Kdo vlastní české cukrovary?

22.10.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rušení cukrovarů během devadesátých let pobouřilo veřejnost. Jak jsme na tom nyní? Kdo a kolik u nás vyrábí cukr? Kolik ho vlastně spotřebujeme?

Česká republika patří mezi tradiční výrobce cukru a jeho spotřeba dosahuje 35 kilogramů na osobu na rok (téměř 3 kg měsíčně). Jak se spotřeba vyvíjela a jaké jsou její trendy? Jaká je cena a jak by se mohla vyvíjet? A kolik vůbec vyrobíme řepného cukru? Kolik máme cukrovarů a společností vyrábějící cukr?

Cukrovar zrovna nevypadá jako Karlíkova továrna na čokoládu

sugar_factory_599414_1920

Zdroj: Pixabay 

Spotřeba cukru v ČR

Spotřeba cukru má v Česku mírně klesající trend, ale v posledních letech je poměrně stabilní kolem 35 kilogramů na osobu.

A to i přesto, že se lidé snaží žít zdravěji a omezují příjem cukru. V ČR trpí cukrovkou přibližně každý 12. člověk a Průměrné roční náklady na léčbu jednoho pacienta s diabetem se blíží k 26 tisícům Kč, což ročně dělá 20 miliard Kč, což představuje 10 % ročních zdravotních výdajů..

V rámci Evropy patříme mezi země s největší spotřebou cukru na osobu.

Na špičce světového žebříčku bychom našli Izrael (66 kg) a USA (59 kg), ale žebříčky a odhady se mnohdy liší. V rozvojovém světě je spotřeba cukru zlomková - mnohdy pouze několik kilogramů. Trendem u nás i v západních zemích je nahrazování cukru jeho alternativami (např. stévií), ale nemusíte se bát, toto bílé zlato bude patřit mezi základní lidské komodity ještě dlouho.

Česká republika je ve výrobě cukru dlouhodobě soběstačná. Pokud porovnáme spotřebu z roku 2019 (tedy cca 375 tisíc tun) a výrobu za poslední kampaň (cca 506 tisíc tun), tak by naše soběstačnost činila cca 135 %.

Cena cukru

Cena cukru od roku 1992 do roku 2017 kolísala mezi 15 a 25 Kč za kilogram. Ve srovnání s průměrnou mzdou si můžeme život více osladit než na začátku 90. let nebo v socialismu. Od 1. října 2017 se v rámci EU zrušily kvóty cukr, což cenu cukru srazilo až k 11 korunám za kilogram. Nicméně od té doby se cena zvýšila a pohybuje se kolem 14 Kč za kilogram.


Čtěte také: 

Reakce cukrovarníků na konec kvót

Hrozí propad cen cukru?

Ceny potravin

Které společnosti dominují na trhu čokolád?

Která země vyprodukuje nejvíce mléka?


Výroba cukru v ČR

Řepný cukr se u nás vyrábí již od 18. století a jeho produkce se pohybuje mezi 400 až 600 tisíci tun ročně. Na roční výrobu cukru má samozřejmě velký vliv počasí (např. jarní mrazy, které v minulosti již několikrát snížily výnosy cukrové řepy, dále je náchylná na sucho a kroupy). Kampaň 2017/2018 byla nejúspěšnější za posledních 30 let a cukrovary vyrobily cca 636 tisíc tun cukru, od té doby se vyrábí kolem 550 tisíc tun, záleží ovšem na meteorologických podmínkách.

Česká republika je exportní země a to se týká také cukru - v roce 2020 byl český čistý vývoz cukru v hodnotě cca za 3,1 miliardy korun. ČR vyvezla v roce 2020 přibližně 245 tisíc tun cukru.

Do ČR se dovezlo 126 tisíc tun cukru za 1,4 miliardy korun. Čistý vývoz tedy činil přibližně 120 tisíc tun (1,7 miliardy korun).

Roční výroba bílého cukru českými cukrovary v tunách za jednotlivé kampaně 

vyrobcukr

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Co se týče dlouhodobé výroby v českých zemích, tak ty patřily k tradičně velkým výrobcům a vývozcům cukru a na našem území působilo v jednu chvíli i přes 150 cukrovarů. Po částečném útlumu v 90. letech a začátku 20. století se v posledních letech vrací výroba cukru na hodnoty kolem 600 tisíc tun cukru za rok. A je pravděpodobné, že letošní kampaň se k této hodnotě přiblíží (samozřejmě bude záležet na počasí).

Neplatí tedy častá tvrzení, že české cukrovarnictví je zlikvidované, o čemž se můžete snadno přesvědčit například v dlouhodobé statistice Listech cukrovarnických a řepařských. Ovšem je pravda, že se zmenšila sklizňová plocha půdy, na které je řepa pěstovaná, ale ta je úzce propojená s větší cukernatostí a mírou výnosů z hektarů cukrové řepy.

Cukrovary v ČR

V ČR působí celkem 5 velkých firem vyrábějící cukr. Ty vlastní 7 cukrovarů (z toho 5 na Moravě a 2 v Čechách). Na začátku devadesátých let bylo přitom cukrovarů kolem 50 a většina prošla mnohdy bolestným ukončením výroby. Na druhé straně byl tento trend již za socialismu a má kořeny již mezi světovými válkami, kdy se rovněž masivně zavíraly cukrovary.

Společnosti vyrábějící cukr a jejich cukrovary země majoritního vlastníka 

Společnost Cukrovary Země vlastníka
Tereos TTD, a. s. Dobrovice Francie, Německo
České Meziříčí
Moravskoslezské cukrovary, a. s.  Hrušovany nad Jevišovkou Rakousko
Opava - Vávrovice
Hanácká potravinářská společnost, s. r. o. Prosenice Česká republika
Cukrovar Vrbátky, a. s. Vrbátky Česká republika
Litovelská cukrovarna, a. s. Litovel Česká republika

Zdroj: Výroční a tiskové zprávy společností 

Majoritní vlastník největší české cukrovarnické společnosti Tereos je z Francie, ale cca třetinu akcií vlastní německá společnost Nordzucker AG. Moravskoslezské cukrovary, a. s. vlastní rakouská společnost Agrana. Další tři společnosti (Hanácká potravinářská společnost, Litovelská cukrovarna, Cukrovar Vrbátky) jsou z většiny vlastněny českými občany.

Konec kvót srazil ceny dolů

Po uvolnění kvót na výrobu cukru se musí všechny české cukrovary potýkat s nízkými cenami cukru, které klesly až k 11 korunám za kilo. V zisku skončily pouze Hanácká potravinářská společnost a Litovelský cukrovar, nicméně i ty zaznamenaly výrazný pokles zisku.

Zbylé cukrovary bojovaly se ztrátou, přičemž největší ztrátu měly Moravskoslezské cukrovary a to ve výši 300 milionů korun v roce 2019. Nicméně v dalších letech se situace na trhu stabilizovala.

Moravskoslezské cukrovary dosáhly v roce 2020 zisk ve výši 60 milionů korun.

Společnost Tereos v účetním období od 1.4.2019 do 31.3.2020 dosáhla zisku ve výši 156 299 489 Kč.

I Cukrovar Vrbátky se dostal zpět do černých čísel a v roce 2019 činil zisk 5,9 milionu korun.

TIP: Konec kvót na cukr

Společnost Vyrobený cukr v kampani 2020/2021 v tun Plocha cukrové řepy v roce 2020
Tereos 297 000  37 000 ha
Moravskoslezské cukrovary 103 454 11 799 ha 
Hanácká potravinářská společnost cca 40 000 -
Cukrovar Vrbátky cca 38 000 4 602 ha
Litovelská cukrovarna cca 37 000  -
Celkem 506 324 62 151 ha

Zdroj:Listy cukrovarnické a řepařské

Cukrovarská kampaň 2020/2021 byla kvůli deštivému podzimu dlouhá, náročná a výroba cukru byla podprůměrná,. Tento rok (cukrovarská kampaň) 2021/2022 zatím vypadá slibně a cukrová řepa byla na podzim 2021 poměrně kvalitní.

V roce 2021 byla řepa vysazena na 63 427 hektarech a předpokládá se výroba 570 000 tun cukru.

Původ cukrové řepy

České cukrovary zpracovávají téměř výlučně cukrovou řepu vypěstovanou na českých polích, protože jejich transport z jiných zemích by byl neekonomický. Zástupce největší společnosti Tereos TTD uvádí, že cukrová řepa na zpracování pochází od zemědělců vzdálených v průměru 70 km. V Česku se cukr používá k výrobě cukrovinek a slazených nápojů (např. Kofola, Pepsi Cola, Coca Cola nepoužívá cukr, ale fruktózo-glukózový sirup) a také na výrobu alkoholu (společně s bramborami a obilím) - bioetanol, palivo, technický líh i alkohol určený ke konzumaci.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 238 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU