Teroristický útok: Můžeme se proti němu pojistit?

12.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Je vůbec možné se pojistit proti terorismu? Jaké jsou podmínky a maximální výše krytí u jednotlivých pojišťoven?

Špatný pokoj s výhledem na skládku, mizerná strava, nemoci, terorismus. To vše nám může důkladně zkomplikovat dovolenou. Když jste dostali pokoj ve sklepě, prokvetlý plísní, kuchaři právě nevaří podle vašeho gusta nebo někdo z rodiny začal mít na dovolené zdravotní problémy... s tím vším lze na místě s pomocí delegáta něco dělat. Teroristický útok ale předvídat nelze. Proti všemu uvedenému se ale můžeme pojistit a pojišťovny tuto službu skutečně nabízejí.

Bojíme se

Na začátku července už cestovní kanceláře hlásí, že většina destinací, které jsou považovány z hlediska teroristického útoku za bezpečné, je vyprodána. Jenže právě z terorismu má obavy dvě třetiny českých cestovatelů, starší lidé se ho bojí výrazně víc. A ačkoli u nás k teroristickému útoku nedošlo, máme z něj větší strach, než Evropané, v jejichž zemích již byl spáchán.

Nebojíme se ale jen terorismu. Našinci mají také obavy, že se mohou nakazit nějakou nebezpečnou nemocí, například legionářskou nemocí nebo virem Zika, což v průzkumech přiznaly přes dvě třetiny Čechů. Nejméně máme obavy z přírodních a živelních katastrof – bojí se jich o něco více než třetina tázaných. Zato z osobního přepadení a následného oloupení má strach asi polovina českých cestovatelů, kteří se výzkumů na toto téma účastnili.

Automatické připojištění proti teroru

Zmínili jsme v úvodu, že destinace s menším rizikem terorismu jsou vyprodané. Rozhodli jste se tedy jet do míst, kde třeba již k teroristickému útoku došlo, a ptáte se, jestli se připojistit? Jednoduchá odpověď zní – ne. Nikoli proto, že jedno české pořekadlo říká: na stejné místo dvakrát blesk neuhodí, ale proto, že většina pojišťoven má teroristický útok již ve svých cestovních pojistkách uveden a pokryt. A to již v ceně základního pojištění.

Možná namítnete, že z médií jsou neustále slyšet zprávy o pokusech o teroristický útok v různých zemích. To je sice pravda, ale přesto je pravděpodobnost ztráty života při podobném útoku velmi malá. Víc pravděpodobná je možnost zranění, ke které by mohlo dojít při podobném násilném činu. V tom případě byste museli být v cizí zemi ošetřeni nebo hospitalizování, a to by nemuselo být pří vší té smůle právě levné. Ale právě tyto léčebné výlohy v cizích zemích jsou zahrnuty v cestovním pojištění, a to na újmu na zdraví i životě.

Co to v praxi znamená? Pokud dojde při teroristickém útoku ke zranění, či smrti, pojišťovny uhradí lékařskou péči i bezpečný návrat domů – repatriaci. Většina pojistných ústavů také zaplatí i trvalé následky těžkého úrazu a poškození zavazadel. Toto krytí ale není automatické a bez limitu, výše částky se téměř vždy vypočítává podle výše vašeho pojištění.


Speciál pro vaši dovolenou:


Výjimky existují

Může se stát, že máte zakoupen zájezd a týden před odjezdem se na místě stane teroristický čin. To je závažný důvod ke zrušení rekreace v daném místě, a pokud máte zaplaceno i pojištění „storno“, měli byste dostat uhrazenou částku zpět. To ale neplatí, jestliže je na místě trvalé nebezpečí terorismu. Některé pojišťovny pro uznání storna berou v úvahu i náhlé teroristické nebezpečí na přestupních místech do cílové destinace.

Na druhé straně existují ve zmíněném pojištění i výjimky. Ty se týkají lidí, kteří se podílejí na terorismu, nebo jeho organizování. A pak také těch, kteří do ohrožených oblastí cestují a bydlí tam, ačkoli bylo vydáno před podobnými destinacemi varování státních orgánů České republiky nebo jiných států. Na ty se pojištění a jeho případné plnění nevztahuje.

Jak se zachovat?

Ať už se tedy rozhodnete cestovat kamkoli, odborníci doporučují podívat se na web Ministerstva zahraničních věcí ČR, kde bývají doporučení, do kterých zemí raději v danou chvíli necestovat. Marné jistě nebude se zaregistrovat v systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí). Pokud už budete mít smůlu a setkáte se s teroristickým útokem, naše státní orgány vás budou rychle kontaktovat a podají vám rychle informace, co dělat.

Maximální výše pojistného krytí v případě rizika teroristického útoku u českých pojišťoven:

  • Allianz: 1,5 mil. Kč na léčebné výlohy, 1,5 mil. Kč na repatriace
  • AXA: až neomezeně
  • Česká podnikatelská pojišťovna: záleží na výši sjednaného limitu pojistného plnění
  • Česká pojišťovna: 3 mil. Kč
  • ERV Evropská: léčebné výlohy u jednorázového cestovního pojištění - 8 mil. Kč, léčebné výlohy u celoročního cestovního pojištění - 12 mil. Kč
  • Generali: záleží na výši sjednaného limitu pojistného plnění repatriace - 3 mil. Kč
  • Kooperativa: léčebné výlohy u varianty Klasik - 5 mil. Kč, léčebné výlohy u varianty Plus - 10 mil. Kč
  • Uniqa: záleží na výši sjednaného limitu pojistného plnění

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU