Na co nezapomenout při nástupu do nového zaměstnání?

01.09.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Čeká vás první den v nové práci? Nevíte, co všechno si s sebou vzít a co vlastně očekávat? Poradíme vám, na co byste rozhodně neměli zapomenout.

Nástup do nové práce je velkým dnem pro každého z nás. Jsme nervózní, ale přesto se navenek snažíme působit sebevědomě a seriózně. Ještě před nástupem je ale dobré vyřešit předešlé zaměstnání. Ujistěte se, jestli jste na něco nezapomněli.

Co vyřídit při nástupu do nové práce?

(zdroj: pixabay)

 

Zápočtový list je nutností

Jedná se v podstatě o potvrzení o zaměstnání, které automaticky vydává zaměstnavatel v případě, pokud vůči němu máte splněné veškeré závazky. Obsahovat by měl především informace o vašich schopnostech, zkušenostech a dosažené kvalifikaci, ale i o druhu vykonávané práce, typu pracovní smlouvy, odpracované době, zda bylo důvodem k odchodu ze zaměstnání hrubé porušení pracovních povinností, zda jsou ze mzdy prováděny srážky apod.

Zápočtový list je důležitý dokument, na který máte nárok a který po vás bude požadovat nový zaměstnavatel.

Kdy trvat na předávacím protokolu?

Na předávacím protokolu trvejte v případě, pokud předáváte zaměstnavateli zpět propůjčenou věc, kterou jste potřebovali k vykonávání práce. Může se jednat o firemní auto, mobil anebo notebook. Do předávacího protokolu by měl být jasně zahrnut technický stav dané věci, aby vás např. pár dnů po vašem odchodu nemohli křivě obvinit z jejího poškození.

Rozhodně také nezapomeňte vrátit klíče od vchodu, kanceláře apod. Pokud by se poté něco ztratilo, snadno by vás mohli podezírat z krádeže.

Je možný převod dovolené do nové práce?

Dovolenou si lze převést k novému zaměstnavateli, ale jedině v případě kdy dojde k bezprostřednímu navázání nové práce na starou. V praxi by se dalo říct, že ve staré skončíte v pátek a do nové půjdete už v pondělí.

Pozor: Žádost o převod dovolené musíte podat dosavadnímu zaměstnavateli nejpozději před ukončením pracovního poměru. Nový zaměstnavatel musí navíc s převodem souhlasit a domluvit se s původním na výši náhradní mzdy za dovolenou.

Co potřebujete při nástupu do nové práce?

První den bude hlavní aktivitou seznámení se s pracovním prostředím včetně nových kolegů. Dále vám bude od zaměstnavatele, popř. od jeho asistenta jasně sděleno, jaké jsou vaše povinnosti. Samozřejmě se ale nevyhnete papírování. Rozhodně si s sebou připravte:

 

  • Občanský průkaz
  • Kartičku zdravotní pojišťovny
  • Zápočtový list*
  • Číslo účtu
  • Výpis z trestního rejstříku

 

*Pokud se jedná o vaše první zaměstnání anebo zápočtový list z různých důvodů nemáte, bude nutné podepsat čestné prohlášení.

U některých typů práce také mohou požadovat:

 

  • Potvrzení o zdravotní způsobilosti
  • Certifikáty odborných zkoušek
  • Fotografii na služební průkaz

 

Pokud jste navíc v důchodu, dále ještě budete potřebovat:

 

  • U invalidního – rozhodnutí o přiznání, potvrzení o pobírání důchodu pro daný rok
  • U starobního – potvrzení o přiznání

Co nesmí chybět v pracovní smlouvě?

Pracovní smlouva by měla být podepsána nejpozději v den nástupu do práce a to ideálně před zahájením směny. Důkladně si ji pročtěte a ohlídejte si především datum nástupu, druh a místo výkonu práce, dobu určitou a neurčitou, informace o dovolené, zkušební době i výpovědi a samozřejmě také výplatní termín.

Jak je to se mzdovým výměrem?

Pokud není výše mzdy jasně stanovená v pracovní smlouvě, musí být doložena ve mzdovém výměru. Má to ale jeden háček. Pokud je mzda zapsána pouze a jenom ve mzdovém výměru, může být bez souhlasu zaměstnance kdykoliv snížena či jinak pozměněna.

K čemu je dobrá zkušební doba?

Zkušební doba obvykle trvá 3 měsíce (u manažerů i 6 měsíců). Zaměstnavatel sleduje, jak vám práce jde a zdali se na ni vůbec hodíte. Zároveň má také právo vás bezdůvodně vyhodit a vy máte možnost kdykoliv odejít bez udání důvodu. Přesto je vysoce pravděpodobné, že pokud nezpůsobíte potíže a svou práci budete konat alespoň průměrně dobře, pak si vás zaměstnavatel nechá.

Můžu ve zkušební době onemocnět?

Viry a bakterie budou jen stěží brát ohled na to, že jste ve zkušebce, takže ano, můžete. Pokud si ale necháte vypsat DPN, je třeba brát v úvahu, že se zkušební doba prodlouží o všechny dny, které jste strávili doma s horkým čajem pod peřinou. Zaměstnavatel vás navíc na neschopence nemůže vyhodit jen prvních 14 dnů. S nástupem nemocenské po 15. dni už ale může.

 


Mohlo by vás zajímat:

 

 

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: DANĚ