Máte DPP a jste evidovaní na úřadu práce? Do konce října smlouvu musíte zrušit

12.10.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Jste v evidenci na úřadu práce, anebo se na něj v blízké době chystáte nahlásit? Pak byste měli mít jasný přehled o změnách, které rok 2017 přinesl. Co mezi ně patří?

Rok 2017 se přehoupl do poslední čtvrtiny. Ohledně novel zákonů se jednalo o poměrně plodné období. Prošli jsme zvýšením minimální mzdy na 11 000 Kč hrubého, 2. fází EET, spuštěním úplného zákazu kouření, novelou ohledně DPH a v neposlední řadě i pozměněním zákona o nezaměstnanosti. Jak se díky tomu evidence na úřadu práce změní a omezí?

Výhody evidence na ÚP?

  • Lepší přístup a více informací o pracovních nabídkách
  • Jste pro firmy jako potencionální zaměstnanec výhodnější než neevidované osoby.
  • Při evidenci vám zdravotní pojištění hradí stát.
  • Čas strávený na úřadu práce se započítává do důchodového pojištění min. 3 roky (s pobíráním podpory v nezaměstnanosti se započítávání prodlouží).
  • Možnosti kurzů a rekvalifikací

Přivýdělek na úřadu práce kdysi

I evidovaný člověk na ÚP si mohl přivydělávat, a to na pracovní poměr, dohodu o provedení práce anebo na dohodu o pracovní činnosti. Zásadním pravidlem bylo, že výdělek nesměl přesáhnout polovinu minimální mzdy, což v roce 2017 činilo 5 500 Kč. Od 1. 1. 2018 díky opětovnému navýšení minimální mzdy bude proto maximální možný výdělek na ÚP činit 6 100 Kč.

Přivýdělek na úřadu práce od 2017

Od 29. července 2017 si již při evidenci nelze přivydělávat formou dohody o provedení práce. DPP už tak není řazena mezi tzv. nekolidující zaměstnání. Nekolidujícím zaměstnáním je poté myšleno, že jeho výkon nijak nebrání evidenci na UP a využívání s tím spojených výhod.

O změnu se zasloužilo především Ministerstvo práce a sociálních věcí, které přišlo s tím, že více jak 90 % nekolidujících zaměstnání je právě na DPP. Možnosti na tuto smlouvu zaměstnávat státní pojištěnce z ÚP pak využívalo plno firem, a to především proto, že za ně nemuseli odvádět zdravotní pojištění. Právě to zaměstnavatel u DPP odvádí pouze v případě, kdy měsíční výdělek přesáhne 10 000 Kč. MPSV se tak snaží uchazeče v evidenci o zaměstnání motivovat k tomu, aby spíše volili práci na hlavní/částečný pracovní poměr.

Co dělat, když chcete zůstat na pracáku a přivydělávat si?

  • Přejít na dohodu o pracovní činnosti nebo do pracovního poměru.
  • Ukončit DPP do konce října 2017.

Jak ukončit DPP?

Ti, kteří dohodu o provedení práce podepsali před 29. červencem, mají možnost tzv. tříměsíční přechodné lhůty, během které mají právo vyřešit si pracovní záležitosti a dokončit svou práci na DPP bez toho, aniž by byli vyřazeni z evidence. Dohodou o provedení práce pak lze ukončit těmito způsoby:

  1. Vzájemnou písemnou dohodou obou smluvních stran k určitému datu
  2. Jednostrannou písemnou výpovědí s 15 denní výpovědní lhůtou. Není nutné uvádět důvod, nezáleží na něm.
  3. Písemným okamžitým zrušením, pokud to práce umožňuje.

 

Pokud se rozhodnete přestoupit na dohodu o pracovní činnosti, je důležité brát v potaz, že díky podmínkám smlouvy budete mít méně peněz než při DPP. U DPČ se totiž musí odvádět sociální a zdravotní pojištění už ve chvíli, kdy měsíční mzda přesáhne 2500 korun. Pokud byste si takové peníze vydělali na DPP, nic vám strhnuto nebude.

DPN nejen do zaměstnání, ale i na úřad

Od 1. října bude v případě nemoci nebo úrazu povinnost dokládat na úřad práce potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti. Nebude se jednat o klasickou neschopenku, nýbrž o potvrzení od lékaře, které se dřivé využívalo jen jako omluvenka na kontaktní schůzky s pracovníkem ÚP.

Nemoc či úraz bude třeba doložit co nejdříve, potvrzení o zdravotním problému poté nejpozději do 8 kalendářních dní. Uchazeč v evidenci o zaměstnání bude mít poté stejné povinnosti jako zaměstnanec na klasické neschopence, mezi což můžeme řadit i opouštění domu pouze během lékařem stanovených vycházek.


Čtěte také:

Co s sebou na pracák?

Jak pracovat s invalidním důchodem?

Kdy po škole na úřad práce?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DANĚ