5 aplikací, které vás ochrání před otravnými telefonáty z call centra

21.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Obtěžují vás často nevyžádané hovory a SMS? Bojíte se, že z vás někdo bude chtít vytáhnout peníze skrz telefon? Tak si nainstalujte některou z aplikací, je to jednoduché a mnohdy i zadarmo! 

Neradi se bavíte s operátory call center?  Víte, že tyto telefonáty trvají průměrně 7,5 minuty? Často vás otravují neodbytní prodejci po telefonu? Tak využijte některou z užitečných aplikací na blokování nevyžádaných hovorů a SMS. Kolik je jich na trhu? A jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Žabák Kermit ze Sezamovy ulice vás před dotěrnými hovory neochrání

kermit_1664738_1920

Zdroj: Pixabay 

Jak si vybrat správnou aplikaci?

Na internetu je řada aplikací, které fungují na podobném principu. Některé jsou placené, jiné ne. Často po vás chtějí přístup k vašim osobním informacím, kontaktům či sdílení jejich produktu na sociálních sítí apod. Je tedy na vás, jestli jim tyto informace chcete poskytnout. Všechny pracují v offline režimu a při příchozím hovoru se ukáže, kdo vám volá, nebo se číslo rovnou zablokuje. 

Vesměs se vám "otravná" telefonní čísla rozdělí do několika kategorií, které by se daly přibližně zařadit jako:

  • Prodej po telefonu
  • Otravná osoba
  • Finanční past
  • Banky a jiné instituce
Nebo zařazení na podobných principech - neutrální, negativní, pozitivní číslo.

Na trhu je velká nabídka těchto aplikací a my pro vás vybrali 5 kandidátů na vašeho ochránce před nevyžádaným voláním:

Nevolejte.cz 

Tuto apku má na triku Sdružení ochrany před obtěžováním po telefonu, z.s., které dlouhodobě bojuje proti obtěžování po telefonu. Tato aplikace je velmi oblíbená a již si získala mnoho fanoušků. Byla dokonce vyhlášena Mobilní aplikací roku 2017. Snadno můžete označit číslo, které vás obtěžuje. Takto označené číslo bude blokováno pro uživatele, který číslo sám přidal a automaticky se dostává na čekací listinu blokovaných čísel.

Jestliže toto číslo přidají nezávisle na vás další dva uživatelé, prochází číslo ještě jednou vnitřní kontrolou a pokud se potvrdí, že je číslo vhodné blokovat pro všechny uživatele mobilní aplikace, tak ho systém zařadí na černou listinu a pro všechny uživatele je toto číslo blokováno. V současné době aplikace blokuje přes 8 tisíc čísel a přes 150 tisíc žádostí o blokaci, a hlavně přes 1,5 milionů zablokovaných hovorů! Její výhodou je, že je zadarmo, nevýhodou je, že musíte zadat své číslo a doporučit tuto aplikaci svým přátelům. 

Aplikace Nevolejte.cz pro Android

Aplikace Nevolejte.cz pro iOS

Truecaller 

Další aplikace, která je dostupná, jak pro iOS, tak pro Android je Truecaller. Jedná se o aplikaci, která má miliony uživatelů a je používána po celém světě. Její fungování je velmi podobné jako u předchozí apky. Trucaller je zdarma, ale pokud si budete chtít přidat kontakty z Truecaller databáze, tak je nutné zaplatit 25 Kč na měsíc. Nicméně prvních 10 žádostí o kontakt je po nainstalování aplikace zdarma. Na internetu si někteří klienti stěžovali, že databáze je sice obrovská, ale českých čísel blokuje méně než konkurence

Aplikace Truecaller pro iOS

Aplikace Truecaller pro Android


Zvednout to?

Jedná s o placenou službu (1,99 dolaru), která funguje na podobném principu jako Nevolejte.cz. Její databáze je 18 tisíc čísel, ale zahrnuje také čísla různých bank apod., které se nezablokují, ale příchozí hovor je označen zelenou fajfkou nebo jako partnerské číslo (tato čísla získala aplikace Zvednout to? po získání databáze (10 tisíc čísel) od společnosti Merk.cz. Jinak čísla přidávají sami uživatelé jako u předchozí aplikace. Nevýhodou pro někoho může být, že aplikace stojí 59 Kč, avšak nemusíte se nikde registrovat.

Aplikace Zvednout to? pro iOS

Avast Call Blocker 

Avast Call Blocker je zdarma pouze na jeden měsíc. Má velkou databázi, která obsahuje i zahraniční čísla. Tato aplikace stojí na rok 209 Kč, takže pokud často cestujete a zadáváte vaše číslo na mnoha různých serverech, tak je tato aplikace vhodná právě pro vás. Bohužel je dostupná pouze pro uživatele iOS.

Aplikace Avast Call Blocker pro iOS

Můžu to zvednout? 

Aplikace "Můžu to zvednout?" je dostupná pouze pro uživatele Androidu a je také zdarma. Více se dozvíte ve videu:

Aplikace Můžu to zvednout pro Android

Kterou aplikaci zvolit?

Všechny aplikace jsou užitečné, pokud vás neustále někdo otravuje nevyžádanými hovory. S žádnou výše zmíněnou aplikací neuděláte krok vedle. Nám se nejvíce líbila aplikace Nevolejte.cz. Během půlročního používání se nám dovolal pouze 1 telefonní spam. Pokud ovšem jezdíte často do zahraničí, tak bude pro vás vhodnější Trucaller, který má větší celosvětovou databázi. Nicméně všechny aplikace pohlídají vaše číslo a závisí jen na vás, co přesně od nich očekáváte.

Budeme rádi, když se podělíte s námi o vaše zkušenosti do komentářů. Stáhli byste si takovou aplikaci? Případně, kterou aplikaci používáte vy? 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU