Pražská burza cenných papírů spouští projekt START

11.10.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pražská burza cenný papírů BCCP opět spustila projekt START, který byl poprvé představen před 5 lety. Jeho nová verze velice usnadní středním firmám získat potřebný kapitál a na druhé straně investorům zhodnotit své prostředky.

Projekt je určen rozvíjejícím se českým firmám malé a střední velikosti, které chtějí získat nedluhový kapitál přímo od investorů. Projekt je určený pro středně velké akciové společnosti s celkovou tržní kapitalizací větší než 1 milion EUR.

Ředitel burzy, Petr Kolbic dodává: „Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné. Důvodem je přemíra administrativy vyžadovaná regulací, která ve svém důsledku zvyšuje celkové náklady na vstup na burzu. Odstranění nebo alespoň částečná eliminace těchto bariér byla pro nás zásadní při přípravě trhu.“

Příležitost pro zkušené investory

Na druhou stranu START nabízí i nové příležitosti pro zkušené, kapitálově silné investory nejen z řad individuálních investorů, ale i soukromých fondů. Hlavní rozdílem od stávajících druhů obchodování na pražské burze bude fakt, že v projektu START se nebude obchodovat celoročně, ale pouze v aukčních dnech tzv. START days, které budou probíhat jenom 4 x ročně. Prezentace emitentům budou vždy v místě aukce nebo prostřednictví videa ve VIP sekci na webu www.pxstart.cz. Minimálních obchodované burzovní množství, tzv. lot, je stanoven na 500 000 Kč.

Projekt START už zde jednou byl

Projekt START ale není úplnou novinkou. Pražská burza cenných papírů jej již v minulosti, přibližně před 5 lety, spustila, ale ne příliš úspěšně. Po dvou letech fungování samotná burza uznala, že projekt příliš úspěšný nebyl. Letošní znovuzrození přichází navíc v období nejlevnějšího financování dluhem, takže je velká pravděpodobnost, že nový START firmy více osloví. Drahé půjčky byly i jedním z důvodů, proč projekt před lety neuspěl. I když nově zrozený projekt slibuje mnohonásobně jednodušší vstup na burzu, i tak se firmy papírování nevyhnou a vstup na burzu je vyjde na statisíce korun. Letos znovuobrozený projekt START přichází se zpožděním. Měl být spuštěný už loni na podzim.

V minulosti byl projekt postaven na aktivní spolupráci emitentů se členy burzy, kteří měli sloužit jako „garanti emisí“, nicméně tento koncept se příliš neosvědčil, protože množství povinností kladené na členy burzy bylo obrovské. Letos se všechny informační povinnosti přesouvají přímo do rukou emitentů, kteří mají hlavní povinnost jednou ročně zajistit zpracování nezávislé analýzy, která investorům poslouží při rozhodování, zda do firmy vložit své prostředky či nikoliv.

Kromě toho mohou firmy očekávat podporu od burzy. V případě zájmu firem vstoupit na trh START, poskytne burza dané společnosti konzultace a zprostředkuje firmě partnery pro vstup na trh START. Celý projekt byl představen na konferenci pořádané BCPP, která se konala 5. 10. 2017.


Dále si přečtěte:

Co je třeba vědět o crowdfundingovém financování?

8 mýtů o startupech

Jaký jste investor podle své krevní skupiny

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ