Studujete a blíží se vám 26 let? Musíte platit školné? O které slevy přijdete?

06.02.2019 | , Finance.cz
STUDENT


Studujete na vysoké škole a 26 let se vám kvapem blíží? Budete muset platit škole poplatky? A jaké slevy se vás již nebudou týkat? A co Erasmus, zůstanou vám všechny výhody?

Studenti nad 26 let musí začít platit navíc zdravotní pojištění. Kolik? O tom jsme pojednávali v minulém článku. Nyní se zaměříme na výhody, které s věkem 26 let student ztrácí a naopak.

Také si připadáte mladě, ale již jste starší, než doktorandi?

Student a škola

Zdroj: Shutterstock

Studentská sleva MHD a dojíždění

České dráhy a většina MHD má studentskou slevu na jízdenky ohraničenou věkem 26 let. Soukromí dopravci mají hranici větší (pro držitele platné ISIC karty - Regio Jet - sleva 10 % až do 29 let (včetně), Leo Express - sleva 20 %). Jinak si studenti starší 26 let mohou nechat zajít chuť v mnoha zařízeních - kinech, divadlech, zoologických zahradách. Ale pokud vlastníte ISIC kartu, tak vám část slev zůstane.

Přehled cen studentského a základního jízdného v 6 největších univerzitních městech

Město Čtvrtletní jízdné MHD - studentské Čtvrtletní jízdné MHD - základní Roční jízdné MHD - studentské Roční jízdné MHD - základní
Brno 685 Kč 1 370 Kč  2 375 Kč  4 750 Kč 
České Budějovice 510 Kč  1 020 Kč  3 630 Kč 
Olomouc 450 Kč  900 Kč  1 600 Kč  3 200 Kč 
Ostrava 498 Kč  1 299 Kč  1 106 Kč 3 999 Kč 
Plzeň 1 156 Kč* 2 312 Kč* 2 001 Kč  4 002 Kč 
Praha 360 Kč  1 480 Kč  1 280 Kč 3 650 Kč 

*půlroční jízdné

Z tabulky je patrné, že cena jízdného se studentovi po dovršení 26 let věku přibližně zdvojnásobí.

Školné, poplatky za studium a stipendia

S překročením 26 let věku studenta se toho v této oblasti příliš nemění. V prvním případě se žádné školné na českých veřejných vysokých školách neplatí. Poplatky za delší a další studium nejsou také omezeny věkem, ale záleží na délce studia a vašich (ne)úspěších.

A co stipendia? Student ovšem ztrácí nárok na sociální stipendium. Na prospěchové stipendium máte nárok nadále (pokud splníte podmínky). Naopak věk neomezuje nárok na ubytovací stipendium.

TIP: Víte, jaký je rozdíl mezi delším a dalším studiem?

Sleva na dani

Pokud studujete a je vám 26 let a více, tak ztrácíte nárok na:

  • Sleva na studenta - měsíčně se jedná o částku 335 Kč, takže pokud máte narozeniny tento rok v červnu, tak si můžete uplatnit slevu na dani ve výši 2 010 Kč.
  • Daňové zvýhodnění na dítě - váš rodič si již nemůže uplatňovat daňové zvýhodnění na díte (pokud vás živí).

Čtěte také:

Student - Dohoda o pracovní činnosti a Dohoda o provedení práce

Studenti a podnikání

10 tipů pro studenty na brigádě


Sociální podpora

Nárok na přídavek na dítě mají rodiny, jejichž příjem domácnosti nepřesahuje 2,4 násobek životního minima (přehled jednotlivých typů životních minim pro jednotlivé domácnosti). U studentů VŠ se jedná obvykle o 700 Kč měsíčně. Student ztrácí s nabytím 26 let nárok na tento přídavek. Pokud student nebude mít finanční prostředky na zdravotní pojištění (popřípadě další náklady) tak si může zažádat o dávky v hmotné nouzi.

Výživné

Pokud studujete a již jste překročili 26 let, tak rodič má i nadále vyživovací povinnost. Ta je hlavně vázána na schopnost dítěte živit se, která je studiem řádně omezena. Výživné se obvykle nevztahuje na případy, kdy student je na kombinovaném studiu a má možnost chodit/chodí do práce.

 

Erasmus

Na zahraniční studium v rámci programu Erasmus+ můžete odjet i v 26 letech, protože je zde věkové omezení 30 let.

Studium po 26 let rozhodně není žádný med. Pokud pracujete či podnikáte, tak jde na úkor váš volný čas a pokud v tomto věku pouze studujete, tak jste frustrovaní tím, že vám utíká praxe, roky a vaši kamarádi jsou již mnohdy v životě posunuti někde jinde. Navíc po dovršení 26 let ztrácíte řadu výhod a vaše životní náklady vzrostou. Nicméně vzdělávání by nemělo být cíl, ale spíše cesta, která není ohraničena věkem ani titulem.

Na závěr citujme Cicera: „Studium vzdělává mládež, těší starce, krášlí šťastné chvíle, je útočištěm a útěchou v neštěstí.“ A je jedno, jestli si vzdělání doplňujete v 19, 26, či 70 letech.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: STUDENT