Z právní poradny: 3 způsoby, jak se bránit proti zaměstnavateli

09.09.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Poradna finance.cz je určena pro všechny vaše dotazy. Například ty z právní oblasti. Dneska blíže odpovíme na dotaz týkající se nepřístojného chování zaměstnavatele k zaměstnanci a shrneme, jaké jsou podmínky pro platnost výpovědi s dvouměsíční výpovědní lhůtou.

Právní poradna finance.cz je určená pro dotazy týkající se vašich právních problémů. Jednání s právníkem sice nenahradí, ale dá vám určitou představu, jak problém řešit. Jedním z dotazů byl v posledním týdnu i dotaz na to, jaká je platnost výpovědi ze zaměstnání a jak se bránit proti nesprávnému chování zaměstnavatele.

Platí výpověď a jak se bránit proti šikaně v práci?

Dobrý den, mám takový problém, podala jsem klasickou výpověď z pracovního poměru ke dni 31.8.2017. Přečetla jsem si v zákoníku práce, že se nemusí udávat důvod, problém nastává v chování zaměstnavatele, kdy alespoň z mého pohledu mi činí naschvály. Moje šefová mi píše neúměrné služby od pondělí do neděle, ohradila jsem se, že tolik služeb nedávám, vyčetla mi dovolenou, že za mě pracovali jiní, tak teď to zatáhnu já. Další týden mám volnější a druhý týden mám rozepsaný opět od pondělí do neděle. Bylo mi řečeno, že nemám být z čeho unavená. Další problém spočívá ve výpovědi, kterou jsem podala ke dni 31.8.2017, dodnes ještě nemám vyjádření, bojím se schválností od zaměstnavatele a co mám v tomto případě dělat. Dále se bojím, že dojde k manipulaci ze strany zaměstnavatele a budou na mě činit psychický nátlak, abych setrvala v její firmě. Co mám dělat, kam se mám v tomto případě obrátit. 

Dotaz i odpověď našeho právníka najdete v poradně.


V případě, kdy si nejste jistí, že s vámi zachází v práci přiměřeně a dle platných předpisů, máte celkem 3 možnosti:

Hledejte si novou práci 

(1) Zatnete zuby a vydržíte to. Však zrovna tuhle práci právě teď potřebujete a nemůžete si dovolit, aby vám vypadl příjem. V takovém případě ale rozhodně zvažte změnu zaměstnání, však nemusíte hned odcházet, můžete si nejdříve najít novou práci a teprve poté podat výpověď. Do karet vám určitě hraje to, že v České republice nezaměstnanost klesá, v srpnu byla míra nezaměstnanosti pouhá 4 %. Kdo chce práci najít, ten ji docela určitě najde. Firmy chtějí totiž přijímat nové zaměstnance, ale nemůžou na trhu práce právě teď žádné najít. Proto opravdu zvažte své možnosti a možná s výpovědí ani nečekejte.

Kdy platí výpověď 

(2) Podáte výpověď. Klasická výpověď je možná kdykoliv, stačí ji podepsat a doručit zaměstnavateli, po výpovědi prvního následujícího měsíce začíná běžet klasická dvouměsíční výpovědní lhůta. Tazatelka se v dotaze zajímala o to, zda musí udávat ve výpovědi důvod, a také o to, zda jí musí zaměstnavatel výpověď potvrdit. Výpověď je možné podat bezdůvodně, jako zaměstnanec nemusíte odůvodňovat svůj odchod ze zaměstnání. K ukončení pracovního poměru dojde uplynutím dvouměsíční výpovědní lhůty.

Pokud jde o to, zda vás může zaměstnavatel držet v práci i proti vaší vůli, například tím, že nepotvrdí vaši výpověď, tak nemůže. Zákon nevyžaduje, aby klasickou výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou zaměstnavatel jakkoliv projednával a schvaloval. Jinou situací by ovšem bylo, kdybyste chtěli podat výpověď dohodou, v takovém případě musí dojít mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem k dohodě o ukončení pracovního poměru.

Jak se bránit proti zaměstnavateli

Jak si stěžovat na zaměstnavatele 

(3) Vždy si můžete stěžovat. Pokud máte pocit, že se vám děje křivda na vašem pracovišti, vždy je vhodné vše projednat s nadřízeným, případně s nadřízeným vašeho nadřízeného a ještě výše. Pokud ani tak nezískáte pocit vhodných pracovních podmínek, můžete se se svou stížností obrátit na příslušný oblastní inspektorát práce. Takovou stížnost můžete podat osobně, písemně, elektronicky i telefonicky, stěžovat si můžete i anonymně. Inspektorát poté provede kontrolu dodržování zákonných předpisů na pracovišti a zašle informaci o výsledku. Na inspektorátu práce se také můžete poradit v případě, kdy si nejste jistí, zda zaměstnavatel jedná podle práva, či nikoli.

Ať už se rozhodnete svůj problém v zaměstnání řešit jakkoliv, tak pamatujte, že problém není neřešitelný. Zaměstnavatel nad vámi nemá veškerou moc. Možná se bojíte ozvat, nebo máte pocit, že výpověď není řešení. V takovém případě se vždy můžete ale obrátit na inspektorát práce minimálně ke konzultaci, zda vámi prožívaná situace je, nebo už není v rámci pracovněprávních předpisů.

A vždy se také můžete obrátit na naši právní poradnu. Dotazy můžete podávat po registraci. 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ