35 tisíc za měsíc nebo 100 tisíc jednorázově! Kolik před volbami slibují?

12.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Už příští týden nás čekají volby do Poslanecké sněmovny a politické strany finišují se svými nabídkami a důvody, proč volit toho a toho. Některé programy jsou spíš nejasné a postavené na všeobecných prohlášeních. Ale jsou i strany, které přímo slibují, že váš rozpočet se zlepší o tolik a tolik. Kdo toho slibuje nejvíc?

Volební programy jsou často velmi nejasnými texty, které sice slibují, jak se všichni budeme mít dobře a jak porostou minimální platy, průměrné platy, důchody i sociální dávky. Vládní strany navíc nemusí jen slibovat, ale před volbami rovnou valorizují důchody nebo přidávají pastelky. Přitom ale konkrétní částku vám nikdo jen tak neřekne. Ale jsou i výjimky, kdy se konkrétní sumu dozvíme. Takže kdo nám o volbách přidá do výplaty nejvíc peněz?

Také si přečtěte: Vše, co potřebujete vědět o volbách 2017

O volbách 2017 se dozvíte mnohem více na euro.cz.

1000 korun pro každého! Tak nějak

Jedním z nejvýraznějších volebních slibů Svobodných je zvýšení daňového odpočtu na poplatníka o 1000 korun, základní daňová sleva na poplatníka daně z příjmu se tak zvýší na 3070 korun měsíčně. Sleva je bezpodmínečná, je určená pro všechny, kteří platí daně, a znamená v podstatě okamžité zvýšení platu o 1000 korun. Ne ale pro všechny. Kdo by na tuto výhodu nedosáhl? No přece ti, kteří už dnes neplatí daň z příjmu, protože mají buďto nízké příjmy, nebo uplatňují i další daňové odpočty. Typicky by to tak byli lidé s podprůměrnou mzdou, lidé s více dětmi, rodiny, kde je jeden z rodičů doma s dětmi, důchodci a další sociálně slabší skupiny.

Základní daňová sleva: k čemu to je?

V roce 2022 každý 40 tisíc! Plus mínus

Zajištěním hospodářského růstu a zvýšením efektivnosti investic by ČSSD ráda dosáhla toho, že průměrná mzda byla v roce 2022 na úrovni 40 tisíc korun. Alespoň tak to slibují ve svém volebním programu. To v podstatě znamená, že v dalších pěti letech vzroste průměrná mzda ze současných téměř 30 tisíc o dalších 10 tisíc. Je otázkou, zda je vůbec tak rychlý růst životní úrovně možný, ale pokud by ČSSD své volební sliby v následující pětiletce plnila 100%, tak získáme každý rok o 2000 víc na výplatní pásce.

Rekordní rok 2017: nezaměstnanos klesá, kdy porostou mzdy a platy?

35 tisíc za měsíc pro učitele! Minimálně

Na učitele jako na základ vzdělanostní společnosti se zaměřilo více stran. ODS slibuje přidat učitelům v rámci svého plánu pro vzdělanou společnost. Konkrétně slibuje průměrný plat učitelů minimálně na úrovni 35 tisíc. ANO zase slibuje zvýšit průměrný učitelský plat na 150 % současné výše, což by odpovídalo zhruba 40 tisícům měsíčně. Dobře placené učitele by si přálo i KDU-ČSL, plánované zvýšení na 130 % průměrného platu by znamenalo asi 39 tisíc za měsíc podle současné úrovně průměrného platu.

Platy učitelů jsou podprůměrné v rámci vysokoškoláků

100 tisíc porodné na druhé a každé další dítě! Kdo to zaplatí?

Takový výkřik do tmy a hlavně na poslední chvíli předvedli tento týden KDU-ČSL. Ti slíbili po volbách prosazení jednorázového daňového bonusu v rámci porodného. 50 tisíc při narození prvního dítěte a 100 tisíc na každé další narozené dítě. Lidovci si tím slibují zlepšení rodinné politiky a zlepšení postavení rodin s dětmi. Zároveň není ani úplně jisté, kde by se ve státním rozpočtu tyto peníze vzaly, navíc když KDU-ČSL požaduje tuto dávku jako nenárokovou a bez nutnosti splnit další podmínky.

Jaké můžete získat porodné na první a druhé dítě

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU