Aplikace na dovolenou: navigace a ubytování

18.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Na dovolenou už dnes stačí vyrazit jen s chytrým telefonem, nepotřebujeme mapy, slovníky ani psané průvodce. Z mobilů se totiž už můžeme dozvědět téměř vše. Na „dovolenková“ hledání také existují bezplatné aplikace, které vám ušetří čas, najdou hotel nebo zabukují letenku.

Zapomenout slovník nebo mapu místa, kam vyrážíte v létě za odpočinkem, to už dnes není problém. Pokud tedy máte smartphone a nabitou baterii. Bezplatné aplikace vám navíc pomohou se ještě lépe zorientovat. A některé apky vám pomohou i bez připojení. A hned v úvodu jedna rada: pokud se rozhodnete aplikace stáhnout, hned si ověřte, zdali k nim nebyly vydány aktualizace. Staré informace by vám totiž asi byly k ničemu

mobile_1266301_640

(zdroj: pixabay) 

Navigace do mobilu offine

Navigace je v každém autě, tak proč ji stahovat? To je sice pravda, ale občas třeba chodíme na pěší výlety, nebo nasedneme na kolo. A tady se už navigace v mobilu hodí, v cizině pak dvojnásob. A poté co stojí roaming v EU stejně jako u nás, nemusíme se účtu za připojení bát.

Většina navigačních aplikací si stahuje dost značný objem dat do telefonu, aby také mohla sloužit bez připojení – offline. Takové jsou i Google mapy, které známe asi všichni a jsou dostupné pro Android i iOS. Zde je ale nabízena poměrně výhodná možnost nestahovat si mapy celých států, ale jen mapu trasy, kterou pojedeme nebo půjdeme. Pokud si ji v aplikaci naplánujeme, nabídne se ke stažení. Výhodou samozřejmě je, že nám mapy „nesežerou“ tolik místa v mobilu.

Internetové připojení také nepotřebuje v základní verzi bezplatná navigace Sygic pro Android i iOS. „Basic“ verze nabízí offline navigaci, upozornění na umístění rychlostních kamer a také si v ní můžete uložit polohu svého zaparkování. Vedle základní verze si můžete připlatit za další funkce, například hlasovou navigaci, zobrazení křižovatek nebo ceny benzínu na čerpačkách. Stojí 17 až 26 eur podle počtu map.

Další offline navigací pro Android a iOS je Here WeGo. Stahujete si v ní mapy jednotlivých států, ale aplikace nabízí také stažení kontinentu. Scházejí aktuální dopravní informace.

GPS navigace Waze opět pro Android i iOS) sice nemá offline režim, nabízí ale upozornění před radary a varování před policejními hlídkami. Aplikace si vše nezjišťuje sama, umístění radarů jí dodávají samotní uživatelé.

Ubytování na poslední chvíli

Pokud jste někdy někam jeli a neměli zajištěno ubytování, asi víte, že to nebyl zrovna příjemný pocit. S následujícími mobilními aplikacemi se můžete dostat do podobné situace a být přitom daleko klidnější. Ubytování vám totiž najdou.

V programu Booking.com pro Android i iOS zadáte místo, kam míříte, nebo kde právě jste, den příjezdu a odjezdu, počet osob a pokojů a klepnete na „hledej“. Můžete si vše seřadit podle kvality ubytování, hodnocení a samozřejmě ceny. K dispozici jsou i další filtry, jako je výhled z hotelu, nebo možnosti zajištění klidu a soukromí. Zajímavé tipy, jak rezervovat ubytování na Booking.com a ušetřit za ubytování.

Velmi podobná je také aplikace Trivago (opět pro Android a iOS), můžete však využít oproti Booking.com většího počtu filtrů. Bydlení je možné si například vybrat podle dostupnosti zajímavých míst, nebo zadané adresy. Lze také zadat maximální cenu za ubytování, uložit si ho a rezervovat později.

Pokud jste se rozhodli vyjet skutečně na poslední chvíli, oceníte program Hotel Tonight (pro Android a iOS). Aplikace nabízí aktuální ubytování na „dnešní noc“ za přijatelné ceny, hledat můžete ale také podle data příjezdu a odjezdu. Pokud se vám ubytování líbilo, můžete si hotel či jiné bydlení v aplikaci uložit mezi oblíbené.

 


Čtěte také:

 

 


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU