Sazby hypoték v srpnu rostly

08.09.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Průměrná nabídková sazba hypoték roste napříč celým spektrem. V březnu začaly růst sazby hypoték pokrývající více než 80 % hodnoty nemovitosti (LTV), nyní už se pozvolna přidaly i úvěry do 80 % LTV. Ceny hypoték jsou vlivem vzájemné konkurence bank stále ještě na velmi příznivých úrovních, ale tlak na jejich růst je enormní.

Fixní sazby. Zdražují už i hypotéky do 80 % LTV

Průměr nabídkových sazeb roste. A to i úvěrů do 80 % LTV, které nejsou ovlivněny regulací ČNB a jejichž sazby dosud spíše stagnovaly, nebo dokonce mírně klesaly. Index GOFI 70 mapující napříč všemi bankami vývoj nabídkových sazeb hypoték s LTV do 70 % v srpnu stoupl z červencových 2,09 % na 2,14 %. A stejným směrem se vydal i index GOFI 80, jehož hodnota meziměsíčně vzrostla z 2,01 na 2,05 %. Oproti loňskému roku, kdy už sazby mířily ke svému historickému dnu (dosáhly na něj v říjnu 2016), je nyní index GOFI 70 o 22 bazických bodů výše.

Hypoteční sazby v září 2017

Hlavním důvodem růstu je permanentní nárůst ceny peněz na mezibankovním trhu. V případě „5letých peněz“ je nyní cena zhruba na úrovních 1. Q 2014 – tzn na více než 3letém maximu. Přitom je třeba si uvědomit, že v únoru 2014 při obdobné ceně zdrojů index GOFI 70 dosahoval hodnoty 3,01 %. Tlak na ziskové marže je enormní a jen díky vyšponované vzájemné konkurenci se sazby drží na stávající úrovni. Růst nabídkových sazeb je však podle našeho názoru nejspíše nevyhnutelný, stejně jako nárůst reálně sjednávaných sazeb. Jejich ukazatelem je FINCENTRUM HYPOINDEX, který v červenci zatím ještě klesal z 2,04 % na 2,02 %, ale v srpnu, nejpozději v září očekáváme i v tomto případě obrat trendu.

Hypoteční sazby v září 2017

Hypotéky nad 80 % LTV už mají hlavní zdražování za sebou

Pouze mírný růst sazeb vidíme u indexů mapující hypotéky v regulovaném pásmu 80 – 90 % LTV, kde hlavní vlna zdražování přišla v letošním březnu. Tedy těsně před tím, než banky musely začít redukovat objemy poskytovaných hypoték v tomto pásmu LTV. Cenové navýšení zdá se zafungovalo, poptávka se zmenšila a bankám se podle všeho daří dodržovat centrální bankou doporučenou 15% kvótu na produkci v tomto pásmu LTV. Konkurenční tlaky v tomto pásmu nejsou tak velké jako u výše uvedené kategorie hypoték a ceny vysokoeltévéčkových hypoték jsou nyní možná lehce nadsazené, proto stávající hladinu považujeme za stabilizovanou i pro případ dalšího nárůstu ceny zdrojů.

Plovoucí sazby zvedá nárůst PRIBORU

Růst sazeb se nevyhýbá ani úvěrům s plovoucí úrokovou sazbou. 1M PRIBOR, na který je navázána většina zdejších hypoték s plovoucí sazbou, v srpnu vzrostl poprvé po 23 měsících opustil hladinu 0,20 % a vzrostl na 0,34 %. Index GOFI 70 VAR reagoval v srpnu nárůstem o 3 setiny procentního bodu na 2,33 %. Sazba PRIBOR reaguje na zvýšení sazeb ČNB.


Situaci na trhu hypoték pravidelně sledujeme a komentujeme. Čtěte také:


Množí se akce na poplatky

Banky s ohledem na nepopulární zvyšování sazeb, které bude v tomto měsíci s velkou pravděpodobností pokračovat, zařazují do svých nabídek více akčních nabídek zacílených na poplatky. Kampaňovou slevu na poplatek za odhad krátce za sebou oznámily Hypoteční banka a Komerční banka, která navíc dočasně neúčtuje ani poplatek za vyřízení úvěru. Při porovnání cenového výhodnosti je nutné pokaždé zohlednit jak sazbu, tak případné další poplatky a některé banky poplatek za zpracovaní úvěru neúčtují standardně.


LTV (loan to value ratio) – poměr mezi výší úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti

PRIBOR (Prague InterBank Offered Rate) - průměrná sazba, za kterou jsou si banky navzájem ochotny půjčit na českém mezibankovním trhu peníze.

Zdroj: GOLEM FINANCE, PATRIA.CZ, banky, www.hypoindex.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY