Co s vysokým úrokem u hypotéky? Pomůže refinancování

06.11.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Blíží se vám u hypotéky konec fixace a bojíte se, že vám dají příliš vysoký úrok? Přijde vám, že v jiných bankách mají lepší podmínky i nižší úrokovou sazbu? Pak u nich zkuste refinancovat.

Refinancování v podstatě znamená převést stávající hypoteční úvěr k jiné bance. Podobně to může fungovat i s ostatními typy půjček. Pokud hypotéku přenesete pod jiný bankovní dům, následně budete svůj úvěr splácet už pouze u něj. Často dokonce za mnohem výhodnějších podmínek a samozřejmě s nižším úrokem.

Jak je to s fixací úroku?

Pokud je úrok fixován, znamená to, že se po celou stanovenou dobu nemůže změnit, a je tedy bankou garantován. Fixační období se domlouvá při samotném podpisu smlouvy o hypotečním úvěru a nejčastěji je sjednáváno na 5 let. Konec tohoto období je pak obávanou chvíli pro všechny klienty, neboť napínavě čekají, jak vysoký bude nový úrok od banky.

Dobrou zprávou ale je, že na konci doby fixace vyjde refinancování nejlevněji. Jindy by vás totiž mohly čekat velké poplatky a sankce. Pokud nevíte, kdy období fixace konči, najdete ho ve smlouvě.

Stojí to něco?

Refinancovat hypotéku samo o sobě nestojí nic. Přesto při jejím přenesení do jiné banky budete muset uhradit:

  • 1000 Kč – zástavní smlouva na katastru nemovitostí
  • 1000 Kč – návrh na výmaz zástavního prává od původní banky

Pozor: přesto ale rozhodně nesázejte pouze na informace z internetu, ale důkladně čtěte smlouvy. Je totiž klidně možné, že je v ní někde schovaný malý odstaveček, který se týká dalších poplatků za případné refinancování.

Jasným důkazem toho je jindy oblíbená Hypoteční banka, která si navíc i na konci fixace účtuje další poplatky:

  • 1000 Kč – ukončení smlouvy
  • 500 Kč – administrativní náklady

Podání návrhu na výmaz navíc u této banky nestojí 1000 Kč, ale rovnou 1500 Kč. Refinancování se zde tedy na rozdíl od ostatních bank prodraží o 2000 Kč.

Pokud navíc máte odhad nemovitosti více jak 5 let starý, bude třeba zajistit nový, což vás může vyjít až na dalších 6000 Kč.

Co potřebujete k refinancování?

  • Doklady totožnosti
  • Původní smlouvu o hypotečním úvěru
  • Zástavní smlouvu nemovitosti
  • Nabývací titul k nemovitosti
  • Výpis z katastru nemovitostí
  • Potvrzení o příjmu
  • Potvrzení s vyčíslením aktuálně dlužné jistiny
  • Datum předčasné splátky původního úvěru
  • Odhad nemovitosti
  • Souhlas s přistoupením nové banky na druhé místo v zástavě
  • Příslib vymazání zástavního práva k nemovitosti od původní banky
  • Číslo účtu pro novou banku

Kdy a jak začít refinancovat?

Začít řešit situaci je nejlepší už 6 měsíců před koncem fixace. V této době ale ještě není třeba vyloženě jednat, jako se spíše poohlížet po lepších možnostech, zjišťovat nabídky jiných bank a využívat internetové srovnávače a kalkulačky. Nové banky můžete také zkusit oslovit.

Až najdete nabídku, která se vám zalíbí nejvíc, vyrazte do stávající banky a oznamte jim své záměry s refinancováním. Zároveň s tím je můžete požádat o návrh nové smlouvy i o nový úrok. Takto konejte minimálně 3 měsíce před skončením fixace a zároveň s tím kontaktujte i novou banku a nechte si vytvořit smlouvu. Obě nabídky mezi s sebou porovnávejte.

Důležité: Banka nestojí o odchod klienta ke konkurenci. Proto je hodně vysoká šance, že novými smluvními podmínkami předčí vámi vybranou banku.

Kdy se převedení úvěru nevyplatí?

Zůstat u původní banky a zapomenout na refinancování se vyplatí už tehdy, kdy vám vaše původní banka nabídne totožné podmínky a stejný úrok jako ta nová. Důvod je prostý: pokud u původní banky zůstanete, ušetříte 2000 korun za novou zástavní smlouvu na katastru a za návrh na výmaz zástavního práva. Pokud byste navíc chtěli odejít od Hypoteční banky, ušetříte 4000 Kč.

Jestliže ale budete chtít od původní banky jednoznačně odejít, oznamte jí jasné ne minimálně měsíc před termínem skončení fixace. Budete si od ní navíc muset vyžádat i souhlas s přistoupením nové banky na druhé místo v zástavě a Potvrzení s vyčíslením aktuální dlužné jistiny. Novou smlouvu byste pak měli podepsat minimálně 2 týdny před termínem.


Čtete také:

Jak snadno najít majitele nemovitosti?

Jak zaplatit daň z prodeje nemovitosti?

Jak na hypotéku po rozvodu?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY