Velké porovnání alternativ kouření: na kolik vás vyjde měsíčně e-cigareta?

15.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Protikuřácký zákon otřásl valnou většinou kuřáků, kteří se budou prozatím muset smířit s řadou omezení. Cigareta a posezení u piva či vína v baru v ČR už prakticky neexistuje. Jak je to ale s povolenými elektronkami a vodní dýmkou?

Úplný zákaz kouření nejvíce omezuje ty, kteří holdují klasickým cigaretám. Pro ty elektronické je o něco mírnější. Majitelé restauračních zařízení a barů se mohou sami rozhodnout, zdali povolí svým zákazníkům tzv. vapování e-cigaret. Podobně jsou na tom i vodní dýmky, jejichž zákaz neprošel, protože by došlo k porušení tradice a stálého sortimentu čajoven. Na běžné užívání ale rozhodně nejsou.

Vodní dýmky

Při kouření vodní dýmky dochází ke spalování tabáku, který je ale díky dolnímu rezervoáru s vodou navlhčený, což způsobuje nadměrný dým a pochopitelně i větší sílu včetně nikotinu. Mezi nejužívanější příchuti patří ovocné, které, závisle na stavu uhlíku, téměř eliminují chuť něčeho spáleného. Přesto je ale kouření vodní dýmky využíváno spíše příležitostně či rekreačně.

  • Průměrná cena vodní dýmky: 600 Kč
  • Cena za provoz: 170 ml melasy za 129 Kč, 1 balení tabáku za 229 Kč + 1 kg uhlíků za 113 Kč.

Vše samozřejmě vystačí na více použití.

Elektronické cigarety

Není to tak dlouho, co se s nimi roztrhl pytel. Mezi jedny z prvních patřily e-cigarety značky EGO, které můžeme na pultech vidět dodnes. Díky tvaru tužky působily skladně a elegantně. Průměrný výkon byl pak 8 wattů. Tělu měly dodat při odvykání nikotin bez karcinogenních látek a zplodin, které vznikají při spalování tabáku. Bohužel se zde ale nejednou objevila kauza, že se při jejich kouření uvolňuje jedovatý azbest, karcinogeny, těžké kovy a látky na bázi asfaltu. Přesto v menším množství než u klasických cigaret. Jejich cena se pak obvykle pohybuje od 499 do 1299 Kč.

V posledních dvou letech se nejen v Česku rozmohl trend vysokovýkonných elektronek v o něco masivnějším provedení. Rozmanité designy a vysoká kompatibilita zaručovaly, že si zákazník mohl vybrat či sestavit model přesně na míru. Nesloužily už navíc pouze ke klasickému potahování (šlukování), ale i tahání páry a dýmu rovnou do plic, jak je tomu u vodní dýmky. Díky výkonu, který se může u některých typů klidně vyšplhat až na 315 wattů, je zde spotřeba e-liquidů podstatně vyšší než u EGO a baterie nevystačí na celý den. Ceny obvykle začínají na 699 Kč a končit mohou v řádech tisíců. Průměrně pak celá e-cigareta + baterie vyjde na 2 500 Kč.

111_1

(zdroj obrázku: redakce) 

Cenové porovnání kouření 

Počet vykouřených cigaret je individuální záležitost každého kuřáka. V tabulce ale budeme vycházet ze středně těžkých případů, které jsou nejobvyklejší, a z průměrných cenových relací.

kou__en__1

*balenými cigaretami jsou myšleny ty, které si zhotovíte doma po koupi tabáku a dutinek.

Kolik stojí kouření e-cigaret měsíčně?

Z tabulky vyšlo jasně najevo, že alternativa kouření v podobě e-cigaret s vysokým výkonem se příliš nevyplatí. Průměrný spotřebitel pak oproti klasickým cigaretám ušetří jen něco málo pod 500 Kč měsíčně. Jiná situace ale může nastat, pokud si vlastní náplně neboli liquidy začneme míchat sami.

kou__en__2

*Ceny aromat se mohou lišit. Pokud umícháme 120 ml, obvykle nám ještě více jak polovina zůstane.

**Výpočty vycházejí z koupě 2 složek, kterých je třeba pro tvorbu domácí beznikotinové báze – monopropylenglykolu a přírodního glycerínu. Oba jsou volně dostupné v kamenných obchodech i na internetu.

Z tabulky jasně vychází najevo, že vaper, který denně spotřebuje 10 ml vlastní náplně, může měsíčně ušetřit oproti normálním cigaretám až přes 2000 Kč. Před protikuřáckým zákonem se navíc ušetřilo ještě mnohem víc, jelikož množství prodávaného nikotinu nebylo nijak omezováno. Běžně se tedy dalo sehnat 100 ml o hodnotě 20 mg nikotinu za cenu zhruba 200 Kč, s čímž bylo domácí míchání ještě levnější.

Škodlivost e-liquidů a vliv na zdraví

O škodlivosti elektronických cigaret, dnes přesněji o škodlivosti jejich náplní, se neustále vedou diskuze. Vědci dokonce tvrdí, že jejich dopad na zdraví nelze předem prověřit, jelikož jsou využívány příliš krátkou dobu.

Faktem ale je, že v dnešní době řada náplní podléhá důkladné kontrole a pravidelným rozborům, na základě čehož bylo zjištěno, že škodlivý je pouze nikotin, což potvrzuje i MUDr. Eva Králíková, která svůj výzkum popsala v dlouhé studii. Přesto ovšem nepopírá, že je při e-kouření třeba dodržovat určité zásady. Nejzdravější ale vždy bude nekouřit a ani nevapovat. 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU