6 výhod, které mají zaměstnanci na rozdíl od OSVČ

26.10.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Uvažujete o tom, jestli je lepší zůstat zaměstnancem, anebo si raději zřídit živnostenský list? Být nezávislým láká každého z nás, ale i svoboda může mít své nevýhody. Jaké to jsou?

Být živnostníkem plno lidí přitahuje především kvůli nízkým povinným odvodům (sociální a zdravotní pojištění) a také kvůli nižšímu zdanění, z čehož kouká vyšší výplata než u klasického zaměstnance. Faktem ale je, že ne vždy se musí více peněz vyplatit. Na něčem stát zkrátka ubrat musel. Jaké tedy mají zaměstnanci výhody oproti OSVČ?

Výhoda č. 1: minimálně minimální mzda

Výše mzdy zaměstnance nesmí být nižší, než je minimální mzda v rámci platové třídy, pod kterou spadá. Výše příjmu živnostníka pak není nijak omezena, a to ani v rámci dolní hranice. OSVČ si tedy může přijít i na mnohem menší plat, než je zákonem stanovená minimální mzda, a nemá se na co odvolat, neboť si práci i účetnictví řídí sám.

Výhoda č. 2: zaměstnanecké benefity a příplatky

Pokud zaměstnanec pracuje ve svátek, o víkendu anebo přesčas, má ze zákona nárok za příplatky. Osobám výdělečně činným nebude připlacena ani koruna, protože jim práci nerozvrhuje zaměstnavatel, ale plánují si ji sami.

Podobně na štíru na tom navíc jsou i s nulovými zaměstnaneckými benefity, jako je např. týden volna navíc, stravenky, sociální, slevové a dárkové poukázky, služební telefon a notebook, služební vůz nebo příspěvek na penzijní či životní pojištění atd.

OSVČ navíc nemají nárok ani na volno s náhradou mzdy v případě svatby, pohřbu apod., neboť nejsou nijak časově vázáni a nepracují ve směnném provozu. Vlastně nemají nárok ani na obyčejnou čtyřtýdenní placenou dovolenou.

Výhoda č. 3: pojištění za ně odvádí šéf

Sociální a zdravotní pojištění odvádí za zaměstnance zaměstnavatel, kdežto živnostníci si jej musí odvádět sami. Sociální i zdravotní je pro ně povinné, tudíž jej musí měsíčně hradit bez ohledu na to, jaký byl jejich výdělek. Odvody na sociální pojištění pak mají sice z pravidla nižší než běžní zaměstnanci, ale to se jim na druhou stranu promítne na nízkých státních důchodech a sociálních dávkách.

Výhody č. 4: dostanou náhradní mzdu i nemocenskou

Pokud zaměstnanec skončí v dočasné pracovní neschopnosti, bez peněz bude pouze první 3 dny. Od 4. dne zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy až do 14. dne DPN. Od 15. dne neschopenky jsou mu již vypláceny nemocenské dávky.

OSVČ nemá nárok na náhradu mzdy, protože teoreticky vzato zaměstnavatele nemá. Nárok na nemocenskou má od 15. pracovní neschopnosti pak pouze v případě, že si platil odvody na dobrovolném nemocenském pojištění. A to navíc minimálně 3 měsíce před vznikem DPN. Během pobírání nemocenských dávek také nesmí vykonávat samostatně výdělečnou činnost. Minimální měsíční zálohy pro odvod nemocenského pojištění pro něj v roce 2017 činí 115 Kč.

Dále je třeba navíc zmínit, že OSVČ nemají nárok na ošetřovné na dítě nebo jiného nemocného člena rodiny.

Výhody č. 5: Dosáhnout na mateřskou není tak těžké

Jestliže si OSVČ nemocenské pojištění dobrovolně nedoplácí, pak nemá nárok ani na peněžitou pomoc v mateřství. Neznamená to ale ovšem, že by na mateřskou dosáhly podnikatelky, které si nemocenské odvádí. Mateřskou mohou dostat jen ty, které minimálně posledních 270 dnů nemocenské pojištění platily. I přesto je zde mateřská oproti zaměstnancům výrazně nižší.

Výhoda č. 6: Při žádosti o hypotéku mají větší úspěch

Vlastní bydlení by chtěl mít každý bez ohledu na to, zdali je zaměstnanec nebo živnostník. Faktem ovšem je, že zaměstnanci s pracovní smlouvou na dobu neurčitou působí na bankovní poradce vždy důvěryhodněji, neboť mají stálé a hlavně garantované příjmy, o které nepřijdou ze dne na den. OSVČ se už jen díky pracovnímu statusu sníží bonita a získat úvěr na bydlení bude o to složitější.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DANĚ