Chcete pracovat v zahraničí? Tak na tohle si dejte pozor

14.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Několik desítek tisíc Čechů během posledních let vycestovalo za prací do zahraničí. Zlákaly je lepší pracovní podmínky a především vyšší mzda. Někteří jsou spokojení, jiní ale naletěli podvodníkům. Jak je poznat?

Od 1. 1. 2017 se v České republice zvýšila minimální mzda na 11 000 Kč měsíčně nebo 66 Kč na hodinu. Ve Velké Británii, která je hlavním cílem českých emigrantů, je minimální mzda od letošního dubna 7,5 libry (219 Kč) nebo 1396,9 liber (40 740 Kč) měsíčně. Druhá cílová destinace je na tom s minimální mzdou podobně. V Německu si přijdete na 8,50 EUR/hod. (222 Kč) nebo na 1498 EUR (39 068 Kč) za měsíc.

Rizika práce v zahraničí

 (zdroj: pixabay)

Jak se mohou Češi uplatit při práci v cizině?

U každého čistě individuálně závisí především na zkušenostech, vzdělání a samozřejmě i na znalosti jazyka. Nejvíce jsou samozřejmě poptávány au-pair, servírky, číšníci, pokojské, pracovníci na recepci anebo rovnou zaměstnanci restauračního zařízení a rychlého občerstvení.

Výrazně také vzrostla poptávka po kvalifikovaných řemeslnících, jako jsou zámečníci, truhláři nebo elektrikáři. Paradoxně se lze v zahraničí uchytit i se špatnou znalostí jazyka, ale jen sezóně a navíc v oblasti zemědělství. Např. do Norka se jezdí vysazovat stromy a Francie hledá pracovníky na sběr hroznového vína.

Kde hledat práci v zahraničí?

Práci v zahraničí si můžete najít hned několika způsoby a hlavně přes internet:

  • EURES – integrovaný portál, který pomáhá s vyhledáváním práce cizině. Nabízí řadu odkazů na zahraniční portály s pracovními inzeráty a spolupracuje s MPVS.
  • czech-us.cz – zajišťuje řadu zajímavých programů, nejčastěji však ,,work and travel“, díky kterému lze pracovat, studovat a cestovat zároveň.
  • uniworks.cz – personální agentura, která zprostředkovává nabídky práce.
  • flek.cz a plno dalších inzertních portálů
  • Úřady práce – nabídky práce jsou kontrolované.

Prověřená pracovní agentura nevyžaduje žádné poplatky za nalezení práce a už vůbec ne žádné srážky ze mzdy či osobní provize z vašeho platu. Pokud tedy narazíte na společnost, která poplatky vyžaduje, pravděpodobně je podvodná. Jediné za co si lze teoreticky připlatit, je pak osobní pracovní poradce, který by vám měl najít práci. Úspěšný je ale obvykle jen v malém procentu.

Kam potřebujete pracovní povolení?

Pracovní povolení neboli vízum není potřeba ve většině zemí EU a ve Švýcarsku. Výjimku pak může tvořit Chorvatsko, Malta nebo Slovinsko. V Lichtenštejnsku je např. omezený počet kvót na osoby, které se rozhodli přijet za prací.

O pracovní povolení si pak budete muset zažádat v rámci zbytku světa. Pokud chcete pracovně vycestovat např. do USA, s žádostí o vízum se obraťte na Velvyslanectví USA v Praze. Bude také nutné objednat se na pohovor a vyplnit formulář .

Jak vypadá podvodný pracovní inzerát?

Takové inzeráty jsou často ověnčené řadou lákavých frází jako je ,,Rychlý výdělek ihned!“ nebo ,,Slušný přivýdělek“ apod., přičemž není ani jasně uvedeno, o jakou práci se vůbec jedná. Podvodníci navíc často neuvádějí ani název firmy, odkaz na její webové stránky anebo dokonce email. Jediným kontaktem je pouze telefonní číslo na zprostředkovatele. Jeho jméno většinou v textu také chybí. Dalšími znaky takových inzerátů může být:

  • Práce je vhodná pro každého
  • Zkušeností nejsou nutné
  • Přijmeme i více lidí
  • Není nutná znalost cizího jazyka
  • Špatná gramatika a stylistika
  • Zn. spěchá

Na takový inzerát se nevyplatí ani reagovat. Ti, kteří to zkusili, stejně zjistili, že zprostředkovatel požaduje rychlé jednání a zálohy či platbu za ubytování předem.

Co čekat od falešných pracovních nabídek?

Pokud se vám na inzerátu cokoliv nezdá, nereagujte na něj. Snadno by se pak mohlo stát, že přijedete např. do zmíněné Británie a ocitnete se bez práce, peněz i ubytování, protože osoba, které jste věřili, vás podvedla. A zálohu v podstatě ukradla.

Jiná situace nastává v případě, kdy se nejedná o krádež peněz zaplacených předem, ale spíše o podvod. Může se jednoduše stát, že místo exkluzivní pozice, která vám byla nabídnuta, se ocitnete úplně někde jinde, většinou s otřesným ubytováním a podřadným zaměstnáním za málo peněz.

Pravděpodobně nejznámějším rizikem práce v zahraničí je obchod s bílým masem. Obchodování s lidmi je globálním problémem, ze kterého bohužel pro oběti často není úniku. A proto buďte opravdu důslední.

Jak poznat podvodnou pracovní firmu?

O firmě se pokuste zjistit co nejvíce informací. Ideálně si ji zadejte do googlu a čtěte reference. Informujte se i o zprostředkovatelích a o ubytování. Někdy může být podvodná i samotná agentura. Ty opravdové by měly vlastnit licenci Ministerstva práce sociálních věd.

Pokud se vám stane, že naletíte na podvodný inzerát či firmu a ocitnete se v cizí zemi takřka beze všeho, neprodleně volejte policii a vše nahlaste.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU