To nejlepší z poradny: vše, co potřebujete vědět o nemovitostech

05.08.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nevíte, jak zdanit příjem z prodeje nemovitosti a co dělat s dědictvím starého domu po rodičích, který si dělíte se sourozenci? Odpovědi najdete v naší poradně. A nebo se rovnou zeptejte.

V sekci poradna se můžete zeptat na jakýkoliv dotaz týkající se právní i daňové problematiky ohledně nemovitostí. Nejen tedy nemovitostí, ale pojďme si dneska shrnout nejčastější případy, které se právě v souvislosti s nemovitostmi v naší poradně řeší. Mezi nejčastější témata patří problematiky daní spojených s nemovitostmi. A druhým nejčastějším okruhem témat jsou problémy, které vznikají většinou v souvislosti s dědictvím nemovitosti. Jaké odpovědi se na konkrétní problémy v naší poradně sešly?

Kdy budete platit daň při prodeji nemovitosti

Pokud jde o daň při prodeji nemovitosti, je nutné rozlišovat mezi daní z příjmu a daní z nabytí nemovitosti. Daň z nabytí nemovitosti se platí vždy a dle aktuální legislativy ji platí kupující. Daň z příjmu platíte pouze v určených případech, kdy nemovitost prodáváte, většinou za účelem zisku. Od této daně jsou osvobozeny například situace, kdy prodáváte bydlení, ve kterém už nějaký ten čas bydlíte.


Daně, které se platí při prodeji nebo nákupu nemovitostí, si nepleťte s daní z nemovitosti. Ta se platí každý rok a platí se za všechny vlastněné nemovitosti.


Jak na vypořádání se spoluvlastníkem

Jednou z překážek, na kterou můžete při prodeji nebo převodu nemovitosti narazit, je spoluvlastnictví dané nemovitosti. To může vzniknout při dědictví v rámci příbuzenských vztahů, nebo třeba při rozvodu a při vypořádání společného jmění manželů. Jak se s takovým spoluvlastnictvím vyrovnat? Nejrychlejším a nejlevnějším způsobem je samozřejmě smluvní uspořádání vztahů spoluvlastníků.


Pokud si nejste jistí, kdo je přesně vlastníkem nemovitosti, jestli není na dané nemovitosti nějaké břemeno nebo závazek a kolik spoluvlastníků nemovitost má, návod na zjištění těchto skutečností najdete v našem článku. 


Máte nějaký další dotaz týkající se nemovitostí? Nevíte, jak zaplatit některou z daní nebo jak se vypořádat s nejasným vlastnictvím? Zeptejte se v naší poradně.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ