Měníte dodavatele? Než podepíšete smlouvu, promyslete těchto 10 věcí

07.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Léto je ideální čas na změnu dodavatele. Než se čas přehoupne do topné sezóny, můžete odebírat elektřinu a zemní plyn levněji. Abyste změnou dodavatele opravdu ušetřili, vybírejte obezřetně. Tady je 10 věcí, které byste rozhodně měli promyslet.

Projděte si ceníky

Na první pohled jsou ceníky dodavatelů složité a vám se s nimi nebude chtít ztrácet čas. Na druhý pohledu už odhalíte, že tak komplikované nejsou. Hledejte informace o obchodní složce ceny elektřiny nebo zemního plynu. Skládá se z ceny za megawatthodinu a měsíčního platu. A právě tato položka na faktuře rozhoduje o tom, zda změnou dodavatele ušetříte. Místo lákavých úspor vyjádřených v procentech se proto zajímejte o skutečná čísla.

Počítejte úsporu

Vezměte si k ruce své poslední vyúčtování a spočítejte si na některém internetovém kalkulátoru úsporu. Jeden dodavatel může mít v nabídce několik produktů, které se budou lišit nejen cenou, ale také podmínkami. Proto si ke každému tarifu prostudujte také výhody a nevýhody s ním spojené.

Pročtěte stávající smlouvu

Změna dodavatele se vám může zkomplikovat, pokud přesně neznáte smluvní podmínky, jež jste uzavřeli se svým současným dodavatelem. Možná se domníváte, že máte smlouvu na dobu neurčitou s tříměsíční výpovědní lhůtou. Ve skutečnosti jste ale podepsali dodatek ke smlouvě, který ji změnil na dobu určitou, jíž není možné okamžitě vypovědět bez sankcí.

Přečtěte si budoucí smlouvu

Prostudujte smlouvu, která by se vázala s tarifem, jenž je vám sympatický. Čím delší obchodní podmínky, tím je pravděpodobnější, že se v nich bude skrývat nějaký chyták. Měli byste si být jisti, že smlouvě rozumíte, víte kdy a jak ji bez sankce vypovědět. Obchodní podmínky by neměly být jednostranně napsané ve prospěch dodavatele.

Zvažte typ smlouvy

Na energetickém trhu dnes figurují dva typy smluv. Smlouvu na dobu neurčitou můžete kdykoli během roku vypovědět a po třech měsících můžete přejít k jiné společnosti. Smlouvy na dobu určitou vás zavazují odebírat elektřinu nebo plyn i několik let. Zvažte proto, zda je sleva natolik zajímavá, abyste se u dodavatele uvázali na delší dobu.


Rovněž čtěte:


Prověřte si novou firmu

Než smlouvu s novým dodavatelem podepíšete, navštivte jeho webové stránky. Zjistěte, jak s ním můžete komunikovat (zákaznická linka, zákaznické centrum, on-line zákaznický portál…). Projděte internetové diskuze a zkuste vypátrat věrohodné reference.

Za převod nic neplaťte

Změna dodavatele je zdarma. Někteří dodavatelé ale mohou vybírat tzv. aktivační poplatky. Už to samo o sobě není férové. S poplatky za změnu dodavatele se můžete setkat především během podomního prodeje.

Nebojte se menších firem

Lidé se často ptají na to, zda je bezpečné odebírat energii od „garážové firmy“. Malí dodavatelé mají zajímavé ceny, ale mnohdy jsou neznámí, protože neutrácí horentní sumy za reklamu v televizi. I kdyby menší dodavatel zkrachoval, nemusíte se obávat, že zůstanete bez dodávek. Postaral by se o vás dodavatel poslední instance, u něhož můžete zůstat půl roku a během této doby si pohodlně vybrat novou společnost.

Pohlídejte si termíny

I když smlouvu s novým dodavatelem podepíšete a on se zaváže zařídit za vás veškerou administrativu spojenou s převodem odběrného místa, raději si termíny hlídejte. Pokud máte původní smlouvu na dobu neurčitou, začnete energii od nového dodavatele odebírat po tříměsíční výpovědní lhůtě. V případě smluv na dobu určitou je proces změny dodavatele kratší, většinou kolem dvaceti nebo třiceti dnů.

Změňte zálohy

Zhruba týden nebo dva před zahájením dodávek vám dodavatel pošle zálohový kalendář. Nezapomeňte zrušit trvalé příkazy a zařídit nové, aby zálohy včas odešly, a vy jste se vyhnuli upomínkám, které jsou v některých případech zpoplatněné.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU