Zákaz kožešinových farem ročně ušetří život více jak 20 000 zvířat, ale senátoři ho nechtěli schválit

21.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zvířata si u nás za dva roky konečně budou moci oddychnout. V roce 2019 by v České republice už neměla existovat jediná farma na kožešinu. Povede tato novela k větší humanitě anebo naopak k podpoře černé ekonomiky?

7. 6. 2017 poslanecká sněmovna schválila dlouho projednávaný návrh, který se týkal zákazu kožešinových farem na území ČR. Podíl na takové reformě nemají jen ochránci zvířat, ale i široká veřejnost, která neváhala podepisovat petice, a někteří se dokonce nechávali zavírat do klece.

Jaká zvířata se nebudou smět chovat na kožešinu?

  • Fretky - úplný zákaz chovu, chovaly se výjimečně.
  • Lišky – úplný zákaz chovu.
  • Norci – úplný zákaz chovu.
  • Činčily – od roku 2016 nejsou farmy aktivní, ale zákaz pro ně platí také.

  • Nutrie – vyloučeno ze zákazu, neboť kožešina není primární účel chovu, je jím maso.
  • Králíci – vyloučeno ze zákazu, neboť kožešina není primární účel chovu, je jím maso.

Dále se také zákaz nedotkne hospodářských zvířat a zvěřiny, ze kterých je využívána kůže.

arctic_fox_907663_640

(zdroj: pixabay)  

Nezákonný chov koček a psů pro kožešinu

Někomu by se mohlo zdát, že chování psů a koček pro kožešinu a maso patří spíše do jakýchsi tradic asijských zemí, přesněji tedy do Číny, kde kvůli festivalu psího maso – který byl naštěstí v květnu 2017 zakázán – každoročně umíralo za extrémně nehumánních podmínek přes 15 000 psů.

Pokud bychom se měli podívat na země EU, pak je třeba smutně konstatovat, že je Česká republika v černém obchodu se zvířaty na úplné špici. Nejlépe si tu samozřejmě vedou nejrůznější množírny, které chtě nechtě pořízením štěněte či připouštěním fenky podporují i samotní pejskaři. Dalším problémem, o kterém se dnes tolik nemluví, jsou ale i ilegální chovy psů a koček, ať už pro kožešinu nebo pro maso.

Podobných ,,farem“ není v ČR mnoho, ale bohužel je jejich zacházení se zvířaty za hranicí lidskosti, a navíc tajně existují i přesto, že EU v roce 2007 vydala zákaz na:

  • Chov psů a koček pro kožešinu a maso.
  • Obchodování s kožešinou a masem ze psů a koček.
  • Dovoz psích a kočičích kožešin a masa.
  • Vývoz psích a kočičích kožešin a masa.

Jak probíhá chov na kožešinových farmách

Norci a lišky, výjimečně i fretky, jsou chovány minimálně po dvou v nedostatečně velkých klecích, a to často bez pevného a nepropustného dna. Jelikož se jedná o divoká zvířata, která běžně žijí ve volné přírodě, nebyly a nebudou pro ně tyto podmínky nikdy vyhovující. Právě naopak. Podobný nehumánní chov v zajetí bez dostatku pohybu a svobody má za následek pouze fyzická onemocnění, zranění, vývin neurologických poruch či dokonce sebedestruktivní chování.

Většina ze zvířat je navíc usmrcena do 1 roku života. Usmrcování zde probíhá elektrickým proudem, zlomením vazu anebo výfukovými plyny. V Česku doposud fungovalo 9 farem a ročně se počet usmrcených zvířat pohyboval okolo 20 000, soudě dle záznamů České veterinární správy, která podobné chovy musí kontrolovat.

Zákaz kožešinových farem v Evropě:

Úplný zákaz bez výjimek v roce 2017 platí pro:

chov

Existují země, kde není úplný zákaz (např. Švýcarsko), ale podmínky pro kožešinové farmy jsou natolik složité, že je legální chov prakticky nemožný. V Německu jsou normy taktéž zpřísněny. V Dánsku a Švédsku je pak zakázáno chovat pro kožešinu lišky.

Chov pro kožešinu v budoucnu

Zákaz začne platit od ledna 2019 a do té doby mají také provozovatelé čas zařídit vše potřebné a vyrovnat se se situací. Řada lidí tuto změnu k lepšímu ale bohužel nevidí pozitivně. Údajně se úplným zákazem akorát podpoří ilegální farmy podobně, jak je tomu se psy a kočkami, a navíc i černý trh. Někteří také tvrdí, že se řada chovů přesune do jiné země, např. do Norska, kde je žádný zákon vůbec neomezuje.

Provozovatelé kožešinových farem

Pravděpodobně největší farmou je podnik Davida Vojtíška ve Velkém Ratmírově, jehož kapacita dosahuje počtu až 15 000 norků. Právě on se obrátil na senátory s tím, aby zákaz ještě jednou posoudili. Bohužel vše začínalo vypadat, že zákon z jejich strany nebude podpořen. Senátor Ivo Valenta dokonce prohlásil, že se jedná o omezování podnikání.

Ostatní provozovatelé jsou také proti zákazu, jelikož je může dovést až ke ztrátě obživy a následně i do existenční krize. Stát tento fakt bere v úvahu, a proto budou moci provozovatelé zažádat o kompenzaci. Bohužel ale jen ti, kteří své podnikání započali před červnem 2016. Hodnota kompenzace by ale přesto neměla přesáhnout roční čistý zisk farmy.

Na závěr už jen stačí dodat, že skvělou zprávou je, že byl 20. 7. zákaz senátory skutečně schválen. Následně už poputuje pouze k prezidentovi.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU