Která "neziskovka" bere od státu nejvíce?

14.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neziskové organizace se v posledních letech staly terčem kritiky. Jedni je odsuzují kvůli pomoci ve třetím světě, jiní v nich vidí pouze černé díry na peníze. Které neziskovky berou nejvíce státních dotací? A kolik jim stát rozdá? Který sektor toho nejvíce dostane?

Neziskové organizace se v České republice věnují převážně sportu, humanitární pomoci, ochraně životního prostředí, kultuře a zdravotnictví. Který z těchto oborů dostává od státu nejvíce?  Která neziskovka dostala loni nejvíce dotací ze státního rozpočtu?

child_774063_1920

Zdroj: Pixabay

Co je vůbec neziskovka?

Aktuálně existují v České republice následující typy neziskových organizací:

  • spolky,
  • obecně prospěšné společnosti,
  • ústavy,
  • nadace,
  • církevní organizace,
  • nadační fondy,
  • evidované právnické osoby.

Tyto organizace působí v mnoha odvětvích (tělovýchova, humanitární oblasti, péče o bližní a ochrana přírody a krajiny).


Čtěte také:

Dotace na využití dešťové vody

Dotace vesnických prodejen

Kotlíkové dotace


Výše dotací neziskových organizací od státu

V Česku existuje přibližně 130 tis. neziskových organizacích. V roce 2015 získaly od státu, krajů a obcí na dotacích přibližně 16,5 mld. Kč (9,77 mld Kč od státu, 2,30 mld. Kč od krajů a hl. města Prahy, 3,69 mld. Kč obce a města). Na hrubém domácím produktu se neziskový sektor podílí cca 0,7 %, což je přibližně 31 mld. Kč. Z této částky tvořila práce dobrovolníků 6 mld. Kč.

TOP5 neziskových organizací podle výše dotace ze státního rozpočtu

1. Fotbalová asociace České republiky (FAČR)


FACR_logo_color_JPEG

Zdroj: FAČR

FAČR je tradičně největší příjemce dotací, v roce 2015 na dotacích přijal cca 314 milionů Kč (3,2 % z celkových dotací ze státního rozpočtu). Jen dodáváme, že bývalý předseda FAČR je trestně stíhán právě kvůli ovlivňování státních dotací pro sport. Dotace od státu měl rozdávat oddílům, které ho podporovaly. Místopředseda Roman Berbr (mimo jiné bývalý agent StB, o kterém bard české novinařiny Otakar Černý prohlásil, že řídí fotbal mafiánskými způsoby). Otázkou zůstává, jak jsou státní dotace v této asociaci využívány a zdali nejsou zneužívány jako pamlsek poslušným psům (oddílům) za to, že budou volit páníčka (předsedu). Tuto otázky vyřeší soud, ale i tak český fotbalový rybník plný kapříků zapáchá rybinou.

2. CESNET, zájmové sdružení právnických osob

Cesnet

Zdroj:CESNET

Tato organizace asi málokomu něco řekne, ale jedná se o sdružení vysokých škol a Akademie věd České republiky. Provozuje a rozvíjí národní e-infrastrukturu pro vědu, výzkum a vzdělávání. V roce 2015 dostal CESNET přibližně 302 milionů korun, což je cca 3,1 % z celkových poskytnutých dotací ze státního rozpočtu.

3. Horská služba ČR, o. p. s.

horsk___slu__ba_logo

Zdroj: Horská služba

Historie české horské služby sahá až do roku 1850, nicméně první záchranný oddíl vznikl až v roce 1934 v Krkonoších a od té doby zachraňuje ztracené a raněné turisty i domorodce. Horská služba ČR má za úkol pomáhat a zachraňovat lidi v horských oblastech ČR a její role se v dnešní době mění, protože dříve většina zásahů probíhala v zimě, ale s větší oblibou letních turistických návštěv horských oblastí přibývá letních zásahů. Celkem v roce 2015 Horská služba ČR dostala 7 dotací, v celkové výši 171 milionů korun.

4. Český atletický svaz

čas_2

Zdroj: Český atletický svaz

Čtvrtou nejvyšší částku z dotací státního rozpočtu obdržel Český atletický svaz. V roce 2015 do jeho rozpočtu přiteklo ze státního rozpočtu cca 148 milionů korun, což je cca 1,5 % ze dotací ze státního rozpočtu.

5. Člověk v tísni

CVT

Zdroj: Člověk v tísni

Člověk v tísni pobírá nejvíce dotací ze všech humanitárních organizací v ČR. Od roku 1992 pomáhají v krizových oblastech a snaží se podporovat lidská práva ve světě. Na adresu Člověka v tísni se v poslední době snáší vlna kritiky, že pouze využívají státní peníze pro své obohacení. V roce 2015 připlulo do Člověka v tísni ze státního rozpočtu ČR cca 147 mil. Kč, podobně jako v roce 2016. Celkem hospodaří s rozpočtem cca 1 760 mil. Kč. Z toho cca 1 140 mil. Kč pochází z EU a zahraničních státních rozpočtů.

Přehled výnosů Člověka v tísni za rok 2016

finCVK

Zdroj: Výroční zpráva Člověka v tísni za rok 2016 

Dotace na hokej, církev a další

Dále uvádíme dalších 5 největších příjemců dotací ze státního rozpočtu za rok 2015. Jedná se převážně o společnosti pomáhající lidem, kteří se o sebe nedokáží postarat (Slezská diakonie, diecézní charita Brno, Naděje), sportovní (ČSLH) a také výzkumné (ENKI) společnosti.

Příjemce dotace Součet dotací za rok 2015 Podíl na celkovém objemu dotací
Slezská diakonie 125 mil. Kč 1,3 %
NADĚJE 119 mil. Kč 1,2 %
Český svaz ledního hokeje z. s. 119 mil. Kč 1,2 %
Diecézní charita Brno 108 mil. Kč 1,1 %
ENKI, o. p. s. 98 mil. Kč 1,0 %
Zdroj: Hlídací pes

Neziskové organizace v ČR dále získávají peníze z EU, krajů, obcí a měst. Stát ze svého rozpočtu nejvíce podporuje oblast sociálních věcí a politiku zaměstnanosti (cca 36 % z dotací), tělovýchovu (cca 26 % z dotací) a vzdělávání (cca 16 % z dotací). Kraje a obce podporují převážně tělovýchovu, oblast sociálních věcí a politiku zaměstnanosti a také kulturu a ochranu památek.

Neziskové organizace v západní Evropě mají tradičně nezastupitelnou společenskou roli a často suplují sociální, ochranné a tělovýchovné služby, které stát neposkytuje. Naše neziskové organizace mají malou podporu veřejnosti, přitom často poskytují velmi potřebné služby. Jaký máte názor vy? Má stát více, či méně podporovat neziskové organizace? A jakou funkci mají mít neziskové organizace ve společnosti?

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 29 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU