Analytici: Dynamiku růstu průmyslu snižuje nedostatek pracovníků

06.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Růst českého průmyslu zůstal v červenci solidní, za mírným snižováním jeho dynamiky stojí nedostatek pracovních sil a s tím související tlak na růst mezd. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Průmyslová výroba v červenci zrychlila meziroční růst na 3,3 procenta po červnovém revidovaném růstu tři procenta. Průměrný dosavadní růst průmyslu však letos činí 5,5 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 2011.

"Průmyslová produkce v červenci meziročně vzrostla o 3,3 procenta a její dynamika zůstala pod celoročním průměrem 5,5 procenta," uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Meziměsíční pokles o deset procent byl dán vlivem celozávodních dovolených. Ačkoli červencový růst průmyslu skončil za odhady analytiků, není podle něj třeba slabší číslo vnímat negativně.

Za zmínku podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče stojí fakt že průmyslová výroba sice zaostala za očekáváním trhu, meziroční růst průmyslových tržeb a zakázek však byl v červenci velmi slušný a celkový obrázek je stále pozitivní. Tuzemský průmysl profituje jak z růstu domácí poptávky, tak z příznivého vnějšího prostředí, což se pozitivně projevuje na exportech, dodal.



Nedostatek pracovních sil 

K důvodům ztráty dynamiky patří podle analytika Cyrrusu Lukáše Kovandy ochabování poptávky po automobilech, klíčovém tuzemském průmyslovém a vývozním artiklu. Dále upozornil na to, že se českému průmyslu za stávající situace na trhu práce nedostávají až desetitisíce vhodných pracovníků. Připomněl také s tím související sílící tlak na růst mezd, který společně s posilující korunou snižuje konkurenceschopnost tuzemské průmyslové výroby a exportu. "V následujících měsících budeme svědky slábnoucí dynamiky českého vývozu a navázaného průmyslu," podotkl.

Problémem průmyslu je nedostatek pracovních sil, který je patrný v tlaku na růst mezd, souhlasil analytik společnosti Deloitte David Marek. Průměrná mzda se v průmyslu meziročně zvýšila o 7,4 procenta. Vzhledem k tomu, že produktivita práce stoupla o 1,4 procenta, je podle něj zřejmé, že jednotkové mzdové náklady stoupají.

Průmysl poroste i dál 

Seidler míní, že podle dosavadních předstihových indikátorů by měla solidní dynamika průmyslu pokračovat i nadále, ačkoli v mírně slabším tempu než v první polovině letošního roku. "Za celý rok 2017 může růst průmyslové výroby dosáhnout až 4,5 procenta, což by bylo zrychlení v porovnání s růstem 3,5 procenta, který průmyslová výroba vykázala v roce 2016," doplnil Jáč.

Co všechno byste měli vědět o průmyslu v září 2017

  • Průmyslová produkce se meziročně zvýšila o 3,3%.
  • Nové zakázky v běžných cenách meziročně přidaly 7,6%.
  • Výrazný růst je možné pozorovat u automobilové výroby, o 17,1 %.
  • Růst strojírenství je 9,4 % a IKT 17,8 %.
  • Největším brzdou budoucího růstu je nedostatek pracovních sil.
  • Produktivita práce roste o 1,4 %, platy rostou o 7,4 %.
  • Celkový roční růst se očekává kolem 5 %.

(ČTK, Deloitte, UniCredit Bank)

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU