Jak stát podporuje rodiny s dětmi?

01.08.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Pokud má někdo hluboko do kapsy, jsou to nejvíce mladé rodiny. Musí totiž většinou najednou řešit hodně věcí, které jsou spojeny právě s penězi, třeba bydlení. V poslední době se ale objevilo několik produktů, které jim alespoň trochu finančně uleví.

Daně, úvěry na bydlení, stavební spoření – to vše mohou aktuálně mladé rodiny využívat. A navíc také mohou založit třeba penzijní konto pro své děti.

Vyšší daňové slevy – i pro prarodiče

Naši zákonodárci zvýšili daňovou slevu na první dítě na 15 204 Kč za rok. Na druhé dítě bylo také odsouhlaseno daňové zvýhodnění o 2 400 Kč, tedy na 19 404 Kč, u třetího a dalšího dítěte byla částka zvýšena o 3 600 Kč, celkem na 24 204 Kč. Uvedené zvýšení bude možné využít i zpětně od počátku roku 2017.

Uvedené daňové výhody mohou uplatnit také prarodiče. To v případě. Když rodiče dětí nemají příjmy, z nichž by toto zvýhodnění uplatnili, právě na rozdíl od babičky nebo dědečka. Mohou to být například studenti, jejichž výdělek nedosahuje šestinásobku minimální mzdy. Ten pro rok 2017 činí 66 tisíc Kč. Tehdy nemohou slevu na dítě uplatnit. Vnouče ale musí žít s prarodičem ve společné domácnosti.

Také vyšší přídavky a peníze pro vícerčata

Více rodin bude mít také nárok na přídavky na děti. Ty se budou nově týkat rodin s příjmy až do 2,7 násobku životního minima, doposud byla hranice 2,4 násobek. Zvýší se také přídavky u rodin, kde je příjem alespoň u jednoho z rodičů, a to o 300 Kč na měsíc. Podle věku dítěte to má být o 800, 910 a 1 000 Kč měsíčně.

Od nového roku bude také zvýšen příspěvek rodinám, kterým se narodí více než jeden potomek. V současnosti dělá rodičovský příspěvek 220 tisíc Kč a na vícerčata se nebere ohled. Od ledna 2018 se to změní a rodiče více než jednoho potomka budou mít nárok na 330 tisíc Kč. Bude také možné čerpat příspěvek dodatečně, pokud nebudou mít vícerčata v době platnosti ustanovení více než čtyři roky.

Podpora rodin s dvojčaty

Státní příspěvky a bydlení

Pokud mají rodiče do 36 let, mohou být bezdětní, nebo samoživitelé s nezletilými, je jim k dispozici státní úvěr 150 tisíc Kč (více na stránkách SFRD). Mohou z něj rekonstruovat či modernizovat své bydlení, ať už byt, či dům. Peníze jsou z programu Státního fondu rozvoje bydlení. Je určen pro majitele nebo spolumajitele bydlení, kteří si za něj mohou koupit například vybavení kuchyně, opravit část bytu či jinak svůj příbytek upravit. Úroková sazba úvěru je aktuálně 2 % ročně po celou dobu splácení, celá částka musí splacena do 10 let. Podmínkou je ručitel do 55 let, který musí mít průměrný čistý měsíční příjmem 10 tisíc Kč za poslední 3 měsíce.

Rodiče do 36 let, kteří se starají o jedno dítě do 6 let, mohou využít rovněž Program 600. V jeho rámci mohou požádat o státní úvěr do 600 tisíc Kč (více na stránkách SFRD). Finance se dají využít na koupi bytu či domu, přístavbu domku, ale i převod družstevního podílu v družstvu. V tomto případě ale nesmí být žadatel vlastníkem ani spoluvlastníkem bydlení, ani nájemcem družstevního bytu. Úroková sazba z Programu 600 se pohybuje v rozpětí 1,45 až 2,45 % ročně, splatit se musí do 15 let. Úvěr je jištěn zástavním právem k pozemku a budované nemovitosti, nebo musíte mít ručitele.

Důchod a stavební spoření pro děti

Od roku 2016 můžete pro své děti uzavřít doplňkové penzijní spoření. Může se to zdát přehnané, ale toto spoření se skutečně začíná čím dál víc využívat. Ti, kterým takto spoříte, mohou v osmnácti letech třetinu vložených prostředků vybrat. Doba spoření musí trvat alespoň 10 let, ale pokud peníze vyberou, přijdou o část státního příspěvku.

U stavebního spoření pro děti od roku 2016 mohou rodiče po 6 letech vypovědět dětskou smlouvu a není k tomu třeba souhlas opatrovnického soudu. Na tomto kroku se ale musí shodnout všichni zákonní zástupci dítěte. Jinak musí rozhodnout soud.

(foto Pixabay)

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ