Cena jedné epizody Hry o trůny? Víte ji? Jon Snow ji neví, neví nic.

17.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


17. července, 3:00. Lidé po celé Evropě zapínají televize. V teplém letním ránu přichází zima! A s ní spousta násilí, zvratů, nahoty, draků, incestních dvojčat, jednoho zamilovaného kleštěnce a možná přijde i Hodor. Ano, sedmá řada série Hry o trůny je tu! Kolik série stála? Kolik ji v minulosti sledovalo lidí?

Někteří ji nenávidí, někteří ji milují. Přesto nelze upřít fakt, že seriál Hra o trůny je fenomén. Mnoho lidí si vybavuje krvavou svatbu lépe, než tu svoji. Všude se řešilo povstání Jona Snowa (Sněha) a všichni z nás byli překvapení, když v první sérii zabili Boro...Neda Starka. A nyní přichází 7. série. Pojďme se podívat při této příležitosti, kolik stojí jeden díl Hry o trůny. A jak moc rostla její oblíbenost?

Sledovanost Hry o trůny

Sledovanost kulminuje do závratných výšin, skoro stejně jako hloupé nápady Cersei (Přejte si něco, padá Tommen!). Fanouškovská základna série Hry o trůny je obrovská a oblibu si našla i mezi politiky (např. premiér ČR Bohuslav Sobotka, exprezident USA Barack Obama či britský expremiér David Cameron). Ale nechme hovořit čísla - faceboový profil Hry o trůny (v originále Game of Thrones) sleduje přes 20 milionů lidí. Celková sledovanost 6. série na HBO byla téměř 77 milionů, což je v průměru 7,7 milionů diváků na epizodu. Tedy o 800 tisíc diváků více než předchozí sérii (které ublížilo, že polovina série unikla na internet před odvysíláním na HBO).

Číslo    série  Průměrná sledovanost jednoho dílu série na HBO     (v milionech) Celková sledovanost série na HBO      (v milionech)
 1. série 2,52  25,15 
 2. série 3,80  37,95 
 3. série 4,97  49,66 
 4. série  6,85  68,46 
 5. série 6,88  68,80 
 6. série 7,69  76,88 

Nyní se přesuneme do ilegální zóny. Věříme, že všichni naši čtenáři seriál sledují na HBO a nelegálně ho nestahují. Nicméně se pojďme podívat na zlotřilé piráty, které jistě za ilegální stahování stihne osud Theona Greyjoye. Hra o trůny je již 5 let nejčastěji ilegálně stahovaným TV seriálem, poslední díl 6. řady v jednu chvíli na BitTorrentu sdílelo přes 350 000 lidí. HBO to radost nedělá, ale i díky nelegálnímu stahování si série získala obrovskou světovou popularitu. BitTorrent v roce 2015 neoficiálně uvedl, že na každého amerického diváka sledujícího Hru o trůny na HBO připadají přibližně dvě stažení.

Rozpočet

HBO se nerada dělí o informace o nákladech a příjmech ze série Hry o trůny a většina informací na internetu jsou pouze odhady. Přesto HBO v některých letech zveřejnila rozpočet na jednotlivé série. První sezóna měla rozpočet 60 milionů dolarů, v tehdejším kurzu se jednalo o cca 1,15 miliardy korun. Náklady na jednu epizodu se tedy vyšplhaly na 115 milionů korun. Sedmá série již počítá s vyšším rozpočtem ve výši 100 milionu dolarů, přibližně tedy s 2,3 miliardou korun. Jeden díl nové série stál tedy asi 330 milionů korun. Na osmou sérii se počítá se stejným rozpočtem, ale jelikož bude mít poslední série o díl méně, bude jeden díl stát přibližně 380 milionů korun. Rozpočet se samozřejmě může ještě změnit podle toho, jak divácky úspěšná bude 7. série. Jeden díl nové série Hry o trůny stál více než nejdražší český film historie - Tmavomodrý svět, který v době vzniku stál 230 milionů korun. Po zohlednění inflace by jeho výroba stála dnes přibližně 320 milionů korun, tedy o 10 milionů korun méně než průměrné náklady na jeden díl 7. řady Hry o trůny.


Čtěte také:

Rizikové práce: čínský horník, indický koželuh a herec ze Hry o trůny! Kolik bere Jon Snow?

Nejnovější informace ze světa Hry o trůny přehledně na jednom místě


Valar morghulis

HBO se chystá tuto kozu z hlavy G. R. R. Martina řádně podojit. Aktuálně se mluví o 4 spin-offech (seriálech ze světa Hry o trůny) a fanoušci se jistě mají na co těšit. Příští rok nás nejspíše čeká poslední série této ságy, s jejíž hrdiny jsme stárli, smáli se, plakali a nadšeně se radovali ze smrti některých postav (zdravíme Ramsayho Boltona). Martin při psaní knižní předlohy Her o trůny (Písni ledu a ohně) vycházel z historie, která není černobílá a ten, který je pro mnohé národy hrdina, je pro druhé zlosyn. Divák se přistihne, že otevřeně fandí "hrdinovi", který udržuje aktivní incestní poměr se sestrou-dvojčetem a který svrhne malého kloučka z pátého patra.

Ve světě Západozemí se bojíme otočit další stránku (shlédnout další minutu), aby náš oblíbený hrdina nepřišel o svoji lásku, ruku, vlka, život nebo penis. Seriál tento svět skvěle převedl na televizní obrazovky (Dorne taktně přehlížíme). Již před koncem seriálu Hra o trůny můžeme říci, že se zařazuje po bok popkulturních hvězd typu Star Wars, Pána Prstenů, Harryho Pottera a dalších. Proto přejeme příjemnou zábavu při sledování nové řady Her o trůny, která píše moderní dějiny televizní zábavy.

Valar morghulis

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU