Ceny pohonných hmot stagnují, benzín stojí v průměru 29,55 Kč/l

09.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neustálé zdražování cen pohonných hmot dokáže potrápit nejednoho rodiče. Dobrou zprávou je, že alespoň nafta zlevnila. Jak ale dopadl benzín?

Praha 3. srpna (ČTK) - Ceny pohonných hmot víceméně stagnují, benzín Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o haléř na 29,55 koruny za litr, nafta o dva haléře zlevnila na 28,40 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Ceny pohonných hmot v zemi postupně od konce dubna jen s menšími výkyvy klesaly.

Kde je nejdražší benzín a nafta

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Řidiči v hlavním městě zaplatí za benzin průměrně 30,39 Kč/l a za naftu 29,39 Kč/l. V žádném jiném regionu Česka jejich cena nepřekročila 30 korun za litr, respektive 29 korun za litr.

Ceny nafty a benzínu 2017

(zdroj: pixabay)

Kde natankujeme nejlevněji?

Nejlevněji natankují řidiči benzin v Ústeckém kraji, kde stál ve středu Natural 95 v průměru 29,16 Kč/l. Jen o haléř byl dražší v Libereckém kraji. Nafta vyjde motoristy nejlevněji v Královéhradeckém kraji, na 27,71 koruny za litr.

Vzrůst a pokles cen pohonných hmot

Benzin a nafta byly letos nejdražší na začátku března, kdy se litr Naturalu 95 prodával za 31,34 koruny a litr nafty za 30,56 koruny za litr. Po následujícím krátkém poklesu ceny opět začaly v dubnu stoupat, ale od konce dubna opět klesly.

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 2. srpnu (v Kč/l):

Ceny nafty a benzínu v ČR

Zdroj: CCS

Ceny benzínu a nafty v Evropě

Pokud bychom se měli podívat do zbytku Evropy, ceny pohonných hmot jsou u nás vůči ostatním státům průměrné až lehce podprůměrné. Nejdražší benzín mají aktuálně v Holandsku, kde se hodnota za litr vyšplhala na 1,618 EUR (=42,32 Kč). Za naftu naopak nejvíce zaplatíte ve Švédsku, a to 12,89 SEK, čili 35,36 Kč.

Benzín byl následně k 3. 8.2017 levnější pouze ve 4 zemích Evropy, nafta naopak rovnou v devíti:

Ceny pohonných hmot v Evropě

zdroj: ČTK, tolls.eu

fsl snm


Mohlo by vás také zajímat:


Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU