Jak mohou soukromé kuřácké kluby a spolky zničit restaurace, hospody i jejich majitele

21.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zakládání soukromých klubů a spolků je kvůli protikuřáckému zákonu stále častější. Hospodští odmítají přijít o klientelu a prodělat. Plno z nich ale bohužel netuší, jaké problémy si způsobí…

Lidé žijí v domnění, že založením soukromého klubu, který není přístupný pro veřejnost ale jen pro vybranou společnost, přechytračí protikuřácký zákon anebo dokonce EET. Vždyť spolek má svá vlastní pravidla, která si určují jeho členové, takže se v naší hospodě bude moct kouřit dál, akorát se živnost změní na soukromý klub. Vážně to tak funguje?

soukromý kuřácký klub

(zdroj: pixabay) 

 1. Lze založit soukromý kuřácký klub?

Spolek nebo soukromý klub (dříve také občanské sdružení) je zvláštní forma právnické osoby. Je určený pro sdružování osob se stejným zájmem. Musí být založen minimálně třemi osobami. Účel musí být prospěšný pro členy anebo pro veřejnost (vzdělávání, sportovní aktivity apod.).

Prvním kamenem úrazu je tedy již samotná ,,prospěšnost“. Jelikož je zákaz kouření definován v zákoně č. č. 65/2017 Sb., který se týká ochrany zdraví před návykovými látkami, pravděpodobně vám neprojde sdružování kuřáků, ale to je prozatím ten nejmenší problém.

2. Založení spolku a přepsání názvu nepomůže?

Ať už se jedná o soukromý či veřejný podnik, nikdy není souzen podle názvu, ale podle toho, co se v něm přesně děje. A pokud se tedy zjistí, že spolek funguje jako restaurační zařízení, kde se nedodržuje protikuřácký zákon, zákazníkovi hrozí pokuta až 5 000 Kč, majiteli zařízení až 50 000 Kč.

,,Jednoduše řečeno - pokud prostor funguje jako hospoda, pak to bude hospoda a platí zde zákaz kouření. Zákazu kouření se nelze vyhnout ani nepřímým způsobem placení, ani zamezením přístupu veřejnosti.“ Uvádí JUDr. Tomáš Kindl z tabakapravo.cz

3. Co způsobí zrušení živnosti?

Pokud si chcete založit místo restaurace spolek, zrušíte předešlou živnost s náplní ,,hostinská činnost“. Jestliže ale úřady zjistí, že je hlavním účelem spolku výdělek prostřednictvím stravovacích služeb, jedná se o neoprávněné podnikání, které je trestným činem.

4. Spolek nesmí mít hlavní výdělečnou činnost.

Hlavním účelem spolku nesmí být podnikání a výdělek, což v případě soukromých klubů, kde se především prodává jídlo a pití, bezesporu je. Spolek může mít podnikání pouze jako vedlejší činnost (§ 217 odst. 2), ze které bude hradit zájmy spolku. Hlavním zájmem spolku by ale bylo kouření v podniku, kde je připravováno a prodáváno jídlo a pití. Podporovat kouření v restauracích (a nejen finančně) zní minimálně paradoxně, když je na takových místech zakázáno.

Vedlejší výdělečná činnost spolku navíc nesmí vydělávat tolik, aby se dala srovnávat s běžným podnikáním.

5. Elektronická evidence tržeb je povinná

EET je od 1. prosince 2016 povinné pro segment ubytování, stravování a pohostinství. Veškerá výdělečná činnost tedy musí být patřičně evidovaná. Činnost spolku musí být veřejně prospěšná a nevýdělečná, aby spolek pod EET nespadal. U spolku, který ale funguje jako restaurace, musí k evidenci docházet.

6. Vydávání stravovacích služeb za spolek

V předešlých důvodech se jedná o činnosti, které se řadí mezi přestupky, ale některé i mezi trestné činy, za které hrozí stíhání. V neposlední řadě ale nesmíme zapomenout, že založení spolku, který kryje stravovací zařízení, aby se v něm mohlo kouřit, je především účelové obcházení zákona.

7. Podvodná právnická pomoc od Libertas

V jednom z našich článků o protikuřáckém zákonu jsme již psali o společnosti Libertas Smoke´n´Taste Club, která údajně nabízí řešení zákazu kouření a garantuje i právní pomoc v případě potíží. K 9. 8. 2017 pod touto firmou založilo spolky již 15 provozoven po celé republice. Duchovním otcem spolku Libertas je Jakub Průdek, který se ale od podniku distancoval. Aktuálně jej spravuje především Petr Kocourek, jehož bratr Ing. Jiří Kocourek je uveden jako spoluzakladatel.

Petr Kocourek ale není právník a poskytováním neoprávněné právní činnosti se dopouští trestného činu pokoutnictví a vinklaření, před čímž varuje i Česká advokátní komora. V roce 2014 byl navíc souzen za podvodné jednání a podnikání. Další jeho firmou je např. Motoristická vzájemná pojišťovna, jejíž úspěšnost je mizivá a důvěryhodnost tuplem. K tomu je navíc na pana Kocourka vydáno hned několik exekučních příkazů.

Ve stanovách Libertas navíc je, že ,,právní pomoc funguje" pouze pro podnik, nikoliv pro hosta. Ten nebude od pokuty uchráněn. A pokud navíc bereme v potaz ,,úspěšnost s pojištěním pokut“, na které si ve fórech na internetu stěžuje řada bývalých zákazníků, Libertas na tom nebude o moc lépe...

Proč se spolky neřeší už teď?

Majitelé restauračních zařízení mají 90 denní lhůtu od chvíle, kdy byl protikuřácký zákon shledán platným, aby se zákazu kouření přizpůsobili. Tato lhůta končí 31. srpna 2017. Poté se jejich ,,vypořádání se“ situací začne řešit a budou moci dostat v případě tolerování kouření v podniku pokutu ve výši 50 000 Kč.

Které státní orgány budou váš spolek prověřovat?

Při založení soukromého kuřáckého spolku nejde jen o vysoké pokuty, ale i o likvidační následky způsobené obcházením a porušením zákona. Prověřovat vás totiž bude: 

  • Celní správa ČR
  • Finanční správa
  • Obecní policie
  • Policie ČR
  • Orgány ochrany veřejného zdraví
  • Živnostenský úřad

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU