Chcete ušetřit na cestování? Jezděte Liftagem!

04.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přijdou vám ceny za taxi až přemrštěně drahé? Bojíte se, že by vás taxikáři okradli? A co kdybyste si mohli vybrat, kolik za odvoz zaplatíte? Aplikace Liftago to umožňuje. Podobně funguje i aplikace Uber, ale liší se v několika málo ohledech. Liftago například jinak stanovuje cenu za jízdu a navíc umožňuje výběr auta anebo dokonce i řidiče.

Liftago je česká technologická společnost, která se orientuje především na zprostředkovávání taxislužeb za pomoci mobilní aplikace. Na rozdíl od konkurenčních platforem, jako je Uber, nebo Taxify, spolupracuje výhradně s profesionálními řidiči, z nichž řada jezdí i pro klasické velké taxi dispečinky.

Ceny za taxi Liftago

zdroj: pixabay 

Proč jezdit právě Liftagem?

  • Zkrácené čekání
  • Profesionální řidiči
  • Výběr řidiče i auta
  • Porovnání cen
  • Možnost platby kartou i hotově
  • Sledování trasy
  • Výpočet délky trasy (km i min)

Jak Liftago funguje?

  1. Aplikaci si stáhněte přes google play. Po otevření se registrujte. Lze se přihlásit i přes facebook.
  2. Zadejte telefonní číslo (kvůli komunikaci s řidičem), přihlašovací jméno a email, na který vám bude zaslán čtyřmístný kód.
  3. Zadejte kód do systému.
  4. Povolte informace o vaší poloze.
  5. Potvrďte adresu (A), na které se nacházíte. V blízkosti navolené adresy se vám následně na mapce ukážou vozy Liftago taxi.
  6. Zvolte cílový bod (B).
  7. Pokud nehodláte platit hotově ale kartou, bude třeba do aplikace zadat číslo karty, platnost a CVC/CVV.
  8. Klikněte na odeslat poptávku řidičům. Aplikace vám poté ukáže nabídku řidičů, ve které bude stát jejich jméno, typ vozu a rok výroby, jak dlouho bude cesta trvat a samozřejmě i to, kolik stojí. U jednotlivých nabídek také vyjede hodnocení ostatních cestujících, které také může ovlivnit váš výběr.

Mobilní aplikaci má staženo na půl milionu zákazníků. Většina z nich se pak shoduje na jedné nevýhodě a tou je, že Liftago prakticky nelze objednat s dostatečným časovým předstihem. Většina nabídek se pohybuje okolo 7 – 12 minut před odjezdem. Průměrný dojezd pak činí 5 min.

Porovnání cen Liftago a UberPOP

Mezi základní rozdíly patří například to, že Uber objednáte spíše předem než Liftago. Liftago si ale na druhou stranu neúčtuje jinou cenu ve špičce či sazbu za minuty. Uber má oproti němu pak nevýhodu v tom, že nenabízí možnost výběru řidiče. Jak jsou na tom ale jejich cenové rozdíly?

Ceny za taxi Liftago, UberPOP

Zdroj: Uber Taxi

Je Uber predátor?

TIP: Ceny potravin, pití a taxi v zahraničí 

Příklad: Pokud taxislužbou pojedeme z bodu A do bodu B 10 minut (mimo špičku) a cesta bude 5 kilometrů dlouhá, se kterou taxislužbou to vyjde levněji?

U Liftaga zaplatíme rovných 140 Kč a u Uber 104,5 Kč. Levněji nás tedy vyjde Uber, a to i přesto, že do ceny započítává minuty.

Kde taxi Liftago jezdí?

Nabízené služby prozatím bohužel nepokrývají celou republiku, ale spíše se orientují do velkých měst. Liftago pak jezdí zejména v Praze, Brně a Ostravě. Výjimkou pak není ani Bratislava na sousedním Slovensku. Aktuálně se v rámci ČR uvažuje o rozšíření do Liberce, Plzně a Zlína.

Ve velmi blízké budoucnosti je také v plánu expanze do zahraničí, což firmě umožnila mimo jiné především investice společnosti Incomming Ventures Michala Mičky ve výši několika desítek milionů korun. Nový investor si tím v Liftagu zajistil větší než desetiprocentní podíl. ČTK to řekl spoluzakladatel Liftaga Ondřej Krátký. V souvislosti s rozšiřováním se pak mluví zejména o středoevropském prostoru a vybraných zemích západní Evropy.

V rámci České republiky se pak Liftago hodlá rovněž zaměřit na firemní klientelu. V současnosti v Česku obsluhuje přes 500 firem, uvedl Mička. "Naším cílem je pokrýt největší města v ČR a vytvořit národní platformu taxi, která svou poptávkou pomůže dalším službám v oblasti přepravy a propojení s největšími dopravci," uvedla společnost v tiskové zprávě.

Jak je Liftago financováno?

Společnost si pak od řidičů vybírá provizi za zprostředkování jízdy, která je variabilní a pohybuje se v rozmezí od sedmi do 25 procent z konečné ceny. Nižší sazbu mají šoféři, kteří jezdí častěji.

Zdroj: ČTK, cfr mal

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU