Pokuta z ciziny se jen tak nevypaří

31.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Letos si řidiči, kteří vyjeli svým vozem do ciziny, daleko víc stěžují, že je zahraniční přestupky doma „doženou“. Na úředním papíře cizího státu je věcně, ale hlavně spisovnou a dobrou češtinou napsáno, co udělali a kolik to bude stát.

Jak se zdá, dřívější praxe našich řidičů, že totiž házeli pokuty ze zahraničí rovnou do odpadkového koše, už se nevyplatí. Pokud nezaplatí v dané lhůtě, suma pokuty se zvyšuje. Může dosáhnout opravdu nepříjemných výšin, a hlavně – pokud nezaplatíte a v cizině vás bude třeba náhodou policie kontrolovat, spočítá vám to i s úroky

Kdo je rychlejší, ten platí méně

Když jel Radek s rodinou v srpnu autem do Španělska, zastavili se také ve Francii. Po cestě dodržoval dopravní předpisy, ale několikrát se mu stalo, že rychlost překročil. Nikdo ho nezastavil, jel klidně dál a zapomněl na to. Jenže po návratu domů mu pak poslední srpnový týden přišla úhledná obálka z Francie. A v ní česky psaná zpráva o dvou překročeních rychlosti. Byl tam popsán den, čas a přesná místa, kde byl změřen a o kolik maximální povolenou rychlost překročil. Jednou to bylo o tři kilometry víc na šedesátce, podruhé o pět kilometrů při dovolené devadesátce. Nešlo o nějaký vtip, bylo to skutečně na úředním papíru Francouzské republiky.

Za každé překročení rychlosti dostal pokutu 45 eur, které má zaplatit do 46 dnů od evidence přestupku. Pokud to neudělá, bude muset dát 68 eur, ale i zda byla dána lhůta – 76 dní. Po ní se suma vyšplhala na 180 eur, tedy bezmála 4 600 Kč. Pak zde ještě byla možnost odvolání.

Pokud se ptáte, kde vzali Francouzi Radkovu adresu, pak odpověď zní, že si ji nechali zjistit v české evidenci obyvatel.

Prominutí přestupku

Součástí dopisu byl také formulář, pomocí něhož lze požádat o prominutí přestupku. Lehce se totiž může stát, že auto bylo čerstvě prodáno a v evidenci majitelů stále figuruje prodávající. Dalšími důvody mohou být krádeže registračních značek, nebo zapůjčení auta někomu dalšímu. V tu chvíli ale musí dopisem oslovený člověk uvést jméno a bydliště řidiče, kterému auto v inkriminované době půjčil. Jinak mu přestupky odpouštěny nebudou.

Radek nakonec zaplatil, ale zmínil se, že jeho kolega, který byl ve Španělsku také, dostal korespondenční pokutu přímo z této země. Španělé mu na dálnici na 20 kilometrů přes limit napařili 100 eur, a když to převodem zaplatí do deseti dnů, postačí uhradit jen půlka sumy. Na rozdíl od Francouzů si ho ještě při činu vyfotili a snímky k dopisu připojili.


Co je dobré vědět, když se rozjedete autem do zahraničí?

Na co si dát pozor

Povinná výbava do auta v zahraničí

Pojištění auta při cestě do zahraničí


A co když nezaplatím?

Dříve se možná vyplatilo se na podobnou korespondenci vykašlat, ale v současnosti už to právníci nedoporučují. Pokud se přestupek stal v EU, úřady oné země mohou na viníka podat žalobu a zároveň požádají české exekutory o postihnutí konta či platu. Je to spíš ale výjimečné. Obvyklejší praxí bývá, že řidič žádá o odpuštění přestupku a do kolonky řidiče napíše osobu, která má například už tolik exekucí, že není co zabavovat, či má pobyt na obecním úřadě, takže je prakticky nedohledatelná. Zde ale hrozí možnost, že se úřady zase obrátí s pokutou na původního vlastníka, protože jeho auto a tedy on je zodpovědný za porušení dopravních předpisů.

Dopisy netrhejte

Závěrem se tedy dá shrnout, že je lepší komunikovat a pokusit se aspoň o odpuštění přestupku. I když se totiž budete vykrucovat a házet vinu na někoho jiného, vystavujete se tomu, že se do země, kde jste jednou dopravní předpisy přestoupili, dlouho nepodíváte. Pokud vás totiž cizozemská policie nedohledala a nepřinutila zaplatit doma, v případě, že by vás zastavili znovu, už by to nebyla legrace. A pokud je to v rámci EU, pak by to mohlo být v kterékoli zemi Unie. Pak vám to spočítají i s úroky a klidně vám auto zabaví, než vše uhradíte. A v nejhorším případě vám může hrozit i vězení. A to za těch pár počátečních eur asi nestojí.

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU