S čím počítají dodavatelé? Vyznejte se v jejich cenících!

03.08.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Když se rozhodnete pro změnu dodavatele, budete se muset vypořádat především se změtí čísel a výpočtů. Ač se to na první pohled nezdá, v ceníkách dodavatelů není zase tak těžké se vyznat. Ukážeme vám, jak na to.

Je jedno, zda chcete právě teď měnit dodavatele elektřiny nebo si jen ověřit, zda vám energetická společnost neúčtuje za plyn příliš. Pokud jednou proniknete do tajů ceníků dodavatelů, získáte výhodu – už nikdy nepodepíšete nevýhodnou smlouvu jen proto, že vás dodavatel láká na desetiprocentní slevu.

Ceníky elektřiny

Když nahlédnete do ceníku dodavatele elektřiny, vykoukne na vás změť čísel. Ovšem jen na první pohled. Nejdříve vyhledejte řádek nebo sloupec se svojí distribuční sazbou, například D02d, pokud elektřinou jen svítíte a napájíte běžné spotřebiče, nebo D25d, jestli využíváte také bojler. Informace o distribuční sazbě najdete na faktuře za elektřinu nebo ve smlouvě s dodavatelem.

Kolik stojí elektřina a plyn

(zdroj pixabay)

Rovnou si ověřte, jak velký jistič máte. Nejběžnější je 3 x 25 A, ale například v menších bytech můžete najít i jistič 1 x 25 A, naopak ve větších domech i 3 x 40 A. Poplatek za jistič, stejně jako platba za systémové služby nebo příspěvek na obnovitelné zdroje, bude vždy stejný, ať odebíráte elektřinu od jakéhokoli dodavatele.

Co by vás jako spotřebitele mělo zajímat, je obchodní složka ceny elektřiny, kterou v ceníkách dodavatelů najdete také pod označením silová elektřina. Skládá se z pevné ceny za měsíc a z ceny za megawatthodinu. Právě tyto dvě položky v ceníku rozhodují o tom, kolik změnou dodavatele ušetříte. Například společnost ČEZ účtuje v běžném tarifu Comfort v distribuční sazbě D02d 60 korun jako měsíční poplatek a 1 213 korun za megawatthodinu. V ceníku alternativního dodavatele najdete měsíční plat za 23 korun a megawatthodinu za 1 081 korun.

K celkové ceně elektřiny je ještě potřeba připočítat daň z elektřiny, která je 28,30 korun za každou megawatthodinu.

Kolik stojí elektřina u dodavatelů?

Srovnání cen elektřiny

(zdroj: ceníky dodavatelů)

Na kolik vyjde plyn?

Také ceníky zemního plynu jsou rozdělené na distribuční a obchodní část. Nejdříve si ale vyhledejte pásmo, ve kterém zemní plyn odebíráte. Některé společnosti mají ceník zjednodušeně rozdělený na „vařím“, „topím málo“ a „topím hodně“. To vám pomůže se zorientovat, v jaké části ceny za zemní plyn hledat. Řiďte se přitom svojí spotřebou, kterou najdete na poslední faktuře za plyn.

Poplatky za distribuci plynu složené z pevné ceny za odebraný zemní plyn ze stálého měsíčního platu a poplatku OTE zůstávají vždy stejné, ať odebíráte od jakéhokoli dodavatele. Co by vás mělo zajímat, je obchodní složka zemního plynu složená z ceny za odebraný zemní plyn a z měsíčního poplatku. Tato část ceníku totiž rozhoduje o tom, zda změnou dodavatele skutečně ušetříte.

Tak například pokud zemním plynem vytápíte a spotřebujete kolem 21 MWh ročně, u společnosti innogy (dříve RWE) za megawatthodinu zaplatíte 894,60 korun, měsíční poplatek je 106,20 korun. U alternativního dodavatele za megawatthodinu zaplatíte 735 korun, měsíční plat vás bude stát 45 korun. Zemní plyn je zdaněn 21 procenty.

Ceníky plynu a elektřiny

(zdroj: ceníky dodavatelů) 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ