Do čeho investovat, abychom ušetřili

18.09.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Občas se nestačíte divit: investujete do úsporných opatření mnoho peněz a výsledek je nepatrný, neušetříte skoro nic. Jindy zase uspoříte, ačkoli proto uděláte minimum. Čím to je?

Na zateplení domu se dá vydělat, ale stojí mnoho, někdy i statisíce. To jsou velké peníze a každý je nemá. Přesto ale existuje několik tipů, jak v začátku mnoho neinvestovat a ušetřit. Začněme ale velkými investicemi.

Když na to mám hodně peněz – pasivní dům

Finance za energie a vodu platíte podle toho, z jakých materiálů je postaven vás dům a jaké má vybavení. Velmi důležité jsou konstrukce zdí a izolace. Okna vám uspoří, pokud je máte osazena trojskly a čtyřskly místo dvojskel. Ušetří vám také řízené větrání s rekuperací, zde už ale mluvíme o nízkoenergetických a pasivních domech. Pokud tedy dnes chce někdo dobrý, úsporný a kvalitní dům, postaví si pasivní, protože jeho předností je zdravé bydlení, komfort a samozřejmě úspora energií.

Pokud nemáte hluboko do peněženky, podívejte se na tento výběr materiálů a vybavení z hlediska úspor. Ty nejúspornější stojí většinou nejvíce, ale v dlouhém období se tato investice určitě vyplatí

design_2411846_640

Když chcete ušetřit na vodě

Je dobré zamyslet se i nad uspořením vody, jejíž ceny stále stoupají. Velmi dobré jsou termostatické hlavice s přivzdušněním a sprchové kouty místo van. Odborníci také doporučují využití dešťové vody a oddělených rozvodů pro splachování toalet.

Při výběru vodních zařízení myslete taky na dobré baterie a sprchy. Ty mohou ušetřit i stovky korun ročně, zmíněné sprchování namísto koupání také. Na využití dešťové vody, kterou můžete zalévat i zahradu, je zapotřebí mít jímku s filtry a čerpadlo.


9 tipů, jak ušetřit na vodě
Jak ušetřit s dešťovkou

Vyplatí se pasivní dům

Pasivní dům se dá v některých případech postavit za stejné peníze jako standardní. Velmi často ale vás některá opatření budou stát navíc až statisíce korun. Nezapomeňme ale na státní dotace, například aktuální na dešťovou vodu. V provozu pasívního domu tedy ušetříte až desítky tisíc korun ročně. Investice do podobného obydlí bude vysoká, ale máte ji velmi brzy zpět.

Skromnější peníze - topení

Jednodušší a levnější úsporou je výměna radiátorů, nebo jejich osazení termostatickými ventily. Pokud máte v cihlovém domě litinové radiátory v domě z plných cihel, odborníci je nedoporučují měnit. Dokážou totiž shromáždit více tepla a vydrží ho déle sálat.

Větším finančním zatížením je výměna kotle, nebo vybavení domu tepelným čerpadlem nebo solárním systémem, dobré je obojí kombinovat. Tato nová regulace může významně snížit spotřebu, protože nevyužívané místnosti se vytápějí na nižší teplotu než zbytek domu.

Za nejefektivnější bývá považováno vytápění a ohřev vody plynem v kombinaci se zateplením a výměnou oken. Pokud jste vícečlenná rodina a máte velkou spotřebu vody, vyplatí se vám solární systém pro ohřev vody. Za neekonomickou se naopak považuje kombinace solárního systému s tepelným čerpadlem.


Jak ušetřit na topení?
10 tipů, jak ušetřit na teple

Investovat do zateplení a levnějšího tepla se vyplatí

Investice u topení mohou přijít na tisíce, ale v případě výměny kotlů i na sto tisíc korun. Je dobré opět pamatovat na státní dotace. V provozu se podobné úpravy mohou projevit úsporami ve stovkách až desetitisících korun za rok. Závěrem lze říct, že čím víc protopíte, tím víc se vám úpravy vyplatí.

(foto: Pixabay) 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ