Dítě raději pojistěte. Jak na to?

13.09.2017 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pokud máte potomka, jistě jste už mysleli na jeho pojištění. Dělá to totiž většina rodičů. Málokdo z nich ale ví, jakou pojistku pro své dítě vybrat. Přinášíme několik rad.

Téměř všichni rodiče přemýšlejí o pojistce svého dítěte. Ale nabídek je hodně a vybrat si z nich, to není snadné. Existují totiž také připojištění, pojistky mohou stát různé sumy peněz a v rámci pojištění můžete svému dítěti i spořit.

Začněte od sebe

I když budeme mluvit hlavně o pojištění těch nejmenších, přesto byste se měli nejprve zamyslet, zdali nepojistit sami sebe. Má to svou logiku. Pro dítě je důležité finanční zabezpečení a to mu může rodič poskytnout, když pracuje a je zdráv. Pojišťovací odborníci doporučují tedy nejprve pojistit sebe jako rodiče. Pokud vás totiž postihne úraz, nebo delší onemocnění, rodina se neocitne bez prostředků.

Když tedy budete vybírat správnou pojistku, zamyslete se nad riziky, která by měla být v pojistce pro dítě obsaženy. Zcela jistě by tam mělo být riziko vážného úrazu s dlouhodobými nebo trvalými následky. Toto pojištění chrání i před závažnými chorobami, které se mezi dětmi vyskytují často a mají zásadní vliv na kvalitu života i po delší dobu.

Není špatné ani pojištění tzv. denních dávek za pobyt v nemocnici. Pokud se dítěti něco stane a bude hospitalizováno, pak dostane peníze navíc. Z nich můžete zaplatit třeba nadstandardní pokoj nebo příspěvek na vlastní dopravu do nemocnice. Připojistit se dá také denní odškodné za dobu léčení.

Jak pojistit děti proti úrazům

Výše pojistky? Raději nešetřete

Nejen v případě, že je je vaše dítě jako z divokých vajec, se hodí pojistit ho vyšší částkou, kdyby se náhodou stalo něco vážného a potomek měl velmi závažné poúrazové zdravotní postižení, které by se mohlo léčit velmi dlouho a v případě velké smůly by mohl být handicap doživotní. V takovém případě se skutečně vyplatí pojistka alespoň na půl milionu, určitě počítejte v řádu statisíců.

Pokud se rozhodnete dítě pojistit na dobu pobytu v nemocnici, odborníci doporučují částku v řádu stokorun. A jestliže chcete na něčem ušetřit, snižte raději denní odškodné za dobu léčení úrazu a třeba už zmíněné denní dávky za hospitalizaci.

Pojistku volte podle věku dítěte

Pojišťovací experti dělí rizika v případě úrazu na závažná s dlouhodobým nebo trvalým dopadem, u závažných onemocnění na dlouhodobější s přechodným dopadem a méně významná s krátkodobým dopadem – což je léčba v nemocnici a léčení běžného úrazu.

Největší rizika byste měli pojistit na celou dobu dětství a dospívání a pojistné částky by měly být dostatečně vysoké. Vše ostatní můžete upravovat průběžně podle věku dítěte, jeho zaměření, podle toho, v jaké se nachází životní etapě a podle jeho aktivit. Jednoduše řečeno, pokud je dítě velmi aktivní a živé, rádo objevuje a zkouší nové věci, pak by mělo být pojištění skutečně velmi silné. Ale nezapomeňte, že i tiché dítě, které je introvertní a rádo čte a spíš se bojí, než je zvědavé, se může kdekoli poranit.

Mnohé pojistné ústavy nabízejí k pojistce také spoření. Můžete to využít, anebo ukládat peníze prostřednictvím jiného samostatného produktu, třeba v některé z bank. 

Pojistka na víkend i dvě hodiny

Dítě se dá ale pojistit i na velmi krátkou dobu. Když víte, že bude o víkendu hrát fotbalový turnaj, který se u něj nikdy bez zranění neobešel, pojistěte ho. Některé pojišťovny totiž nabízí možnost úrazového pojištění na konkrétní plánovaná období. Krátkodobé úrazové pojištění kryje i léčení vážných úrazů s trvalými následky včetně případného progresivního plnění. Některé pojišťovny nabízí i skupinové krátkodobé úrazové pojištění pro děti, které jdou například plavat, takže pojistná doba může být třeba dvě hodiny.

(foto: Pixabay) 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ