Kolik nás ročně stojí zdravotní péče?

01.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


České zdravotnictví na jedné straně v mnoha ohledech obstojí srovnání se západní Evropou, zatímco na druhé je zmítáno korupčními kauzami. Jak je zdravotnictví financováno? Jakou část tvoří zdravotní pojištění? Kolik a kde Češi průměrně ročně doplácí?

Zdravotnický systém v ČR již několikrát čelil kritice veřejnosti i politiků, protože v něm mizely peníze (VZP a OmniLab, okresní nemocnice apod.). Ve zdravotnictví jsou černé díry na peníze, ale opravdu se jedná o tak zkorumpovaný systém? Jak je na tom finančně naše zdravotnictví ve srovnání s Evropou?

cost_943762_1920

Zdroj: Pixabay 

Financování zdravotnictví 

Největší část financí přiteče ze zdravotního pojištění, které tvoří cca 80 % příjmů systému zdravotnictví. Dále cca 15 % příjmů pochází ze soukromého sektoru a 5 % tvoří příjmy od státu, krajů a okresů (údaje za rok 2014). Vývoj výdajů na zdravotnictví si můžete prohlédnout z grafu, z něhož je patrné, že výdaje na zdravotnictví pomalu rostou. 

Vývoj výdajů na české zdravotnictví v milionech Kč

vydajezdra

Zdroj: ÚZIS 

Dle OECD v celoevropském  srovnání nejvíce finančních prostředků vynakládaly v roce 2014 Německo, Francie, Švédsko a Nizozemsko, jejichž výdaje na zdravotnictví činily přibližně 11 % HDP. Česká republika vydávala na zdravotnictví přibližně 7,5 % HDP. Nejméně finančních prostředků vydávaných na zdravotnictví ku poměru k HDP vydávaly v Rumunsku (5,1 %), Lotyšsku, Estonsku, Lucembursku a Polsku (6,5 %).  

Ve většině členských zemí Evropské unie se v roce 2014 více než polovina financí vyčleněných na zdravotnictví utratila za léčbu a rehabilitaci. Nejvíce za léčbu a rehabilitaci vydávaly Portugalsko (66 %) a Kypr (65 %), na chvostu tohoto žebříčku se nacházela Česká republika (47 %). Další velkou výdajovou položkou byly výdaje na zdravotní zboží, které se průměrně pohybovaly přibližně kolem čtvrtiny z celkových výdajů na zdravotnictví. Nicméně i v těchto výdajích byly velké rozdíly mezi zeměmi, ČR kupříkladu vynakládala na lékařské zboží méně než 20 %. V ČR byla jedna z největších položek blíže nespecifikované ostatní výdaje, které tvořily přibližně třetinu celkových výdajů na zdravotnictví.

Pokud vztáhneme výdaje na zdravotnictví (či zdraví) na 1 obyvatele dané země, tak dle Eurostatu na tom bylo v roce 2014 nejlépe Lucembursko s 151 tis. Kč, a Švédsko s 135 tis. Kč. Česká republika v roce 2014 vydávala na zdraví 1 občana 30,4 tis. Kč (dle našich výpočtů 28,5 tis. Kč). Celkem v 9 státech EU byly výdaje na zdraví 1 občana pod hranicí 1 000 EUR (27 tis. Kč). Na chvostu tohoto žebříčku se umístilo Bulharsko s 13,6 tis. Kč, a Rumunsko s 10,5 tis. Kč na občana.

Financování zdravotníků 

Nedostatkem finančních prostředků ve zdravotnictví trpí také zdravotníci, kteří mají mnoho přesčasů a nízké mzdy. Jedná se o jedny z faktorů kvůli kterému zdravotníci odchází. Přední český kardiochirurg pan profesor Jan Pirk dodává: "Situace je taková, že vysokoškolačka, která rozhoduje o životě pacienta, o jeho zdraví, slouží svátky, soboty a neděle, je nabízen nástupní plat o 2 000 Kč menší, než prodavačce v samoobsluze, tak je něco nezdravého ve státě dánském." Za pravdu mu dává také břišní a hrudní chirurg pan profesor Pavel Pafko: "Naše zdravotnictví je srovnatelné s Rakouskem a Německem. Finance, které jdou do zdravotnictví jsou ale mnohem menší. Navíc materiální vstupy (sanitka, rentgen) jsou stejně nákladné jako v těchto zemích. Takže jedině, kde mohou manažeři nemocnic ušetřit jsou personální náklady."


Čtěte také:

Kam odchází čeští lékaři?

Evropané se jezdí léčit do ČR, kam jezdí Češi?

Naše lékaře nahrazují cizinci

Rozdíl mezi zdravotních a sociálním pojištěním


Rostoucí spoluúčast pacientů

I přes levicovou vládu rostou výdaje pacientů na zdravotní péči. Zatímco v roce 2010 vydala ročně průměrná osoba za zdravotní péči 4 100 Kč, v roce 2015 to bylo již 4 700 Kč. Čtvrtina z toho byla na stomatologickou péči. V České republice se v roce 2015 domácnosti podílely na zdravotní péči 14 %. ČR v roce 2014 patřila v podílu domácností na zdravotní péči pod průměr EU.

    Jakou částí výdajů na zdravotní péči se podílejí domácnosti v evropských zemích?

    zdravpece

    Převzato z ČSÚ, zdroj: OECD

    Je život lékaře Ordinace v růžové zahradě, nebo MASH? 

    Život lékaře (natož doktorů z počátků své kariéry) není med, ani ordinace v růžové zahradě. Někdy připomíná spíše přelet nad kukaččím hnízdem. Navíc při zvuku sanitky už je automaticky v pozoru, ať je doma nebo v nemocnici na kraji města. Chirurgové, gynekologové, doktůrci z pohotovosti nebo plastičtí chirurgové s. r. o. od jezera hrochů mají nesmírně náročné povolání a v přepočtu na hodinu mnohdy mrzký peníz. A ať už je váš doktor z hor, z nemocnice Chicago Hope či nemocnice 4077, tak si jej važte, ať už jsou empatičtí jako doktor House, nebo jako doktorka Quinnová. Někdy mají za sebou více než 24 hodin tvrdé práce. Neptejte se, co je Vám doktore, ale buďte milý a snažte se přesně říci, co vás trápí.

    České zdravotnictví již dlouho přešlapuje na místě a neví, jakou cestou se vydat. Nedostatek financí se projevuje hlavně v personální rovině a je jen otázkou času, kdy se citelně dotkne pacientů. Nebo se to již pacientů dotýká? Jak dostat peníze do zdravotnictví? Na to se podíváme v příštím článku. Co si myslíte vy o českém zdravotnictví? Diskutujte pod článkem.

    V dnešním článku jsme si nastínili, jak je financováno české zdravotnictví, a v úterním článku vás čekají tipy na zlepšení situace. 

    Zdroje: ČT/ČTK/ČSÚ/OECD/EUROSTAT/ÚZIS 

    Autor článku

    Michal Bureš

    Michal Bureš  

    Šéfredaktor Finance.cz


    Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

    Průměrné hodnocení: 5
    Hlasováno: 3 krát

    Články ze sekce: MAKRODATA A EU