Kdy vám v zahraničí seberou řidičák? V Německu i za jízdu na červenou

13.06.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zabavení řidičáku bývá nepříjemné už v rodné zemi, natož pak v zahraničí. Za jaké přestupky vám jeho zadržení může hrozit? A bude zákaz řízení z Německa platit i pro ČR?

Pokud máte v plánu vycestovat autem do ciziny, nikdy není na škodu přečíst si o tamějších předpisech, které mají platit na silnicích. Důkladně bychom si navíc měli zjistit i požadavky na povinnou výbavu v dané zemi. Vyhneme se tak zbytečným nepříjemnostem, které by se mohly prodražit. Pokuty v zahraničí jsou totiž často o dost vyšší a zpravidla přísnější, než je tomu v ČR.

(zdroj: shutterstock.com)

Kde platí český (evropský) řidičák?

Od roku 2013 mají všechny řidičáky vydávané na území EU totožný formát. Pozor: nejedná se o mezinárodní formu, nýbrž pouze o evropskou, která je uznávána v těchto zemích:

Belgie Lichtenštejnsko Slovensko
Bělorusko* Litva Slovinsko
Bosna a Hercegovina Lotyšsko Srbsko
Bulharsko Lucembursko Španělsko
Černá Hora Maďarsko Švédsko
Dánsko Nizozemí Švýcarsko
Estónsko Norsko Turecko
Finsko Polsko Ukrajina
Francie Portugalsko Velká Británie
Chorvatsko Rakousko -
Irsko Rumunsko*** -
Island Rusko**** -
Itálie Řecko*** -

*V Bělorusku je k evropskému ŘP třeba ještě osobní identifikační průkaz včetně fotografie.

**Výjimkou je Republika Srbska. Do té je třeba mezinárodní ŘP.

***Pokud si chcete půjčit auto, bude po vás vyžadován mezinárodní ŘP.

****Podmínkou je, že ŘP musí být přeložen do ruštiny,

Co se pak týče zemí, jako je např. Albánie a Andorra, bude třeba si sehnat mezinárodní řidičský průkaz typu Ženeva společně s evropským.


Za co vám mohou v zahraničí sebrat ŘP?

Nejčastější přestupky/trestné činy, za které vám může být řidičák zabaven, jsou podobné jako u nás. Jednoznačně vám pak bude odebrán především za řízení pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek nad povolenou mez a při vysokém překročení maximální rychlosti. Dále pak také při neposkytnutí první pomoci anebo v případě ujetí z místa nehody.

Zvláště v zahraničí ale pak existuje řada situací, kdy pro odebrání řidičáku stačí i přestupek, který je v ČR trestán o dost benevolentněji. Např. v Německu vám mohou zabavit ŘP na dobu jednoho měsíce kvůli jízdě na červenou a k tomu navíc i udělit pokutu ve výší až 360 euro. V Rakousku pak o průkaz můžete přijít na déle než tři měsíce v případě, pokud nedodržením dostatečného odstupu ohrožujete ostatní řidiče. A k tomu si připočtěte i pokutu v rozmezí 21 – 2180 euro.

Rozdíl mezi zadržením řidičáku a zrušením oprávnění k řízení

Zadržení, odebrání či zabavení řidičského průkazu není definitivní. Obvykle je pouze na dobu určitou na základě toho, co stanoví policie dané země. Ve druhém případě přicházíte o řidičák a zároveň k řízení motorového vozidla v dané zemi již nejste oprávněn, což znamená, že k získání tohoto oprávnění bude třeba opět ,,si udělat“ autoškolu.

V některých zemích má řidič s odebraným řidičákem možnost tzv. dojezdu, což znamená, že dostává šanci dopravit se tam, kam potřebuje. Jinde vám bude ŘP zabaven okamžitě a bez ohledu na to, zdali se potřebujete kamkoliv dopravit, nebo ne.

Kde bude platit zákaz řízení?

V cizině vám nemohou zrušit oprávnění k řízení motorových vozidel. Přesto může zahraniční policie nebo soud o vašem přestupku informovat české úřady. Zrušit oprávnění vám ale přesto může pouze orgán, který vám průkaz vydal. Při zahraničních cestách vám tedy prostřednictvím zahraniční policie lze udělit pouze zákaz řízení anebo ustanovit odebrání ŘP. Takový zákaz ale bude platit pouze v dané zemi.

Důležité – pokud vám bude udělen zákaz řízení např. na Slovensku, platí pouze pro tuto zemi. V jiném státě anebo dokonce v ČR je zákaz neplatný.

Jak získám zpět zabavený řidičák v cizině?

Zabavený řidičský průkaz vám v zahraničí zpět nevydají. Bude odeslán prostřednictvím ministerstva do vaší země a následně předán příslušnému úřadu v místě vašeho trvalého bydliště, kde si jej budete moci vyzvednout.

Tolerance alkoholu za volantem v ČR a zahraničí

  • Česko – nulová tolerance alkoholu v krvi
  • Francie – do 0,5 promile v krvi, u řidičů autobusu a autokarů do 0,2 promile
  • Chorvatsko – do 0,5 promile v krvi, pro řidiče do 24 let, profesionální řidiče anebo ty, kteří řídí vozidla nad 3,5 tuny, je zde nulová tolerance.
  • Itálie – do 0,5 promile v krvi Maďarsko – nulová tolerance alkoholu v krvi.
  • Německo – do 0,5 promile, u řidičů do 21 let, starších řidičů a vlastníků ŘP po kratší dobu než 2 roky je zde tolerance nulová.
  • Polsko – tolerováno je pouze do 0,2 promile.
  • Rakousko – do 0,5 promile
  • Slovensko – nulová tolerance alkoholu v krvi

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Spotřebitel