Co je dobré vědět o exekucích? 4. díl: exekuce na důchod a sociální dávky

08.08.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Že exekuce postihuje jen mladé a nerozvážné lidi, kteří si vzali víc půjček, než dokážou splatit? Omyl. Exekuce na důchod není u nás ani jinde ničím neobvyklým. Je nějaké východisko?

834 000, tolik lidí je v roce 2017 v exekuci. Špatné navíc není jen to, že skoro desetina Čechů patří na seznam dlužníků, ale že počet neustále stoupá. Podobně jsou na tom bohužel i exekuce uvalené na důchod, které se blíží k 100 000 z celkového počtu. Jsou to navíc právě důchodci a osoby závislé na sociálních dávkách, které může vymáhání dluhů přivést až na samotné dno. Důvod je prostý.

Průměrný důchod činí 11 750 Kč a průměrná mzda na konci roku 2016 dosahovala až na 29 320 Kč. Když uvažujeme logicky, je jasné, komu se budou dluhy splácet hůře…

Exekuce na důchod a sociální dávky

 

Nejčastější důvody exekuce na důchod

Člověk by se mohl ptát, na čem se důchodci můžou zadlužit, když patří právě díky nízkým důchodům mezi šetřílky. Jednou z variant je, že si dluh vytvořili ještě v době, kdy pracovali. Mezi častější důvody ale spíše patří:

 

  • Nehrazení poplatků – úmyslné nezaplacení nebo opominutí hradit např. poplatky za popelnice, za psa apod. (až 30 % případů)
  • Pokuty z MHD – zdarma jezdí pouze senioři od 70 let.
  • Akce Šmejdů – nejen důchodci sedli na lep tzv. Šmejdům, u kterých si kvůli strachu a vyhrožování byli nuceni otevřít úvěr nebo koupit dovolenou na splátky.
  • Ručení za děti – zadlužit vás bohužel mohou i vlastní děti. Zvláště pokud chtějí, abyste se za ně zaručili, když si sami potřebují půjčit. 

Kolik peněz zabaví exekutor z důchodu?

Exekuce je většinou prvně mířena na plat. U zaměstnanců to bývá samozřejmě mzda, u těch zbylých pak důchod anebo sociální dávky. Přesto vám naštěstí nezabaví vše. Ze zákona vám musí zůstat nezabavitelné minimum, které letos činí 6 154,67 Kč + 1538,67 Kč za každou vyživovanou osobu (manželka, dítě). Exekuce navíc nepostihuje jen starobní, ale i vdovský, sirotčí a invalidní důchod.

Jak probíhá exekuce na důchod?

Srážky z důchodu provádí Česká správa sociálního zabezpečení, a peníze ,,odebírá“ do té doby, dokud nejsou dluh, úroky a výdaje na exekuci plně splaceny. V případě námitek je ale třeba kontaktovat soud nebo věřitele, jelikož ČSSZ jedná na základě jejich rozhodnutí.

Prevence před zadlužením a exekucí

Tou nejlepší prevencí vždy bude nepůjčovat si. Pokud se tak ale už stalo a splácení vám dělá problém, podívejte se na své možnosti:

 

  1. Konsolidace – pokud se vám nedaří splácet více úvěrů, konsolidujte. Necháte si tak sloučit více půjček do jedné a následně budete s nižšími splátkami hradit jen ji.
  2. Refinancování – půjčky nelze jen konsolidovat, ale i refinancovat. Stávající úvěr si necháte převést k bance, která nabízí nižší splátky a příznivější úrok. 

Konsolidovat a refinancovat jde dokonce dohromady. Přesto se jedná o možnost, jak se dluhům spíše vyhnout. Co ale dělat, když už se nakupí?

 

  1. Pokud je to možné, domluvte se s věřiteli na splátkovém kalendáři a za domluvenou dobu se jej snažte plně uhradit.
  2. Pokud se jedná o nebankovní půjčky anebo produkty z pofidérního repertoáru Šmejdů, zkuste se i se smlouvou obrátit na advokáta, který může přijít na případné mezery a nesrozumitelnosti ve smlouvě či dokonce na nátlak při jejím podepisování.

Oddlužovací společnosti raději ne

Mají reklamu téměř všude a slibují, že se vás pokusí zbavit dluhů. Přenechat zbytek toho co máte oddlužovací společnosti, je poměrně risk, a najít nějakou solidní zase zázrak. Většina z nich navíc vyžaduje vstupní poplatek okolo 10 000 Kč. Následně vše funguje tak, že vám firmy vyměří měsíční částku, kterou budete splácet v rámci splátkového kalendáře, a z ní si budou strhávat provize sobě, které mohou dosáhnout až na 20 %. Taková ,,záchrana“ vás tedy může stáhnout na ještě hlubší dno…

Jaké sociální dávky vám exekučně nezabaví?

Exekuce nemusí být uvalena na důchod, ale i bez něj či společně s ním i na sociální dávky a pobíranou podporu.Co vám ale jednoznačně zůstane?

 

  • Dávky v hmotné nouzi
  • Jednorázové dávky sociální péče
  • Příspěvek na bydlení
  • Dávky sociální péče
  • Příspěvek na péči
  • Porodné
  • Pohřebné 

Jak pomůže insolvence?

Insolvence neboli osobní bankrot je jedním z řešení oprávněné exekuce. Jedná se v podstatě o oddlužení. Při schválení insolvence bude dlužníkovi prodán zabavený majetek anebo pravidelně odebírána část platu po dobu 5 let. Pokud dlužník za tuto dobu uhradí alespoň třetinu dluhů včetně úroků, zbytek bude smazán.

Osobní bankrot se ale nemusí vyplatit vždy. Pokud dluhy nešplhají do výše statisíců, je zbytečné vyžívat 5 let pouze s nezabavitelným minimem, když je možnost, že stihnete splatit vše za kratší dobu. Volně dostupný je na internetu i insolvenční rejstřík a seznam dlužníků.

 


Speciál o exekuci a řešení dluhů:

 

 

  1. díl: co exekutor nesmí zabavit?
  2. díl: exekuce při SJM, při dědictví a rozvodu
  3. díl: jak se bránit exekuci? 

 


Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY