Ve zkušební době je možná nemoc i dovolená. Ale není to jen tak

07.09.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Čeká vás zkušební doba v nové práci? Hlavou se vám určitě honí plno otázek. Můžou mě jen tak vyhodit? Co když onemocním? Mám nárok na dovolenou? Tak na ty vám odpovíme.

Zkušebka není povinná ani automatická. Někteří zaměstnavatelé ji vyžadují a někteří ne. Většinou je sjednávána při nástupu nového zaměstnance na HPP. Slouží především k seznámení se s prací i kolegy a k případnému přehodnocení svých vloh a schopností pro danou pozici.

dovolená ve zkušební době

(zdroj: pixabay)

Co byste měli zjistit během zkušebky?

Ve zkušební době si můžete vyzkoušet práci s možností kdykoliv odejít. Také zaměstnavatel vás může kdykoliv vyhodit, a to bez udání důvodu. Během této doby neplatí tříměsíční výpovědní lhůta, tzn., že můžete dát výpověď nebo být vyhození ze dne na den. Vše ale musí být písemně podloženo.

Dále také platí, že ZD nesmí být delší než je půlka sjednaného úvazku. Pokud např. nastupujete na dobu určitou na 2 měsíce, zkušební doba nesmí přesáhnout jeden měsíc. Během ZD pak máte možnost poznat nové prostředí, typ práce i pozici, na kterou jste byli přijati. Vyzkoušíte si tak, zdali vám vše potřebné jde a zdali vás daná práce alespoň trochu baví. Zaměstnavatel pak na oplátku bude hodnotit vaše schopnosti – jestli jste dostatečně rychlí, jaké jsou vaše výkony a zdali vše zvládáte.


Čtěte také


Jak dlouho trvá zkušební doba?

Pro většinu zaměstnanců trvá maximálně 3 měsíce. U vedoucích pozic zpravidla až 6 měsíců. Vedoucí pozicí je poté myšleno, když pod sebou máte podřízené, a to třeba i jednoho.

Zkušební doba se sjednává nejpozději v den nástupu. Údaje o ní bývají obvykle napsány již v samotné pracovní smlouvě. Jindy bývá přiložená jako dodatek. Důležité ale je, že musí mít vždy písemnou formu s jasně danými termíny začátku i konce. Pokud není stanovená písemně, nemůže být platná.

Pozor: nesmí být dodatečně připsaná!

Může se zkušební doba opakovat nebo prodloužit?

Prodlužování i opakování zkušební doby je zakázáno, až na výjimečné situace. ZD by se vám neměla opakovat ani v případě, že jste posléze přeřazeni na jiné oddělení anebo jste se dostali na vedoucí pozici. Pokud vám zaměstnavatel nutí podepsání nové smlouvy s novou zkušební dobou, nic nepodepisujte – jedná protiprávně.

Zkušební doba se automaticky protáhne jen za předpokladu:

  • Že jste měli placené volno.
  • Že jste měli dovolenou.
  • Že jste onemocněli.

Jak je to s nemocí ve zkušební době?

Řada nováčků se klepe strachy, aby neonemocněla. Dobrou zprávou ale je, že onemocnět můžete. Tou špatnou pro změnu bude, že jste před vyhazovem chránění pouze prvních 14 dnů. 15. den dočasné pracovní neschopnosti, kdy už nemáte nárok na náhradní mzdu, ale na nemocenskou, vás zaměstnavatel může beztrestně vyhodit.

Je nutné také brát v potaz, že zkušební doba se automaticky prodlouží o všechny dny, ve které jste v práci nebyli. Pokud jste např. doma marodili od pondělí do pátku, čili 5 pracovních dnů, zkušebka bude trvat o týden déle. Podobně to funguje i v případě neplaceného volna nebo dovolené.

Je možná dovolená ve zkušební době?

Zaměstnavatel dovolenou zaměstnancům ve zkušební době ve většině případů nedává. Vše je ale o vzájemné domluvě. Pokud nastupujete na začátku léta a v srpnu máte letět na dlouho domluvenou dovolenou, zkuste s novým šéfem vše probrat. Většina zaměstnavatelů vyhoví, pokud to bude možné.

Jak je to s navýšením platu po třech měsících?

Navýšení platu po uplynutí zkušební doby nabízí plno firem. Přesto ale nejde o pravidlo. Pokud má ke zvýšení dojít, jistotu můžete mít pouze v případě, že je vše napsané v pracovní smlouvě. Pokud ne, plat vám samozřejmě zvýšit mohou, ale nemusí. O navýšení ale můžete sami zkusit požádat.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: DANĚ