Jak si na brigádě přijdete s nižším výdělkem na více peněz

10.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Během léta je k dispozici hodně brigád, nejvíce v pohostinství, na stavbách a v zemědělství. Na co je dobré si dávat pozor, aby se nám letní brigáda vyplatila?

Ekonomika roste, lidé více utrácejí a sháňka po lidech např. v restauracích je skutečně velká. Oproti minulým létům také vzrostly hodinové mzdy. Je to sice paradoxní, ale za jistých podmínek mohou znamenat nižší výdělek. Proto by si měl každý brigádník spočítat, kolik vydělá za měsíc a zvolit pro sebe optimální variantu.

Brigáda nad 10 000 Kč měsíčně

(zdroj: pixabay) 

Výplata do 10 000 Kč

Pokud jste zvolili krátkodobou brigádu, na které si vyděláte do 10 000 Kč, pak je pro vás nejlepší uzavřít dohodu o provedení práce. Je dobré ji uzavřít ještě před nástupem na brigádu a obě strany by ji měly podepsat. Navíc by měl brigádník stvrdit podpisem také „růžové“ daňové prohlášení. To mu totiž umožňuje uplatnit slevy na poplatníka. Brigádník pak dostane na korunu tolik, kolik si vydělal. Jestliže daňové prohlášení nepodepíše, jeho zaměstnavatel za něj zaplatí daň z příjmu, a o to dostane dočasný zaměstnanec méně peněz. Při výdělku 10 000 Kč by to bylo o 15 % méně, přišel by tedy o 1500 Kč.

 Jestliže by ale měsíční mzda hranici 10 000 korun překročila, může být ztráta daleko vyšší. V tom případě by totiž zaměstnavatel musel státu odvádět nejenom daň z příjmu, ale také sociální a zdravotní pojištění. Zde by pak byla ztráta i několik tisíc.

Brigáda na celý rok

Od jednoho zaměstnavatele můžete obdržet nabídku práce na celý rok. Znamená to, že odpracujete víc jak 300 hodin ročně. V takovém případě je výhodné uzavřít dohodu o pracovní činnosti, ale musíte počítat s tím, že budete platit finanční odvody na sociální a zdravotní pojištění. Logicky tedy s vyšším výdělkem roste i daňové zatížení. Brigádníkovi se z hrubé mzdy odečítá zdravotní a sociální pojištění, a také daň z příjmu. Pokud je to student, má slevu 335 Kč.

Zde existuje také výjimka, a to tehdy, když jde o „zaměstnání malého rozsahu“, u kterého příjem nepřesáhne 2 500 Kč za měsíc. Pak brigádník sociální ani zdravotní pojištění z dohody o pracovní činnosti neodvádí.

Přivýdělek při evidenci na úřadu práce

Mnozí nenastoupí po škole hned do prvního nabízeného zaměstnání, ale spíše si pro sebe začnou hledat ještě lepší místo. Během této doby se také nechají zaevidovat na úřadu práce. I při evidenci na pracáku je ale možné si přivydělávat právě na různých brigádách.

Lidé zaevidovaní na úřadu práce si mohou přivydělat až do výše poloviny minimální mzdy, která aktuálně činí 11 000 Kč. Za brigádu tedy můžete inkasovat až 5 500 Kč.

Kdy je třeba přiznat daně?

Pokud pracujete v jednom měsíci u několika zaměstnavatelů, je pro vás daňové přiznání povinné. Jestliže však máte každý měsíc jinou brigádu, nebo děláte pro jediný podnik, povinnost daňového přiznání pro vás neplatí. Ale podat ho můžete a možná, že vyděláte.

Váš chlebodárce totiž z hrubé mzdy odváděl daň z příjmu a uplatňoval jenom měsíční slevu na poplatníka (2 070 Kč), případně na studenta (335 Kč). To je dvanáctina roční částky. U obou slev ale platí nárok na jejich plnou výši (za rok 24 840 Kč a 4 020 Kč). Jestliže jste tedy pracovali méně než 12 měsíců, můžete na konci roku podat daňové přiznání a žádat o vrácení daně.

Po jakých brigádnících je nejvyšší poptavka?

V současnosti je největší sháňka po lidech ve stavebnictví, zemědělství či pohostinství. Na takových místech dostanete min. 100 Kč na hodinu. Jsou to zpravidla místa zedníků, servírek, číšníků, uklízeček a dalších pomocných sil. To asi není překvapující. Pracovníků je ale nedostatek také u míst, která se nabízejí natrvalo, takže brigádu klidně seženete třeba ve skladu, v prodeji, logistice nebo IT odvětví.

Velmi dobře se platí brigády, kde se může dosáhnout odměny za dosažení nějakého výkonu. Může to být pracovník call centra, odborný manuální dělník nebo třeba testovač v IT podnicích. Zde si můžete vydělat i 200 Kč za hodinu.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU