Růst HDP 6,9 %? Pro Čínu málo

18.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čínská ekonomika si ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání udržela tempo růstu 6,9 procenta, kterého dosáhla i v předchozím kvartálu. Informoval o tom dnes čínský statistický úřad. Podle agentury AP čínský HDP podpořil obchod a spotřebitelské výdaje, a to přes obavy z možného blížícího se zpomalení.

Analytikové odhadovali zpomalení růstu na 6,8 %, odhad byl tedy o 0,1 p. b. nižší. Oproti předchozím třem měsícům čínská ekonomika vzrostla o 1,7 %. Čínské investice do továren, realit a dalšího investičního majetku zpomalily, ale zrychlení růstu spotřebitelských výdajů a obchodu jej vykompenzovaly.

Maloobchodní tržby vzrostly v první polovině tohoto roku o 10,4 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více, než ukazovala data za první čtvrtletí. Dříve zveřejněné údaje týkající se obchodu rovněž ukázaly, že v květnu a červnu zrychlil čínský export, což alespoň dočasně odvrátilo obavy z politicky nebezpečné ztráty pracovních míst v odvětvích orientovaných na vývoz, která zaměstnávají miliony lidí. Výroba v továrnách v pololetí stoupla o 6,9 procenta.

Investice, což byl v posledních letech hlavní motor hospodářského růstu Číny, vzrostly v prvním pololetí o 8,6 procenta, což je ale o 0,6 procenta méně než v prvním čtvrtletí. Komunistické vedení Číny se snaží udržet ekonomiku stabilní před blížícím se stranickým sjezdem, jenž by měl prezidenta Si Ťin-pchinga jmenovat na druhé pětileté funkční období.

Za přečtení také stojí:

Růst HDP zemí střední Evropy

Jak Čína pomáhá firmám?

Pomáhá Čína KLDR?

Čínský dluh rychle roste

Růst čínské ekonomiky zpomaluje kontrola bankovních úvěrů, které drží čínská vláda na uzdě kvůli nárůstu hladiny zadlužení čínských firem. Půjčky čínským firem tvoří hlavní část veřejného dluhu Číny, který vzrostl z 170 % HDP roku 2007 na loňských 260 % (jedná se o odhad, čísla budou zpřesněna). To je vysoká úroveň zadlužení na rozvojovou zemi. Hlavní část zadlužení tvoří zadlužení čínských podniků. 

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že celkový letošní růst HDP Číny zůstane na loňské úrovni, tedy 6,7 procenta, a to díky vysokým výdajům vlády. MMF letos díky výdajům vlády již dvakrát svůj výhled zlepšil. Čínská vláda si klade za cíl dosáhnout letos růstu HDP nejméně o 6,5 procenta. Loňský růst Číny byl nejslabší za 26 let.

Vývoj růstu HDP Číny mezi lety 2006 až 2017

RustCina

*Odhad na rok 2017 

Zdroj: ČTK, Světová banka

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU