5 tipů, jak správně investovat do podílových fondů

11.07.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Investování do podílových fondů nabízí vysoké výnosy a dobré zhodnocení peněz. Ale také s sebou nese vyšší riziko než například penzijní připojištění nebo stavební spoření. Máme pro vás 5 tipů, jak začít.

Podílové fondy většinou bývají první volbou pro toho, kdo se odváží vypustit své finance i za bezpečné vody státem pojištěných bankovních vkladů, stavebního spoření nebo penzijního připojištění. Investovat se dá už od stokorun měsíčně. Přinášíme vám pět tipů, jak začít.

Vybírejte, komu peníze svěřujete

Už dávno není nutné bát se „tunelování“ jako v 90. letech, všechny investiční společnosti podléhají přísnému dohledu. Většina navíc patří do renomovaných finančních skupin spravujících desítky či stovky miliard dolarů. Když budete vybírat z nich, nespálíte se. Fond by ale neměl spoléhat jen na svoji značku. Měl by vám svoji strategii v letáku či měsíční zprávě srozumitelně vysvětlit. Ideálně včetně srovnání výkonnosti s trhem.


Hleďte na investiční strategii

Rozhodující vliv na váš úspěch coby investora má vhodné nastavení portfolia. Jak velkou část peněz investovat rizikově záleží na tom, kdy a za co je budete utrácet, na vašich zkušenostech, majetkové situaci či příjmech. Pokud začínáte pravidelně investovat na penzi, která vás čeká nejdříve za 30 let, není důvod bát se čistě akciového fondu. Jestli vás ale představa dočasného propadu např. o 25 % budí ze spánku, je třeba ubrat. Lepší opatrnější investice, kterou ustojíte, než dynamičtější, že které utečete a svou ztrátu tak zrealizujete.

Čím kratší horizont a prioritnější cíl, tím zpravidla bude podíl akcií nižší. V bezpečné části portfolia nyní situaci komplikují nízké úroky státních dluhopisů. Alternativa k nim jsou například fondy firemních dluhopisů, ty jsou ale zase o něco rizikovější a nejsou tedy řešením vždy. S vhodnou kombinací by vám měl umět poradit zkušený finanční poradce.

V neposlední řadě je potřeba vyřešit volbu měny. Většina správců nabízí i měnově zajištěné fondy, jimž výnos neukrojí budoucí posilování koruny. To je rozumná volba, u dlouhodobých dynamických investic ale neškodí určitá diverzifikace mezi měnami, zejména do amerického dolaru.


Připravte se na poplatky

S investováním do fondů jsou spojené poplatky. U akciových fondů je to typicky do 5 % vložené částky, v případě dluhopisových obvykle 1-2 %, u smíšených pak někde mezi tím. Existují i nabídky bez počátečního poplatku, potom se zpravidla účtuje poplatek při předčasném výběru v prvních letech.

Kromě toho fondy účtují poplatky za správu, konkrétně u akciových kolem 1,5 % ročně z hodnoty investice (přesněji z jejího ročního průměru). Za poplatky jsou fondy občas terčem kritiky, jenže kdybyste investovali na vlastní pěst, ve skutečnosti by vás to mohlo stát více peněz, ať už přímo, nebo v podobě obětovaného času. Za svoje peníze ale vyžadujte kvalitní, individuální a odbornou radu.


Nepodléhejte módním trendům

I v investování se čas od času objevují módní trendy – jednou je populární třeba Čína, podruhé ekologické investování, pak zase IT firmy. Správci na to samozřejmě reagují nabídkou stále nových a nových fondů.

Ty mohou být zajímavým zpestřením, neměli byste ale vrhnout všechny peníze do jednoho odvětví jen proto, že se o něm zrovna píše v novinách. Jádro dlouhodobého portfolia by měly tvořit firmy ze všech sektorů z rozvinutých zemí (tedy hlavně USA a Evropy). Rozvíjející se trhy dávají smysl jako doplněk.

Ani diverzifikaci ovšem není nutné přehánět. Můžete si pořídit skoro všechny myslitelné druhy investic na světě, a přitom se vejít do méně než 10 fondů. Případně i do jednoho, pokud je sám o sobě diverzifikovaný. Čas od času se ale setkáváme s „gulášem“, kde má klient tolik různých smíšených fondů, že se v tom sám ztrácí.


Fondy jsou stavení kameny, nezapomínejte na plán

S předchozí radou souvisí ta poslední – berte svoje portfolio jako celek. Pokud se jedné investici nedaří, neztrácejte hlavu, jiná to může vynahradit.

Než se pustíte do vlastního investování, vytvořte si krátkodobou rezervu na nenadále výdaje, abyste fondy nemuseli prodávat zrovna v nevhodnou chvíli. Udělejte si bilanci příjmů a výdajů a volné peníze potom rozložte podle svých cílů (studium dětí, penze atd.).

Pro krátkodobé konzervativní zaparkování peněz nezavrhujte ani bankovní vklady, na cca 6 let ani např. stavební spoření. V článku o fondech to zní jako paradoxní rada, ale vhodné využití těchto produktů vám uvolní ruce na odvážnější investice. Čistě akciové fondy u nás stále tvoří jen jednotky procent úspor domácností…

Na velmi dlouhé horizonty přitom stavební spoření vhodné není. Státní podpora se totiž naředí ve stále vyšší naspořené částce. V penzijním připojištění zase obětujete výnosy na oltář garance. Doplňkové penzijní spoření umožňuje zvolit i dynamickou investici, zároveň se státní podporou. Není zase ale tak likvidní.

Podílové fondy tak představují ideální nástroj kombinující možnost vyšších výnosů s rychlou dostupností peněz v případě potřeby.


Lukáš Urbánek, finanční poradce Partners

Autor článku

Lukáš Urbánek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ