Ocitli jste se v cizině bez peněz? Banka pomůže, ale ne zadarmo

24.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Občas nastane situace, kterou si nikdo z nás nepřeje. Zůstaneme v cizině bez prostředků. Řešení samozřejmě existuje, ale pokud vám nepomohou příbuzní, bude to drahé.

Ať ztratíte peněženku, nebo vám ji někdo ukradne, výsledek je stejný. Jste v tu chvíli bez hotovosti. A jestliže jste měli v portmonce také platební karty, tak je situace už opravdu vážná. Ale řešení samozřejmě existuje. Můžete požádat o zaslání peněz rodinné příslušníky, nebo se obrátit na svou banku, která vám může poslat kartu náhradní, anebo rovnou peníze. Bohužel, zadarmo to nebude.

Emergency Cash, Emergency card

Pokud se tedy v cizině ocitnete ve finanční nouzi, spojte se rychle se svou bankou a nejprve zablokujte kreditní kartu. To můžete udělat telefonicky nebo v internetovém bankovnictví. Pokud jste finančně skutečně „na dně“, zkuste se telefonicky domluvit na zaslání peněz nebo náhradní bankovní karty. Tato služba se jmenuje „Emergency Cash“ nebo „Emergency Card“. Jak už název napovídá, při Emergency Cash se posílá do zahraničí náhradní finanční hotovost na pobočce, kterou vybere klient. Při Emergency Card banka zašle náhradní platební kartu. Ta má omezenou platnost a klient si jí opět vyzvedne na jím vybraném místě.

Co dělat, když ztratíte v zahraničí platební kartu

Karta je ještě dražší

Tyto služby ale nejsou zadarmo, naopak, poplatky za ně jsou poměrně drahé. U zaslání peněz budete muset počítat u UniCredit Bank s tisícikorunou, 3 000 Kč zaplatíte třeba ČSOB, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank či Sberbank. U LBBW Bank zaplatíte za poplatek 3 500 korun.

Zaslání náhradní karty je ještě dražší. ČSOB, Komerční banka, LBBW Bank či Sberbank vám naúčtují poplatek 4 000 Kč, Fio banka 5 000 Kč. Levněji vyjde náhradní karta do zahraničí u UniCredit Bank - 3 000 Kč a Raiffeisenbank 2 000 Kč.

Moneta Money Bank nabízí expresní vydání karty. Do 3 dnů klientovi doručí plnohodnotnou kartu i PIN na sjednané místo v zahraničí. Služba expresního vydání je komfortnější a levnější než služba Emergency Card, kdy se klientovi posílá pouze dočasná karta s omezenými funkčnostmi. Stojí 1 000 Kč.

Peníze skoro hned

Poslání peněz do zahraničí mohou zprostředkovat také vaši přátelé nebo příbuzné. Mohou to udělat pomocí internetového rozhraní společnosti Western Union (WU). Podle zástupců společnosti je možné peníze vyzvednout během několika minut. Záleží ale také na pracovní době pobočky v místě určení. Posílat můžete české koruny, dolary a eura.

Pokud nechcete posílat peníze přes internet, můžete je u nás posílat z kamenné pobočky WU. Můžete je najít ve směnárnách, cestovních kancelářích i na poštách. Vyplníte formulář, předáte částku, kterou chce odeslat. U těchto služeb je ale nutné také uhradit poplatek. Bývá různý podle místa určení a výše posílané částky. Za zaslání od 2650 do 5300 Kč například dáte 550 Kč.

V praxi to funguje tak, že ve chvíli, kdy jsou všechny informace o posílaných penězích naťukány do systému, dostane odesílatel potvrzení i s kontrolním číslem (MTCN). To zavolá příjemci peněz do zahraničí. Příjemce si pak na zahraniční pobočce Western Union také vyplní požadovaný formulář a do něj uvede zemi odeslání, jméno odesílatele, očekávanou částku a kontrolní číslo převodu MTCN. Poté již nic nebrání tomu, aby mu byly vyplaceny peníze ve zvolené měně (eura, dolary apod.).

U některých zemí, mezi něž patří Bulharsko, Polsko, Chorvatsko, Černá hora, Slovensko, Rumunsko a Rusko, zaplatíte za zaslání peněz poplatky o desítky až stovky korun nižší.

(foto: Pixabay) 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU