Změny v daních a pojištění u vedlejší výdělečné činnosti 2018

14.11.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Přivyděláváte si prostřednictvím vedlejší výdělečné činnosti a zajímají vás nová pravidla pro blížící se rok 2018? Připravte se na změny.

Plno lidí si při zaměstnání, důchodu, rodičovské nebo při studiu vydělává vlastní samostatně výdělečnou činností, která je v těchto případech brána jako vedlejší. Započetí hlavní i vedlejší výdělečné činnosti se pak musí hlásit na OSSZ a zdravotní pojišťovně. Stejným institucím také budete povinni předkládat přehledy o příjmech a výdajích. O podávání daňového přiznání na příslušný finanční úřad se pak snad už ani nemusíme zmiňovat.

Zdravotní pojištění pro vedlejší činnost

Všichni, kteří mají podnikání nebo práci na živnostenský list vedenou jako vedlejší výdělečnou činnost, minimálně první rok nemusejí odvádět měsíční zálohy na zdravotní pojištění. Zdravotní doplatí rovnou při podávání přehledu. Netýká se jich tedy ani minimální vyměřovací základ, který se pro rok 2018 zvyšuje z 14 116 Kč na 14 989,50 Kč. Zmíněné měsíční zálohy poté již nebudou 1906 Kč, ale 2024 Kč.

TIP: Vše o zdravotním pojištění 2018

Důchodci, studenti a matky (případně otcové) pobírající rodičovský příspěvek mají výhodu v tom, že zmíněné zálohy budou hradit až od 2. roku podnikání, a to ze skutečného hrubého zisku za předešlý rok. Zaměstnanci je pak nehradí ani v dalších letech. Vždy vše doplatí po podání přehledu.

Pozor: pokud odvedené zálohy ve finále neodpovídají vašim reálným ziskům, budete je muset doplatit. Jestliže naopak odvedete více, pojišťovna vám je povinna přeplatek vrátit.

Sociální pojištění pro OSVČ

U vedlejší samostatně výdělečné činnosti se sociální pojištění neplatí, jestliže je daňový základ do limitu. Limit je poté 2,4 násobek průměrné mzdy a pro rok 2018 bude činit 71 950 Kč. Dále je také dobré vědět, že:

  • Minimální roční vyměřovací základ se zvýší na 35 976 Kč.
  • Minimální měsíční záloha pak vyjde na 876 Kč, což bude o 51 korun více než v roce 2017.
  • Strop sociálního pojištění bude činit 1 438 992 Kč.

Pozor: jestliže váš skutečný vyměřovací základ bude nižší než ten minimální v rámci neúspěchu v podnikání, musí být i přesto sociální pojištění zaplaceno. Vycházet se pak bude z minimálního vyměřovacího základu, i když byl skutečný reálně nižší.

Snížení paušálních výdajů

Pro většinu OSVČ, které mají vedlejší výdělečnou činnost, je typické stanovovat výdaje paušálem. Je to především díky snazší administrativě a daňové úspoře. K té dochází v případě, kdy je paušál vyšší než skutečné výdaje. Dříve nebylo možné u paušálních výdajů uplatnit slevu na děti a manželku do 68 000 Kč ročně jindy než v případě, kdy byl daňový základ vyšší ze zaměstnání než z vedlejší výdělečné činnosti.

V roce 2018 ale půjde uplatnit slevu na děti i manželku v daňovém přiznání i bez vyššího daňového základu ze zaměstnání. Možná že právě kvůli tomu došlo ke snížení paušálních výdajů pro příští rok:

  • 80 %, max. však 800 000 Kč pro podnikatele v zemědělství nebo OSVČ v řemeslných živnostech
  • 60 %, max. však 600 000 Kč pro ostatní OSVČ kromě řemeslné živnosti
  • 40 %, max. však 400 000 Kč pro ostatní OSVČ, které mají nezávislé (často umělecké) povolání.
  • 30 %, max. však 300 000 Kč pro OSVČ, které mají příjmy z nájmu, a to i pokud se jedná o obchodní majetek.

Pozor: jedná se o výdaje, které odpovídají příjmu 1 000 000 Kč. Zmíněné výdaje pak budou platit i pro ty, kteří mají vyšší příjmy.


Čtěte také:

Kdy obdrží zaměstnanec daňový přeplatek?

Kdy musíte začít platit sociální a zdravotní pojištění?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ