Jaké služby studentům nabízejí banky v roce 2017?

18.09.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Studenti mají nárok na řadu výhod. Hýčkají si je pak zejména bankovní a finanční poradci, protože v nich vidí potencionální a dlouhodobé klienty. Jaký je pro ně sortiment finančních služeb?

Studenti mají na výběr ze širokého sortimentu bankovních kont a půjček. S úvěry ale opatrně podobně jako s možností kontokorentu. Opravdu máte na splácení? Těm, kteří mají alespoň nějaký příjem, může pomoci i studentská hypotéka anebo spoření.

Nejvýhodnější studentské bankovní účty, půjčky, kontokorenty, spoření, hypotéky 2017

(zdroj: pixabay, redakce)

Jak jsou na tom v roce 2017 bankovní účty pro studenty?

Bankovní konto pro studenty nabízí snad každá banka. Obvykle jsou s minimem poplatků a vedením zdarma. Ne vždy ale musí být bankovní účet označen za „studentský“, aby byl vhodný pro studenta. Najít můžeme i ty, které nevyžadují potvrzení o studiu a nemají ani strop na věk, ale přesto jsou výhodné. Finanční produkty mezi s sebou proto vždy porovnávejte.

Bankovní konta pro slovenské studenty

Každý rok k nám přijíždí studovat veliký počet slovenských absolventů. I ti mají zájem o otevření si běžného účtu, který by měl co nejméně zpoplatněných služeb. Speciálně pro Slováky by pak měl navíc ještě mít odchozí a příchozí platby v rámci SR za nízké poplatky anebo ideálně úplně zdarma. Najde se takový?

  • Platební styk ČR-SR nabízí bez poplatků pouze osobní účet u Fio banky. Není studentský, ale vedení je zcela zdarma podobně jako další běžné služby. Jediné za co si připlatíte, je výběr z cizího bankomatu – 30 Kč.
  • Běžný účet u Equa bank také není studentský a dokonce má výběry ze všech bankomatů zdarma. Odchozí a příchozí platby mezi Českem a Slovenskem pak vyjdou na 9 a 99 Kč.

Studentské půjčky a kontokorenty

Studentské půjčky se od těch ,,pro dospělé“ liší především nižším úrokem. Doba splatnosti poté zpravidla může být až 10 let a obrovskou výhodou je ,,odložené splácení“. Tento pojem znamená, že půjčku můžete vrátit až po skončení studia, když získáte pravidelný příjem.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že jsou bankovní půjčky tohoto typu dost omezené, a to právě kvůli malému anebo rovnou nulovému příjmu studentů. Obvykle, pokud nemá student vlastní příjmy, je nutné najít spoluručitele (kamarád, rodič).

Studentské půjčky 2017

Pozor: Důležité je, aby si studenti brali půjčky a sjednávali kontokorenty s rozvahou a pouze v případě, kdy to bude nezbytné. Řada lidí se už na VŠ stihla zadlužit.

Hypotéka pro studenty od ČSOB

ČSOB přišla v roce 2016 s prakticky ojedinělým produktem na českém finančním trhu a je jím hypotéka pro studenty. Vzhledem k nízkým či nulovým příjmům studentů se ale jedná spíše o hypotéku pro rodiče, kteří zde v takovém případě musí působit jako spoludlužníci.

  • Rodiče budou vyvázáni, jakmile bude bonita dítěte dostatečná.
  • Žádost o úvěr i vedení úvěru je bez poplatků.
  • Sleva o 0,2 % ze standardní úrokové sazby
  • Výběr z pohyblivé i pevné sazby na 1, 3, 5, 7 i více let

Jak mohou studenti spořit?

  • Spořicí účet – údajně nejlepším, a to nejen pro studenty, je spořicí účet od Air Bank. Vedení je bez poplatků a má TOP3 garanci, což znamená, že úrok bude mezi třemi nejlepšími na trhu. Nabízí 1% do zůstatku 250 000 Kč, 0,2 % při zůstatku nad 250 000 Kč. Podmínkou je zaplatit kartou alespoň 5x v měsíci, a to jakoukoliv částku.
  • Stavební spoření – vyplatí se, pokud si jako studenti můžete dovolit odkládat zhruba 1800 Kč měsíčně. Smlouva je obvykle na 6 let a až do termínu ukončení nemůžete s penězi volně disponovat. Předčasný výběr je ohraničen sankcemi. Pokud ale budete mít na konci roku naspořeno minimálně 20 000 Kč, máte nárok na státní podporu v maximální výši 2000 Kč.


Mohlo by vás zajímat

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT