Burza CME otevírá pomyslné dveře bitcoinu

06.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Největší světová burza pro futures kontrakty CME oznámila, že otevře dveře pro bitcoin. Děje se tak v době silného posilování této kybernetické měny a tyto kroky kurz bitcoinu pravděpodobně zvednou ještě výše.

Zájem investorů o bitcoin nadále roste a to se samozřejmě projevuje i na celkové poptávce, která je každým dnem větší. Od poloviny září se hodnota bitcoinu přibližně zdvojnásobila. Poslední větší propad bitcoin zaznamenal v polovině září, kdy se chvíli obchodoval za 3200 USD. Od té doby vytrvale roste a zdá se, že ani zprávy s ne příliš pozitivním nádechem jeho růst neomezily, ani nijak nezpomalily.

První listopadové dny se nesou opět ve znamení překotného růstu, kdy se cena bitcoinu pohybuje kolem 7000 USD. Hlavní motorem raketového růstu posledních dní je oznámení zavedené americké burzy CME pro futures kontrakty, která se v posledním čtvrtletí roku 2017 rozhodla dát zelenou bitcoinu.

Chicago Mercantile Exchange nyní vyčkává na byrokratické formality

V poslední době CME zaznamenalo zvýšený zájem investorů o obchodování této kryptoměny a pozitivně na poptávku odpověděli. CME je v současné době největší burza pro futures kontrakty na světě a jejich rozhodnutí významně celkovou poptávku ovlivnilo. Kurz bitcoin/USD během několika dní doslova vystřelil.

Nyní musí CME počkat, než hlavní finanční regulátor jejich žádost schválí, ale dle slov CEO Terryho Duffyho by se schválení žádosti neměl být žádný problém. Kroky zavedených finančních institucí, jako je CME pouze potvrzují, že se bitcoin pomalu stává zavedeným artiklem na finančních burzách, jako je například zlato a další investiční komodity.

Kromě CME plánuje zařadit do své nabídky bitcoiny i CBOE Holdings, ale podobně jako CME stále čekají na schválení všech potřebných předpisů. Plánované obchodování s bitcoin futures kontrakty může snížit riziko využití kryptoměn jako platidla pro obchodníky nebo makléřské společnosti, protože kurz digitálních měn je charakteristický vysokými výkyvy.

Podle všech dostupných informací to vypadá, že burza CME předstihne zmiňovanou burzu CBOE, která bitcoin futures kontrakty otevře pro obchodování, pravděpodobně až v prvním čtvrtletí následujícího roku.


Co všechno víte, nebo nevíte o bitcoinu?


Etablování bitcoinu v „zavedeném“ finančním světě

Pokud se bitcoinu podaří uchytit na zavedených finančních burzách, vlády států ho nějakým způsobem adaptují a jasně vymezí regulace, tak to pravděpodobně kurzu bitcoinu pomůže a v následujících měsících ještě více poroste. Například Tom Lee z fondu Fundsrat očekává kurz 20 tisíc dolarů za bitcoin do roku 2022 právě především díky rozmachu obchodování s kryptoměnami na „tradičních“ burzách. Pouze letos vzrostla hodnota bitcoinu sedminásobně.

Štítky:

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU