Máme nejnižší nezaměstnanost za uplynulých 19 let a opět kralujeme EU

10.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v září klesla na nejnižší hodnotu od května 1998. Jaká je míra nezaměstnanosti v ČR a jednotlivých krajích? A co na to říkají společnosti a odbory?

V míře nezaměstnanosti patří ČR v rámci Evropy k premiantům. Na druhou stranu právě nezaměstnanost patří k omezujícím faktorům růstu naší ekonomiky. Jaká byla nezaměstnanost v září? Projevil se úbytek brigád?

Mzda roste, nezaměstnanost klesá. Kdy jindy si říct o více peněz než nyní?

Nezaměstnanost v září 2017

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,8 procenta ze srpnových 4 procent. Nijak se neprojevil konec prázdnin studentů středních škol a jejich nástup do zaměstnání, ani konec sezóny letních brigád, naopak nastalo další oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu, nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezóna. Uchazečů o práci bylo 284 915, což je nejnižší počet od května 1998. Meziročně se nezaměstnanost snížila o 1,4 procentního bodu. Nabídka práce se nesnižuje, ale naopak zvyšuje - počet volných pracovních míst je meziměsíčně i meziročně vyšší. "Některé kraje hlásí rekordní hodnoty za dobu existence českých veřejných služeb zaměstnanosti," podotkla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout nebo stagnovat, dodala.

Petr Vlasák, hlavní analytik společnosti Tginvest.cz situaci komentuje:"Trh práce tak jeví všechny představitelné známky přehřívání. Další pokles nezaměstnanosti je myslitelný, má ovšem zřejmá omezení. Po skončení sezónních prací na konci roku zřejmě nebude podílet nezaměstnaných nižší než v současnosti. Přísun pracovníků ze zahraničí naráží na administrativní bariéry i na skutečnost, že poptávka po pracovní síle stoupá i v dalších zemích EU. Projevy omezené dostupnosti pracovní síly budou zahrnovat tlak na růst mezd a odmítání či prodlužování realizace některých zakázek ze strany podniků. Lidské zdroje se staly hlavní bariérou zvyšování tempa růstu české ekonomiky."

V mezinárodním srovnání měla ČR podle evropského statistického úřadu Eurostat za srpen nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.


Čtěte také:

Nezaměstnanost v červnu 2017

Nezaměstnanost na Slovensku

Proč průměrná mzda neodpovídá realným mzdám?


Nezaměstnanost v krajích

Nejvyšší nezaměstnanost z pohledu krajů byla tradičně v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde nezaměstnanost dosáhla 5,9 procenta, respektive 5,8 procenta. Naopak nejnižší byl podíl nezaměstnaných v Plzeňském kraji, kde činil 2,5 procenta. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v září všech 77 okresů.

Kraj Nezaměstnanost
Praha 2,7 %
Středočeský kraj 3,3 %
Jihočeský kraj 2,7 %
Plzeňský kraj 2,5 %
Karlovarský kraj 3,6 %
Ústecký kraj 5,8 %
Liberecký kraj 3,9 %
Královéhradecký kraj 2,7 %
Pardubický kraj 2,6 %
Vysočina 3,5 %
Jihomoravský kraj 4,5 %
Zlínský kraj 3,4 %
Moravskoslezský kraj 5,9 %
Olomoucký kraj 4,1 %
Celkem v ČR 3,8 %

Zdroj: Úřad práce ČR

V mezinárodním srovnání měla ČR podle evropského statistického úřadu Eurostat za srpen nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

A co na to mzdy a další ceny?

Mzdy v ČR rostou v důsledku dobrých ekonomických výsledků firem i nedostatku pracovní síly. Průměrná mzda v Česku v letošním 2. čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,6 procenta na 29.346 korun a brzy bude atakovat hranici 30 tisíc korun. Zaměstnanci si polepšili v průměru o 2074 korun. Reálně, po zahrnutí inflace, se jejich měsíční výdělek zvýšil o 5,3 procenta. Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve sledovaném období meziročně o 8,2 procenta na 24.896 korun.  

Velký počet volných pracovních míst omezuje růst českého HDP, který sice roste rychlým tempem (ve druhém kvartálu 2017 meziročně o 4,7 %) ale jeho potenciál je ještě vyšší. Čeští podnikatelé nemají prakticky koho zaměstnat, protože "ten kdo chce pracovat, tak již pracuje." Rádi by začali zaměstnávávat zaměstnance z východu Evropy (Ukrajina, Rumunsko), ale mnohdy jsou zbytečně svázání legislativou, která svojí spletitostí nahrává práci zahraničních pracovníků na černo. Naproti tomu odbory křičí v ČR již obligátní: "Imigranty v ČR nechceme", protože mají strach z tlaku na mzdy levnější pracovní síly z východu Evropy.

Malá nabídka na pracovním trhu rovněž tlačí na růst mezd, vyšší produktivitu práce a růst investic do nových technologií. Že by se ČR vymanila z montovny Evropy a začala výrobky s vyšší přidanou hodnotou? Uvidíme, co vytěžíme z ekonomického růstu a příhodných podmínek.

Užívejme si ekonomického růstu, nyní je ideální čas si říct o větší peníze, nebo zkusit novou práci. Nabídek je přehršel, tak neváhejte, nyní je ta pravá doba.

Zdroj: Úřad práce ČR, ČTK, Eurostat, ČSÚ

 

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU