Co řekne příští týden ECB na silné euro?

04.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Euro se poprvé za 2 a půl roku dostalo nad úroveň 1,20 proti americkému dolaru a užívá si nečinnosti Evropské centrální banky, která zatím slovně neintervenovala proti silné měně. Nákup jednotné evropské měny podporuje i vyšší volatilita na finančních trzích, s tím jak roste geopolitické napětí kolem Severní Koreje a investoři hledají bezpečné přístavy.

Ekonomika eurozóny je nejsilnější za posledních 6 let. HDP v druhém čtvrtletí stoupl meziročně o 2,2 procenta, což je nejrychlejší tempo růstu od roku 2011. Rovněž indexy nákupních manažerů (PMI) atakují nejvyšší hodnoty od roku 2011. Samotná ekonomická aktivita naznačuje, že ECB by mohla zahájit proces snižování objemu nákupů dluhopisů a postupně odstraňovat obrovské měnové stimuly, které jsou z velké části zdrojem růstu hospodářství zemí eurozóny.

Měnová politika ECB od března 2015 

ECB zahájila svůj režim nákupu aktiv v březnu 2015. Dosud koupila dluhopisy ve výši přibližně 2,3 bilionu eur. Program by mohl být postupně snižován od příštího roku ze současného objemu 60 miliard eur měsíčně, a to i navzdory tomu, že inflace a inflační očekávání zůstávají pod 2procentní cílovou úrovní centrální banky.

Situaci komplikuje centrální bance posilující euro, které působí proti inflačním tlakům. Podle ekonomů BNP Paribas 10procentní nárůst hodnoty eura vede k poklesu inflace o 0,5 procenta v průběhu následujících 12ti měsíců. Euro si letos zatím připisuje proti USD již 15 procent zisku. Silné euro rovněž odkrajuje se zisků evropských společností a limituje zisky evropských akcií.


Kurz EUR/USD 

Na posledním sezení ECB, které se konalo 20. července, byla hodnota eura proti americkému dolaru na úrovni 1,15. Tehdy Mario Draghi ve svém projevu uvedl, že rostoucí směnný kurz si získává pozornost některých členů bankovní rady. Nicméně na sympoziu v Jackson Hole se Mario Draghi k posilujícímu euru vůbec nevyjádřil, což se mu vrátilo jako bumerang pohybem EUR/USD nad cenu 1,20. Další zasedání ECB se koná již příští čtvrtek 7. září a nejsledovanějším tématem bude pohled ECB na silné euro, které ji maří plány na dosažení 2procentního inflačního cíle.  

Nicméně ECB částečně svazuje ruce konání americké centrální banky (Fed), která přestala s investory komunikovat ohledně plánované redukce bilance. Banka se také v poslední době vyhýbá odpovědi na prosincové zvýšení úrokových sazeb, kvůli čemu dolar oslabuje a následně euro posiluje.

Graf: Vývoj měnové politiky ECB – fialové – vývoj úrokových sazeb; žlutá – objem bilance ECB; šedé pásmy – období recese v eurozóně

Monetární politika ECB

Zdroj: Reuters

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU