Jak dlouho pracují Evropané na stát?

15.08.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Pouze v osmi členských zemích EU nastal den daňové svobody v letošním roce později než v Česku. V Česku je vysoké především povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance.

Do dosažení dne daňové svobody pracují občané na stát a po jeho dosažení až do konce roku pracují již na sebe. Den daňové svobody stanovuje více institucí. V článku budeme den daňové svobody u jednotlivých členských zemí EU posuzovat dle metodiky, která je použitá v publikaci „The Tax Burden of Typical Workers in the EU 28 – Institutu économique Molinari 2017“

Jak dlouho se v Evropě pracuje na stát

(zdroj: pixabay) 

Jak dlouho pracují Češi na stát?

V uvedené publikaci se při stanovení dne daňové svobody zohledňují všechny přímé daně ze mzdy, tedy sociální pojištění placené zaměstnavatelem, sociální pojištění placené zaměstnancem, zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem, zdravotní pojištění placené zaměstnancem a daň z příjmu fyzických osob. Dále se však zohledňují i platby na DPH, a to v základní sazbě z 32,5 % čistého příjmu zaměstnance. Výpočet je proveden u bezdětného zaměstnance pracujícího za průměrnou mzdu.

Praktický výpočet si provedeme u Česka, přičemž budeme již počítat s aktuální průměrnou měsíční mzdou za první čtvrtletí letošního roku ve výši 27 889 Kč. Výpočet provedeme na roční bázi. Roční hrubá mzda bude tedy 334 668 Kč (27 889 Kč x 12 měsíců). Povinné pojistné placené zaměstnavatelem činí 34 % (sociální pojištění 25 % + zdravotní pojištění 9 %). Povinné pojistné placené zaměstnancem činí 11 % (sociální pojištění 6,5 % + zdravotní pojištění 4,5 %).

Jak dlouho pracují Češi na stát?

(vlastní výpočet autora) 

Kdy přestávají Evropané pracovat na stát?

Den daňové svobody v letošním roce byl nejdříve na Kypru (27. března), na Maltě (19. dubna), v Irsku (26. dubna), ve Velké Británii (9. května), v Bulharsku (21. května), v Lucembursku (29. května), v Dánsku (1. června), ve Španělsku (8. června), v Estonsku (9. června), ve Slovinsku (9. června), v Portugalsku (11. června), v Chorvatsku (12. června), v Polsku (14. června) a ve Finsku (19. června).

Nejpozději den daňové svobody nastal ve Francii (29. července), v Belgii (27. července), v Rakousku (18. července), v Německu (10. července), v Řecku (10. července), v Itálii (8. července), v Maďarsku (5. července), ve Švédsku (23. června), na Slovensku (20. června), v Lotyšsku (20. června), v Nizozemí (20. června), v Rumunsku (20. června), v Česku (20. června) a v Litvě (20. června).

Pramen: „The Tax Burden of Typical Workers in the EU 28 – Institutu économique Molinari 2017“


Čtěte také:


Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ