Do první třídy: co všechno vás čeká první den ve škole jako rodiče

01.09.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Příští týden začíná školní rok a z vašich malých dětí se stane najednou školák v první třídě. Do školy se jde poprvé v pondělí 2. září, aktovky už máte doma nachystané a plné školních potřeb. Jako rodiče novopečeného školáka na vás čeká spousta povinností spojených se začátkem školního roku. Na co se tedy připravit, pokud jdete s dětmi poprvé do školy?

Zvládli jste dítě vybavit do první třídy, máte všechny předepsané sešity, pastelky, vodovky, aktovku, penál i přezůvky. Tím ale ještě utrpení rodičů nekončí, ještě vás čeká první školní den. Během kterého budete mít rozhodně mnohem víc na práci, než v tuhle chvíli čekáte. Připravte se na spoustu lidí, fronty, dlouhé čekání a vyplňování formulářů. A připravte si i nějaké peníze, možná je budete potřebovat už první den školy.

Než půjdete do školy a jak najít svou třídu

První školní den začne pro prvňáčky už ráno při oblékání. Sváteční oblečení je připravené, aktovka je hned u dveří a všichni mají zapnuté foťáky, aby to zdokumentovali. První školní den dejte prvňáčkovi s sebou aktovku, nemusíte ji ale mít plně vybavenou. Sbalte tam přezůvky, pastelky a to bude nejspíš stačit. Po příchodu do školy pak buďto sledujte šipky, které většinou školy pro prvňáky připraví a které vás dovedou až do třídy, nebo se zeptejte u vchodu, určitě tam bude nějaká paní učitelka a možná i pan ředitel hlídkovat.

A, B, nebo C? Nevíte, do které třídy vaše dítě jde? V dnešní době většinou najdete všechny informace na webových stránkách školy.

V první třídě

Ve třídě si pak každý prvňáček může vybrat místo a sednout si s oblíbeným kamarádem ze školky. Konečný zasedací pořádek ale už často závisí spíš na paní učitelce, která děti přesazuje během školního roku tak, aby se navzájem nevyrušovaly, byly pozornější a pomáhaly si. První vyučovací hodinu paní učitelka přivítá děti a rozdá věci, které prvňáci dostávají od kraje nebo dokonce od školy. Prvňáci se tak můžou těšit třeba na pastelky, vodovky, další výtvarné potřeby nebo pracovní sešity. V některých školách můžete za učebnice i platit.

Paní učitelka se bude věnovat hlavně dětem, ale ve třídě můžete samozřejmě zůstat, vše dokumentovat na fotkách a hlavně dávejte pozor, co paní učitelka říká. Je dost pravděpodobné, že ten váš prvňáček si nebude pamatovat vůbec nic. Paní učitelka vám také může rozdat různé dokumenty k vyplnění. První hodina prvního dne ve škole v první třídě pak většinou končí procházkou po škole, orientací a rozdáním klíčků ke skříňkám v šatně. Tam už můžete rovnou uklidit přezůvky na druhý den a vypravit se do dalších částí školy.

První den v první třídě

Do školní jídelny

Další věcí, kterou budete muset zařídit, je přihlášení prvňáčka na obědy do jídelny. Pokud mu tedy nebudete vařit doma. Jídelna bývá většinou součástí školy, vystojíte si frontu, vyplníte přihlášku u vedoucí jídelny, zvolíte si možnosti placení (hotově, převodem, SIPO) a prvňáček dostane kartu, nebo čip do jídelny. Spolu s klíčkem od skříňky je to jedna z největších změn, která prvňáčka čeká. Má teď na starosti osobní velmi důležité věci, o které se musí starat. Nejlepší je dětem pořídit přívěšek a šňůrku na klíče, aby se jim samotný klíček a čip neztratily.

Rychle ještě do školní družiny

Možná máte štěstí a děti vám vyzvedává ze školy babička, zatímco vy pracujete. Spousta prvňáků ale takové štěstí nemá, takže je na čase vašeho potomka přihlásit ještě do družiny. Ta se většinou nachází v areálu školy, často bývá umístěná v části, kde je i jídelna. Pravidla pro umístění dětí v družině stanovuje škola, ale většinou to bývá tak, že v první, často i ve druhé třídě, je garantované umístění dítěte v družině.

V družině musíte vyplnit přihlašovací dokumenty, kontakty na rodiče dítěte a další osoby, které budou mít právo vyzvednout dítě z družiny. Také vyplníte předpokládaný rozvrh, jak bude dítě do družiny chodit, jestli bude navštěvovat ranní družinu a v kolik hodin odpoledne bude odcházet. Pokud bude dítě chodit domů samo, protože bydlíte blízko a už to zvládne, tak na uvedeném čase opravdu záleží, protože v jinou dobu dítě ze školní družiny nepustí. Pokud si budete potomka vyzvedávat, tak časy jsou spíše orientační.



A co po škole

Nezapomeňte se také informovat o tom, jaké nabízí škola mimoškolské aktivity, kroužky a nebo sportovní oddíly. Spoustu zájmových aktivit často provozuje školní družina, děti tam můžou chodit na výtvarné předměty, jako je malování, keramika nebo šperkovnička. Stejně tak na sportovní, jako je gymnastika nebo atletika. Další kroužky pořádá škola, například je vedou učitelé tělocviku nebo hudební a výtvarné výchovy. Základní informace včetně rozvrhu kroužků nejčastěji najdete na stránkách školy a školní družiny.

A pak už doma

Doma pak s prvňáčkem vše projděte, zeptejte se ho, jak se mu ve škole líbilo a pokuste se mu zodpovědět všechny otázky. Připravte ho na to, že bude chodit do družiny a zkontrolujte s ním aktovku, aby měl vše připravené i na druhý den ve škole. Podepište s ním všechny pomůcky i pracovní sešity, podepište i tužky, penál a box na svačinu.

Přejeme co nejsnadnější první školní den a snadný přechod na nový školní režim v první třídě.

(foto: redakce)

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: Spotřebitel