Nepovinný PES by měl podnikatelům usnadnit práci. V čem a jak?

21.09.2017 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Podnikání s sebou nese řadu povinností a nutný přehled o tom, jaké předpisy a zákony je třeba dodržovat. Kdo se v tom má ale vyznat? Pomoct by vám měl PES.

Praha 8. září (ČTK) - Podnikatelé by mohli mít od příštího roku vlastní ucelený přehled o tom, které povinnosti musí plnit podle českých zákonů. Sněmovna vše schválila v rámci poslanecké novely o Hospodářské a Agrární komoře. Norma odolala návrhům na zamítnutí či omezení zamýšleného posílení kompetencí Hospodářské komory.

Právní elektronický systém PES

(zdroj: pixabay) 

Kdo ,,PSA“ ve sněmovně podpořil?

Novela má zavést takzvaný Právní elektronický systém (PES), který by umožnil podnikatelům, aby spravovali přes internet a na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek. Přehled povinností podnikatelů by vedla Hospodářská komora, podle níž by systém mohl podnikatelům ušetřit desítky miliard korun ročně. Kritici tvrdí, že systém bude duplicitní s projektem, který chystá ministerstvo vnitra.

Pod novelou, kterou nyní dostane k projednání Senát, jsou podepsáni předsedové Andrej Babiš (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN), předsedové poslaneckých klubů ODS Zbyněk Stanjura, KSČM Pavel Kováčik a ČSSD Roman Sklenák a Martin Plíšek za TOP 09.

S čím má PES podnikatelům pomoct?

Zákony se neustále mění a podnikatelé ani zaměstnanci je nestíhají vstřebávat. Např. legislativa se od roku 2000 změnila údajně už 180x. PES pak nabízí jakýsi přehled všech zákonů, které mají co dočinění s podnikáním. Každá změna v zákoně by poté měla být v systému aktualizována. Ke každé takové úpravě se připojí i jasný výklad povinností, které jsou spjaty s oním zákonem a podnikáním.

Elektronický systém povinností podnikatelů by se plnil podle předkladatelů předlohy postupně. Do konce roku by se do ,,PSA“ mělo dostat zhruba 13 zákonů. Nejprve se samozřejmě začne přidávat daňová legislativa, zákoník práce a také sociální a zdravotní pojištění. Všechny povinnosti vyplývající z národních právních předpisů by pak měl PES obsahovat do konce roku 2023.

Právní elektronický systém PES

(zdroj: pixabay) 

Jak PES funguje

Ve chvíli spuštění systému by v něm měl být zaevidovaný každý podnikatel, který je zapsaný v registru osob. Díky této databázi se pak stačí pouze online přihlásit, nastavit si přihlašovací údaje a profil a následně složit poplatek za poskytnutí služeb. Pro malé podnikatele bude činit zhruba 1000 korun ročně, u těch velkých však až 20 000 korun za rok.

Přehled povinností vůči státu si pak podnikatel může nastavit na základě oboru, ve kterém podniká. PES nabízí i přehledný kalendář, který by měl upozorňovat na dané lhůty, povinnosti a deadline, do kterých bude třeba něco zařídit nebo zaplatit. Systém na ně bude upozorňovat. Ke každému výkladu a popisu povinností by měla být navíc přidána i výše pokuty za nesplnění, což může sloužit i jako negativní motivace pro zaplacení v termínu.

PES by měl být navíc připojen na datovou schránku podnikatele či firmy, což by mělo mít za následek, že při upozornění na danou povinnost/platbu získáte i automatický odkaz na příslušný formulář (např. daňové přiznání, prohlášení poplatníka apod.), který vyplníte a jednoduše odešlete.

Zdroje: ČTK, mhm jw


Mohlo by vás zajímat? 


Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE