Když v cizině nabouráme, nebo nám auto ukradnou

24.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Letadlo nesnášíte, v autobuse se vám nechce trávit fůra hodin, takže jste se rozhodli jet na dovolenou autem. I v cizí zemi ale můžete havarovat, nebo vám někdo z auta může ukrást věci. Co v takovém případě dělat?

Už jste polkli, že benzín je „za humny“ téměř všude dražší a za volantem strávíte mnoho času. Bude to ale stát za to, protože nebudete odkázáni na organizovanou turistiku s ostatními, odjedete a přijedete si, kam a kdy budete chtít a budete pánem svého času. Zloději si ale dovolenou neberou a k nehodě, bohužel, může také dojít. Přečtěte si několik tipů, jak se v podobných situacích zachovat.

Autonehoda v zahraničí

Když už jste měli tu smůlu a havarovali jste, předpokládejme, že bez vážnějších zranění, zachovejte se úplně stejně, jako by se to stalo u nás. Nejprve byste tedy měli zajistit, aby se všichni cestující v autě, nebo autech dostali z vozů a mimo vozovku. Pokud to bude nutné, musíte poskytnout zraněným první pomoc a zavolat záchrannou službu. Nezapomeňte upozornit ostatní řidiče na nehodu výstražným trojúhelníkem a obléct si reflexní vesty. To vše patří k povinné výbavě auta, a pokud je v něm nemáte, tak to rychle napravte.

Auto máte pojištěné a vaše pojišťovna jistě spolupracuje s asistenční službou země, kde k nehodě došlo. Měli byste mít v mobilu už z domova uloženo telefonní číslo této asistenční služby, protože tu byste si měli k nehodě zavolat. Po spojení byste měli alespoň jednoduše anglicky vylíčit, co se stalo. Operátor z asistenční služby vám jistě poradí, co máte dál dělat.

crash_1308575_640

(zdroj: pixabay) 

Zavinění autohavárie v cizině

Může se stát, že havárii zaviníte, nabouráte do jiného vozu. Vaší povinností pak bude předat poškozenému řidiči veškeré údaje o sobě a svém autě, tedy jméno, adresu, pojišťovnu, u které máte povinné ručení, registrační značku auta a číslo zelené karty. Všichni, kteří se na nehodě nějak účastnili, pak musí vyplnit formulář Evropský záznam o dopravní nehodě, nakreslit plánek místa nehody a situaci vyfotografovat. Pamatujte, že snímky budou důkazy pro pojišťovnu, že auto bylo poničeno právě při nehodě, a ne dřív, takže s fotkami nešetřete.

Každá země má pro přivolání policie k nehodě jiná pravidla. O tom vás budou jistě informovat v asistenční službě. V každém případě ale policisty volejte, jestliže se s dalšími účastníky na vzniku nehody neshodnete, nebo ostatní spolupracovat nechtějí.

Po příjezdu policie byste měli trvat na tom, aby byla zjištěna jména a adresy účastníků nehody, jejich pojištění, pokuste se zajistit také adresy a spojení na svědky nehody. Měli byste pak podepsat policejní protokol. Když s ním nebudete souhlasit, rozhodně svůj podpis nepřipojujte, případně se podepište pod svou verzi historie celé události. Po návratu domů pak všechny dokumenty a fotky předejte na pobočce své pojišťovny, která bude kontaktovat poškozené a škody s nimi vyřídí.

Autonehodu na dovolené zavinil jiný řidič

Měli jste smůlu, havarovali jste a nejste viníky nehody. V tomto případě se zachovejte stejně, jen postup by měl být obrácený. Viník nehody by tedy měl kontaktovat svou pojišťovnu, která by s vámi měla škodu vyřídit.

Pokud jste naopak poškozeným účastníkem nehody, platí prakticky stejný postup. Vlastník vozidla, který kolizi zavinil, by měl událost ohlásit ve své zemi svojí pojišťovně, u níž má povinné ručení, a ta by měla s vámi škodu podle dokumentace vyřídit. Pokud se vám bude zdát, že se nic neděje, můžete kontaktovat z domova viníkovu pojišťovnu, nebo její pobočku u nás. S tím vám poradí Česká kancelář pojistitelů, ale jen v případě, pokud k nehodě došlo na území EU, Islandu, Norska, Švýcarska nebo Lichtenštejnska.

Krádež auta v cizině nebo vykradení na dovolené

Když vám auto ukradnou, okamžitě kontaktujte policii. Nechali jste si sledovat vůz GSM službou? Volejte asistenční službu, ta vaše auto pomůže najít. Pokud máte havarijní pojištění a vztahuje se také na krádež vozu, musíte zmizení automobilu do 14 dnů hlásit pojišťovně. Může se také stát, že policie auto nevypátrá. Vystaví vám o tom úřední potvrzení, které pak odevzdáte s doklady a klíčky od auta své pojišťovně. Ta se s vámi pak do 15 dnů od ukončení šetření pojistné události vyrovná.

Když vám zmizí věci z auta, také volejte policii a podepište s nimi o této události protokol. Podmínky náhrady za odcizení věcí z vozu jsou u každé pojišťovny odlišné, zjistěte si tedy, na co máte nárok a informujte se u své pojišťovny, co pro uplatnění náhrady máte všechno udělat.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU