Úsporné bydlení: do čeho investovat, abychom ušetřili

26.09.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Někdy máte dojem, že je to s těmi úsporami zakleté. Chcete ušetřit na energiích, investujete, a nakonec zaplatíte víc. Pak si za pár mincí koupíte hobbymarketu věc, kterou jste vždy považovali za malichernost, a ona vám domů vrátí finance v řádu stokorun. Dnes se opět se podíváme, v čem je pes zakopán a kde je řešení tohoto problému.

Přečtěte si také předchozí díl o energeticky úsporném bydlení!

Výměna oken

Pokud jste koupili starší dům se starými okny, bude pravděpodobně jejich výměna nevyhnutelná. V létě sice můžete starý nátěr odstranit a znovu je natřít, výsledek bude nejspíš uspokojující. S chladnými a deštivými dny podzimu ale začnete nabývat víc a víc dojmu, že místnosti nelze vytopit. A po bližším pátraní už si budete jisti, že je to v netěsných a pokřivených starých oknech. Sice můžete zkusit izolační pásky, to ale problém obvykle nevyřeší. Okny „uteče“ ven nejvíc tepla, a pokud chcete řešit problém úspor za tepelnou energii, budete muset okny začít.

Jestliže vám někdo poradí, abyste vyměnili jednoduchá skla za dvojitá, či trojitá, nemyslete si, že je do starých okenních rámů jen tak vsadíte. Rámy na to musí být speciálně vyrobeny, protože izolační dvojskla, trojskla či čtyřskla jsou pochopitelně širší, než sklo obyčejné. Bude tedy třeba nechat vyrobit okna nová včetně zárubní.

Výměna oken - ušetříte na teplu

Můžete si vybrat

I zde je hodně na výběr. Můžete najít ještě starého mistra stolaře, který vám vyrobí klasická dřevěná okna, která budou mít prostor na umístění isolačních širších skel. Udělá vám i tzv. kastláky, tedy spojená dvě okna za sebou, která se používala asi před sto lety. Při vší úctě k stolařskému řemeslu ale většinou tito řemeslníci už neznají nové izolační možnosti a podle toho to vypadá: dole mezi okny zatéká a izolují sice lépe, než stará okna historická, ale oproti dnešním moderním oknům je to skutečně slabý výkon.

Pokud chcete mít originální stará dřevěná okna od mistra, ale v bytě chladněji, je to pro vás řešení. Jestliže chcete ušetřit, zvolte nová okna. Nabízejí se mnohé varianty ze dřeva i z umělých hmot, systémy jsou voleny natolik sofistikovaně, že dovnitř nevnikne ani kapička a ven zase žádné teplo. Odborníci ale radí hodně větrat, protože se mohou dostavit problémy s vlhkostí.

Investice do nových oken i dveří vás mohou přijít podle jejich počtu na desítky i sta tisíc. V provozu se ale podobné úpravy mohou projevit úsporami ve stovkách až desetitisících korun za rok. Pokud máte okna ještě slušná, je možné, že k jejich izolaci postačí umělohmotné těsnící pásky. Ty stoji desetikoruny a může se vám to vrátit ve stovkách až tisících.

Zateplování stěn a fasád

Se zateplením stěn, fasád podlah, střech nebo podlah půdy se u nás ve větší míře začalo v 90. letech minulého století. Pokud máte dost peněz, odborníci doporučují po výměně oken ještě zateplit stěny a střechu. Podlahy to potřebovat vždy nemusí. Pokud máte omezené prostředky, je dobré zkombinovat zateplení fasády s výměnou oken, nebo jen vyměnit okna.

Tloušťku izolací si raději nechte spočítat u odborníka, každý dům vyžaduje něco jiného. Zlatým středem bývá rekonstrukce s trojskly, větráním s rekuperací a izolacemi v takové síle, aby se dům blížil pasivnímu.

Investice budou v desetitisících až statisících korun, ale lze je snížit dotací. Uspoříte až tisíce až desetitisíce korun ročně. Nákup bude dražší, ale návratnost poměrně rychlá.


Jak ušetřit na topení?
10 tipů, jak ušetřit na teple


Koupě domu podle energetického průkazu

Podle energetického průkazu, který je u prodeje domu povinný, se dají odhadnout náklady na vytápění i případné zateplení. Co se týče investic, pak dům v lepší energetické třídě může být dražší než ten v horší třídě. Praxe na trhu však ukazuje, že podle průkazů se lidé zatím příliš neřídí. U cen nemovitostí rozhoduje hlavně umístění, velikost a jejich stav. Energetická třída bývá v inzerátech uvedená až na konci, někdy informace zcela chybí. Stav nemovitosti, který ovlivňuje cenu ve statisících až milionech korun, energetickou třídu přeneseně odráží. U domů v nižší energetické třídě totiž budou případné náklady na rekonstrukci o desetitisíce až statisíce korun nižší, samozřejmě, že hodně uspoříte. Energetickou třídu se tedy rozhodně vyplatí znát.

 

(foto Pixabay) 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ