Půjčení auta v zahraničí: nejvíce proděláte s nejnižší cenou

13.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Málokdo si s sebou na dovolenou bere auto, když jím neabsolvuje cestu. Pokud si ovšem v zemi, kterou neznáte, toužíte udělat např. jednodenní poznávací výlet na vlastní pěst, bez půjčeného vozu se neobejdete. Jak ale s autopůjčovnami neprodělat?

Půjčování automobilů turistům je byznysem, na kterém obvykle vydělají jen obchodnicí. Najdou se tací, u kterých je riziko půjčovat téměř cokoliv, ale i společnosti, kde by se vše mělo obejít bez problémů. Co od půjčení auta tedy očekávat? A na co se připravit?

Pouliční půjčovny aut

Na vysoce frekventovaných místech a u rekreačních zařízení je najdete téměř všude. Jsou sice levné, ale bohužel patří k těm nejrizikovějších a nejpochybnějším možnostem. Levné ceně totiž může odpovídat špatný stav auta anebo dokonce nedostatečné či nulové pojištění, které si budete muset za další příplatky zřídit zvlášť.

Síťové půjčovny vozidel

Pronájmem vozu zde riskujete podstatně méně než u předešlé z možností. V ceně je obvykle zahrnuto i pojištění, na druhou stranu je ale třeba zmínit, že sazby jsou často až přehnaně vysoké. Výhodněji tedy vyjde vzít nabídku spíše u zprostředkovatele podobných firem, kterými jsou obvykle cestovní agentury.

Pronájem auta u cestovní agentury

Často vyjdou v poměru cena/kvalita nejvýhodněji. Slevy a akce jsou navíc v případě, pokud si propůjčení vozu sjednáte s časovým předstihem a přes internet. Často navíc samotná cestovka zaručí dopravu auta až před hotel, kde jej po skončení opět zanecháte, ale není to pravidlem. Řešit vše předem vyjde vždy výhodněji. S hledáním a vyřizováním až na místě vám ale může pomoci delegát

Zahraniční zprostředkovatelé pro půjčky vozu

Jaké doklady pro půjčení auta potřebujete?

  • Cestovní pas anebo občanský průkaz
  • Řidičský průkaz (v některých zemích mezinárodní)
  • Embosovanou platební kartu se jménem řidiče pro platbu
  • U starších řidičů je někdy vyžadováno zdravotní potvrzení o způsobilosti k řízení

Některé půjčovny navíc požadují i dosažení určité věkové hranice anebo určitou zkušenost s řízením, např. minimálně 1 rok.

Jak je to s cenou a množstvím paliva?

Vždy záleží hlavně na tom, jaký půjčovna nabízí tarif. Někteří navíc levné ceny za půjčení vozu kompenzují pořádným balíkem za benzín nebo naftu. Často se tak děje v případech, kdy pouliční půjčovny vyžadují zaplacení první nádrže. Cena za 1 litr je samozřejmě výrazně dražší, než na jakou narazíte na první benzínce v okolí.

Další možností pak je, když je do ceny za půjčení automobilu zahrnuta i cena celé nádrže. Tento způsob se ale nevyplatí každému. Málokdo je totiž během jednoho dne schopen vypotřebovat celou nádrž. Co navíc nespotřebujete, to vám nikdo neproplatí a automaticky pak proděláte, protože zbytek paliva připadne půjčovně.

Naštěstí ale ještě dnes existují tarify, při kterých jste vybaveni už ze startu plnou nádrží. Při vrácení musí být samozřejmě naplněna do takové míry jako na začátku, díky čemuž v podstatě zaplatíte jen to, co skutečně projedete.

Půjčení auta v zahraničí

Pojištění půjčeného auta

Vypůjčení vozu bez pojistky je riskantní a neobvyklé. Někteří se navíc snaží ušetřit a sjednat pojištění u třetí strany, která mají často výhodnější nabídky jak z hlediska ceny, tak i krytí. Bohužel na pojištění od třetí strany nebere autopůjčovna zřetel, tudíž zařizovat jej jinde je už předem zbytečné.

Hlavním cílem při sjednávání pojištění vozu bude samozřejmě co nejnižší možná spoluúčast z naší strany v případě poruchy či nehody. Najdou se i nabídky, které zaručují plné krytí, ale od toho se bohužel odvíjí i jejich cena, která může dosáhnout až na 700 Kč/den. Důležité je navíc zmínit, že při sjednání některých připojištění lze spoluúčast výrazně snížit, a to dokonce z tisíců na desítky euro. Připojistit lze pak navíc speciálně i některé části vozu navíc – sklo, blatníky, podvozek, zrcátka apod..

Rady a tipy s půjčováním vozu na závěr

  1. Vyberte autopůjčovnu, která má velice nízké anebo rovnou nulové storno poplatky.
  2. Nesjednávejte nejnižší možné pojištění jen proto, že věříte, že se vám problémy s vozem vyhnou.
  3. Neberte žádné připojištění, pokud z něj nebudete mít výhody.
  4. Před podepsáním smlouvy trvejte na protokolu o stavu vozidla. Zahrnuty by zde měly být jak technické vady, tak i škrábance či poškozený lak. Zkrátka cokoliv, z čeho byste mohli být neprávem nařknuti.
  5. Využijte možnosti internetového srovnání, které vám pomůže najít půjčovnu aut ve zvolené destinaci. Služba je navíc zdarma a v češtině.


Mohlo by vás také zajímat:



foto: Pixabay

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU