Bezpečnost a druhy kryptoměnových peněženek

09.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V dnešní době existují tři druhy kryptoměnových peněženek lišící se zejména bezpečností a použitím. V článku vám představíme všechny tři druhy a dozvíte se, jaká se pro vás nejvíce hodí.

Jak začít obchodovat s bitcoinem? Ze všeho nejdříve si musíte pořídit bitcoinovou peněženku. Není to nic složitého a zvládne to i úplný nováček. Abyste mohli začít bitcoiny platit, tak je musíte mít kde uskladnit. V dnešní době existují 3 hlavní druhy peněženek, které se liší zejména použitím a zabezpečením.

Papírové a hardware peněženky patří mezi nejbezpečnější

Hardwarové a papírové peněženky jsou považovány za nejvíce bezpečné. Slouží spíše k uchovávání bitcoinů (ale i jiných kryptoměn) na dlouhodobé bázi. U papírové peněženky si pouze vygenerujete její identifikační kód, kam měnu zašlete, papír s kódem peněženky vytisknete a uschováte na bezpečné místo. Nevýhodou této peněženky je, že pokud se rozhodnete kryptoměnu z ní vybrat nebo ji budete chtít poslat na jiné místo, tak lze pracovat pouze s celým obsahem peněženky. Vše je navíc dost nepraktické pro každodenní obchodování.

Pohodlnější a přesto stále bezpečnou alternativou k papírovým peněženkám jsou peněženky hardwarové. Ve světe je několik výrobců, které tyto produkty nabízejí. Od malých peněženek, jež můžete nosit například na klíčích po větší kousky, které vlastní samostatný displej a můžete v nich uchovávat různé kryptoměny. Hardware peněženky se liší zejména velikostí, funkcemi a také technologicky. Některé hardware peněženky fungují pouze pro konkrétní kryptoměny. Jiné jsou multiměnové. Hardware peněženku pořídíte za několik tisíc korun. Mezi nejznámější patří česká hardware peněženka Trezor nebo konkurenčí Ledger.

Webové peněženky

První typ peněženek se bude hodit všem, kdo chtějí kryptoměny uchovávat dlouhodobě. U webových peněženek je denní použití mnohem jednodušší, ale také klesá jejich bezpečnost. Ve webových peněženkách je lepší držet pouze nižší částky, které používáte pro krátkodobé obchodování nebo denní spotřebu. S každým měsícem přibývá možností, kde je možné s kryptoměnami a především bitcoinem platit. Tyto webové peněženky jsou ideální volbou pro nákupy na internetu nebo si z nich můžete zasílat peníze na kryptoměnové burzy. Doporučuji využívat jen osvědčené webové peněženky a mít aktivovaných nejlépe několik metod zabezpečení včetně zabezpečení telefonním číslem a dvoufázové ověření. Většina kvalitních webových peněženek má zároveň aplikace pro chytré telefony.


O kryptoměnách a bitcoinu prakticky


Aplikace do telefonu

Nejrozšířenější a nejméně bezpečné peněženky jsou aplikace do telefonu. Tyto aplikace jsou snadno napadnutelné hackery a jejich zabezpečení je nejnižší. Zejména při ztrátě či krádeži telefonu byste mohli jednoduše přijít o vaše prostředky uložené v kryptoměnách. Kromě toho je nebezpečí, že se vám do telefonu dostane škodlivá aplikace a heslo do vaší „mobilní“ peněženky útočníci odhalí.

Ve všech případech platí, že byste měli zvážit a vybrat konkrétní druh kryptoměnové peněženky podle kryptoměny, kterou v ní budete uchovávat a také podle frekvence transakcí. Čím častěji budete peněženku používat, tím více zvyšujete riziko útoku, ale aplikace či webové peněženky jsou nejpraktičtější. Z hlediska bezpečnosti nezapomeňte používat kvalitní hesla, ale i další prostředky, které vaši bezpečnost na internetu ochrání a pokud budete v kryptoměnách dlouhodobě držet větší množství peněz, tak doporučuji zainvestovat a koupit hardware peněženku.

Štítky:

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU