Jak vyřešit výměnu řidičáku, když žijete v zahraničí

07.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přestěhovali jste se do zahraničí a bude vám končit platnost řidičského průkazu? Anebo jste v cizině na dovolené a řidičák jste ztratili? Kde ho vyměnit anebo vyřešit ztrátu? A vydají vám vůbec v zahraničí nový?

Obrovskou výhodou je, že mají všechny řidičské průkazy vydané na území EU od roku 2013 totožný formát, který je stejný jako velikost kreditní karty. S českým řidičákem tedy můžete v zahraničí jezdit v případě, že splňujete věkovou hranici, od které lze v tamější zemi řídit vozidlo, nekončí mu platnost anebo vám nebyl odebrán.

Platné řidičské průkazy na území EU

V každé zemi EU jsou tolerovány skupiny: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE. Doba platnosti ŘP v EU je pak z pravidla 10 nebo 15 let.

 

Platnost 10 let

Belgie

Bulharsko

Česká republika

Estonsko

Chorvatsko

Irsko

Itálie

Litva

Lotyšsko

Lucembursko

Maďarsko

Malta

Nizozemsko

Portugalsko

Rumunsko

Slovinsko

Spojené království

Španělsko

Švédsko

 

 

Platnost 15 let

Dánsko

Finsko

Francie

Kypr

Německo

Polsko

Rakousko

Řecko

Slovensko

 

Zdroj: europa.eu

Do jaké země potřebujete mezinárodní řidičský průkaz?

Co dělat, když v zahraničí ztratíte řidičský průkaz?

Pokud vám byl na zahraniční dovolené odcizen řidičský průkaz anebo jste jej zkrátka ztratili, kontaktujte neprodleně tamní policii. Poté zavolejte anebo zajděte na nejbližší možný konzulát nebo na velvyslanectví, kde má Česká republika zastoupení a ztrátu či odcizení nahlaste i tam. V cizí zemi vám nový průkaz nemůžou vystavit, ale alespoň vám zařídí potvrzení o krádeži řidičského průkazu. Toto potvrzení poté můžete vytáhnout při případné dopravní kontrole na cestě ze země. Přesto během ní mohou nastat obtíže, neboť toto potvrzení někteří policisté neberou jako oprávněním k řízení motorového vozidla.

Pokud by se navíc náhodou stalo, že by vám v zahraničí vydali dočasný doklad anebo osvědčení k řízení, který by měl sloužit jako náhrada ŘP, je nutné brát v úvahu, že s největší pravděpodobností nebude tolerován v ČR. Po příjezdu domů budete muset nejpozději do 5 dnů dojít na policii a předložit potvrzení o krádeži, neboť máte ohlašovací povinnost. Poté běžte na městský/obecní úřad s rozšířenou působností nebo na dopravní magistrát a zažádejte si o nový řidičák. Vyhotovení bude trvat zhruba 20 dnů a vyjde na 50 Kč. Do té doby budete v ČR jezdit na potvrzení, které vám ŘP dočasně nahradí. Pokud vám ale 20 dnů přijde jako moc dlouhá doba, za 500 Kč si lze domluvit expresní vydání. Čekací doba se pak zkrátí pouze na 5 dnů.


Mohlo by vás zajímat:

Kam pro pas a za kolik?

Jak vyřešit ztracenou občanku?

Jak na změnu trvalého bydliště?


Výměna českého za zahraniční

Jak již bylo řečeno, řidičský průkaz si v zemích EU vyměňovat za místní nemusíte, ale můžete. Povinné je to zejména v případech, kdy spácháte dopravní přestupek, poškodíte ho, dojde k jeho ztrátě anebo k odcizení. To ale samozřejmě platí jen v případě, kdy máte v zahraniční zemi nahlášené trvalé bydliště a splňujete veškeré podmínky pro jeho vydání.

Je třeba ale brát v potaz, že jakmile získáte tamní řidičák, automaticky se na vás vztahují i některé předpisy z dané země, které třeba v ČR mít nemusíme. Může se pak jednat o rozdílnou délku platnosti ŘP nebo nutnost absolvovat lékařskou prohlídku.

Kde si v cizině obnovit řidičák

Pokud žijete v zahraničí dlouhodobě, je klidně možné, že řidičáku vydanému na území České republiky skončí dříve či později platnost. Dobrou zprávou je, že pro nový nebudete muset až do rodné země. Před termínem konce platnosti jej můžete vyměnit i v cizině, kde máte nahlášené trvalé (anebo alespoň obvyklé) bydliště, a to na tamějším inspektorátu anebo úřadu s rozšířenou působností.

Pozor: od července 2018 budete moci v ČR zažádat o vydání nebo výměnu řidičáku na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností bez ohledu na vaše trvalé bydliště. Poplatek za vydání se ale pak zvýší na 200 Kč, expresní vyjde na 700 Kč.

Co dělat při nálezu cizích dokladů?

Pokud najdete něčí peněženku anebo pouze doklady, odevzdejte je na městský nebo obecní úřad v okrese místa, kde došlo k nálezu. Někteří použijí adresu z občanského průkazu, na kterou nalezené věci zašlou. Ne vždy se to ale musí vyplatit. Přece jen balíček nebo i dopis něco stojí a odesilateli navíc nikdo nezaručí, že nedojde ke ztrátě zásilky anebo k jejímu vybrání.

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU